Rīta Panorāma

Itālijā dabas izpētē izmanto robotus

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni

Ministre: Iedzīvotājiem gāze ziemā pietiks; bažas par nesamērīgi strauju tarifa kāpumu janvārī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Iedzīvotājiem ziemā noteikti pietiks dabasgāzes, šādu pārliecību Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" pauda ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība). Vienlaikus viņa atzina, ka mājsaimniecībām dabasgāzes tarifs no nākamā gada janvāra varētu kāpt nesamērīgi strauji, tāpēc valdībai noteikti būs jāvērtē tarifa maiņa.

Jautāta, vai pēc lēmuma atteikties no Krievijas dabasgāzes šis resurss ziemā būs pietiekamā daudzumā, ekonomikas ministre pauda pārliecību, ka  mājsaimniecībām nākamajā apkures sezonā gāzes noteikti pietiks, jo valsts ir nopirkusi drošības rezerves. "Latvenergo" ir nolīgusi arī drošības rezervju otro daļu, un gandrīz puse ir iesūknēta Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. "Tā ka tās 1,8 teravatsundas, ko Ministru kabinets lēma pirkt, tās ir jau nolīgtas, dokumenti ir parakstīti un līdz decembrim būs."

Vaicāta, kāda būs dabasgāzes cena, ministre sacīja, ka dabasgāzes tirgū saistītajiem lietotājiem jeb mājsaimniecībām tarifs tiek pārskatīts reizi pusgadā, tādējādi esošais tarifs būs spēkā līdz šā gada beigām, taču tas neatbilst tam, par cik gāze tiks iegādāta, lai to nodrošinātu iedzīvotājiem. Attiecīgi zaudējumus, kas saistīti ar gāzes piegādi šajā periodā, piegādātājs iekļaus tarifā nākamajā periodā.

"Pēc likuma: šī tarifa starpība vai varētu teikt – šie zaudējumi – ir jāieliek nākamajā tarifā. Mēs redzam, ka tas būtu liels risks tarifam nesamērīgi kāpt.

Faktiski tad šis regulētais tirgus, kas domāts, lai pasargātu mājsaimniecības, varētu kļūt nekonkurētspējīgs salīdzinājumā ar citiem piedāvājumiem pavasarī. Tāpēc šī tarifa maiņa ir noteikti jāvērtē valdībā, bet tas jau būs rudens jautājums, nevis šobrīd," sacīja Indriksone.

Runājot par Eiropas Komisijas ieteikumu taupīt dabasgāzi, ministre sacīja, ka Latvijā iepriekšēja sezonā jau par 24% samazinājās gāzes patēriņš, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Turklāt šāda tendence vērojama arī šā gada pirmajā pusē – samazinājums ir vairāk nekā 30%, kas citstarp skaidrojams ar salīdzinoši siltāku ziemu un energoresursu taupīšanu saistībā ar to sadārdzināšanos.

Pēc Indriksones minētā, plānots veidot arī ekspertu grupu, kas izstrādās konkrētus ieteikumus ar piemēriem, tostarp, piemēram, cik daudz ir iespējams ietaupīt, samazinot telpās temperatūru par 2–3 grādiem.

Pienākums obligāti samazināt dabasgāzes izmantošanu varētu tikt noteikts tikai gadījumā, ja būs krīzes situācija saistībā ar gāzes trūkumu.

"Obligāta forma varētu rasties tajā brīdī, ja tiek izsludināta krīze – ja mēs redzam, ka mums reāli tirgū vairs nav pieejama gāze un gāzes trūkst. Tad jau ir krīzes regulējums," teica ministre, norādot, ka šobrīd tiek vērtēts, vai krīzes regulējumā nepieciešami kādi uzlabojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti