Panorāma

"PrivatBank" piemērots 2 miljonu eiro sods

Panorāma

"Frontex" nodrošina koordināciju tikai krīzes situācijās

"Gazprom" samierinās ar gāzes tirgus atvēršanu Latvijā

Ministre: «Gazprom» samierinājies ar gāzes tirgus atvēršanu, bet cīnīsies par termiņiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Krievijas gāzes monopolists “Gazprom”  samierinājies ar to, ka gāzes tirgus Latvijā tiks atvērts un uzņēmums “Latvijas Gāze” sadalīts līdz 2017.gada aprīlim,  tomēr turpinās cīņu par gala termiņu, līdz kuram ir jāpabeidz “Latvijas gāzes” reorganizācija, informē ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība). Līdzšinējā pieredze gan liecina, ka “Gazprom” allaž centies bremzēt Latvijas mēģinājumus atbrīvoties no Krievijas gāzes cenu un piegāžu diktāta. 

Krievijas “Gazprom” delegācijas tikšanās ar Ekonomikas ministrijas vadību notika pēc Latvijas puses iniciatīvas. Tās formāts bija “darba tikšanās”, un tā noritēja aiz slēgtām durvīm. Pēc aptuveni pusotru stundu ilgām sarunām ministrijā “Gazprom” pārstāvji devās prom bez komentāriem par rezultātu. “Gazprom” valdes priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Golubevs vien pauda, lai par sarunām ministrei un deputātiem.

“Redzams, ka “Gazprom” ir samierinājušies ar domu, ka gāzes tirgus Latvijā tiks atvērts, ka uzņēmumu ir jāsadala līdz 2017.gada aprīlim,” sacīja ministre. Viņa arī norādīja – no “Gazprom” saņemts signāls, ka, neskatoties uz pārmaiņām tirgū, uzņēmums neplāno pārtraukt savu darbību Baltijas reģionā. “Labā ziņa, ka “Gazprom” grib un sadarbosies ar Baltijas valstīm un ir ieinteresēta gāzi arī turpmāk, pēc gāzes tirgus atvēršanas, pārdot Latvijā un arī pārējās Baltijas valstīs,” sacīja ministre.

Ministres birojā atzīst, ka notikušo var saukt par uzvaru. Vēl pat pirms pāris dienām tā pozīcija, ko “Gazprom” kā akcionārs lobēja caur “Latvijas Gāzi”, bija daudz nepiekāpīgāka. “Jebkura termiņa atlikšana ir ilgāka monopoltiesību piedāvāšana “Gazprom”. Un mēs redzam, ka līdz šim tas, ka mums nav reālas konkurences, ir novedis pie lielākām cenām nekā citur Eiropā un kaimiņvalstīs,” norāda Reizniece-Ozola.

Ministre ir pārliecināta, ka cīņa ne tuvu nav galā, jo – ja šodien “Gazprom” samierinājies ar “Latvijas Gāzes” sadalīšanu, tas noteikti cīnīsies par pēdējo brīdi, kad pašreizējiem akcionāriem ir jāaiziet no uzņēmuma stratēģiskās daļas – pārvades un uzglabāšanas. Ne velti no Maskavas atbraukušais “Gazprom” valdes priekšsēdētāja vietnieks izmeta frāzi “prasiet deputātiem”, jo nākamais cīņas raunds risināsies Saeimā, kur, kā noprotams pēc ministres teiktā,  dažiem deputātiem izveidojusies cieša sadarbība ar “Gazprom”.

Jau ziņots, ka AS "Latvijas gāze" nav pret dabasgāzes tirgus atvēršanu 2017.gada 3.aprīlī, bet iestājas pret likumā noteiktajiem uzņēmuma sadalīšanas un nodalītā uzņēmuma pārdošanas termiņiem.

Saeimas Tautsaimniecības komisija trešdien, 9.decembrī, pabeidza darbu pie dabasgāzes tirgus atvēršanu paredzošo Enerģētikas likuma grozījumu sagatavošanas otrajam lasījumam. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas piedāvājumu, jaunizveidotā kapitālsabiedrība būtu jāpārdod līdz 2017.gada 31.decembrim.

Iepriekš “Latvijas gāze” vadītājs Aigars Kalvītis puda, ka pēc gāzes tirgus liberalizācijas uzņēmums varētu kļūt par Baltijas ietekmīgāko dabasgāzes tirgus spēlētāju, konkurējot arī Lietuvas un Igaunijas uzņēmumiem.

Tikmēr Administratīvā apgabaltiesa novembrī apturēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprināto "Dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu"  punktu, kas būtībā paredzēja dabasgāzes tirgus atvēršanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti