Rīta Panorāma

Intervija ar Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas virsārstu Vilni Grīnbergu

Rīta Panorāma

Intervija ar Zemnieku Saeimas priekšsēdētāju Juri Lazdiņu

Intervijas ar ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu

Ministre: Gāzes tirgus atvēršanā ir reāli iztikt bez tiesvedībām un pārkāpumu procedūrām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai gan termiņi gāzes tirgus liberalizācijai Latvijā ir saspringti, tomēr tie ir reāli, turklāt noteikti varam iztikt bez tiesvedībām un pārkāpumu procedūras no Eiropas Komisijas (EK) puses, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība).

Eiropas Komisija seko līdzi tam, kā Latvija strādā pie gāzes tirgus atvēršanas. Ministre domā, ka, redzot progresu šajā jomā, EK pārkāpumu procedūru nesāks.

Termiņi tirgus atvēršanai ir saspringti, bet reāli, atzina Reizniece-Ozola. Viņa pārliecināta – ja grib strādāt pie šī jautājuma, tad noteikti iecerēto var izdarīt laikā, kā arī bez tiesvedībām un pārkāpumu procedūrām.

Ministre arī piebilda – protams, ka monopola uzņēmums nevēlas tirgus liberalizāciju. Tomēr Latvijai šis solis ir būtisks, jo pašlaik par gāzi maksājam vienu no augstākajām cenām Eiropā – par 10% dārgāk, nekā to var iegādāties biržā.

Savukārt par “Nord stream 2” ieceri ministre bija kritiska, sakot, ka tas neliecina par vēlmi būt solidāriem Eiropā. Solidaritātes princips tiek izvilkts, piemēram, bēgļu sadales jautājumā, vienlaikus citos jautājumos tas aizmirsts, norādīja Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 22.oktobrī, pirmajā lasījumā akceptēja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz principus dabasgāzes tirgus atvēršanai no 2017.gada 3.aprīļa, kā arī uzņēmuma AS "Latvijas gāze" sadalīšanas nosacījumus.

Likuma grozījumi paredz gāzes pārvades un uzglabāšanas nodalīšanu no dabasgāzes tirdzniecības. Tā paliktu "Latvijas gāzes" pārziņā. Savukārt gāzes pārvades aktīvus un Inčukalna dabasgāzes glabāšanas krātuvi plānots nodot no "Latvijas gāzes" neatkarīgas sabiedrības pārziņā.

"Latvijas gāze" gan uzskata, ka iecerētais uzņēmuma sadalīšanas termiņš esot pārāk īss un var izraisīt asas domstarpības ar "Latvijas gāzes" akcionāriem.

Tikmēr Eiropas Komisija mudina Latviju pasteigties ar gāzes tirgus atvēršanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti