Miljonārs Garkāns par traci ap monētām: Neesmu spekulants, lielu daļu monētu «atdošu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Būvniecības kompānijas "Arčers" līdzīpašnieks Armands Garkāns pēc numismātu sašutuma, ka trešdaļa jaunās monētas "Nacionālais uzņēmējs" tirāžas nonākusi miljonāra rokās, ir gatavs lielāko daļu monētu nodot Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) rīcībā, to Garkāns apgalvoja intervijā portālam "Rus.lsm.lv".

Viņš intervijā paziņoja, ka ir gatavs lielāko daļu monētu par tādu pašu naudu, kādu viņš iztērējis monētu iegādei, pārdot LTRK, dodot iespēju arī citiem organizācijas biedriem tikt pie jaunās monētas.

"Ja jūs dzirdēsit no kāda, ka Armands Garkāns kaut vienu monētu ir pārdevis dārgāk nekā to pārdeva Latvijas Bankas kasēs, tad atnāciet pie manis un sakiet: tu, Garkān, esi sivēns un spekulants," noteica uzņēmējs.

Sarunājis ar LB šefu

Jau ziņots, ka Latvijas Banka (LB) nupat laida klajā nacionālo uzņēmēju nopelniem veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Nacionālais uzņēmējs". Tā tapa kopīgā projektā ar uzņēmējiem, ar LTRK. Monētas kopējā tirāža bija 3000 eksemplāru – puse jeb 1500 monētu nonāca LTRK rīcībā. No tās 1000 monētu par vairumtirdzniecības cenu nopirka Garkāns, kas ir šīs monētas idejas autors. Tas, ka tik liela daļa monētu nonāca vienās rokās, satrieca numismātus jeb monētu kolekcionārus.

Uzņēmējs atzina, ka pirms dažiem gadiem ticies ar LB prezidentu Ilmāru Rimšēviču, rosinot laist klajā Latvijas uzņēmēju nopelniem veltītu monētu. Šī saruna notikusi laikā, kad vēl apgrozībā bija lati. Pēc tam LB vadītājs aicinājis ar LTRK starpniecību savu priekšlikumu iesniegt LB, un tas arī iesniegts.

LB piekritusi minimālai tirāžai – 3000 monētu un prasījusi garantijas, ka monētu pēc tās laišanas klajā izpirks. LB nevēlējās atbalstīt ideju, kas var radīt zaudējumus. Tāpēc arī Garkānam, pēc viņa paša teiktā, vajadzējis garantēt, ka pusi no monētu tirāžas viņš izpirks.

"Es piekritu. Otrs  nosacījums bija, ka es pats organizēju konkursu māksliniekiem un ka Latvijas Banka tam netērēs savus resursus.

Iedeva man sarakstu ar māksliniekiem, ar kuriem banka sadarbojas, un dažus mēs piesaistījām," teica uzņēmējs, norādot  – viņa tēriņi pirms monētas laišanas klajā bijuši ap 5000-7000 eiro. 

Dalīsies ar citiem

No kopējās tirāžas – 1500 monētām – 500 monētu lūdza LTRK reprezentācijas nolūkiem, bet 1000 nopirka Garkāns. 

"Es biju pārliecināts, ka daru labu lietu: būs monēta par godu visiem uzņēmējiem," sacīja Garkāns.

Viņš apgalvoja, ka monētas grasījās dāvināt saviem partneriem un arī darbiniekiem, kā arī piedāvāt citām uzņēmēju organizācijām cerībā, ka tās interesēs monētas iegāde saviem biedriem.

Jautāts, vai nebūtu loģiski daļu monētu paturēt sev partneru un darbinieku apdāvināšanai, bet pārējo daļu nodot LTRK, lai tā piedāvā monētu citiem organizācijas biedriem uzņēmējiem, Garkāns atzina, ka šāds piedāvājums tiks izteikts – LTRK rīcībā varētu nodot lielāko daļu, proti, 700-800 monētu.

"Man tāda ideja neienāca prātā. (..) Zvanīšu LTRK. Varbūt atradīsim risinājumu, kā visu organizēt.

Ar nosacījumu: ja monēta tiks pārdota uzņēmējiem, tad ne dārgāk kā to bija iespējams nopirkt Latvijas Bankas kasēs," noteica uzņēmējs.

Pēc intervijas viņš atzina, ka jau ir sazinājies ar LTRK vadītāju Jāni Endziņu, kurš šādu ideju esot atbalstījis. Gala lēmums tiks pieņemts LTRK dalībnieku sapulcē.

Tikmēr LB paziņojusi, ka samazinās savas monētas "Nacionālais uzņēmējs" rezerves un piedāvās tās pārdošanā. Iepriekš LB piedāvāja mazāk nekā 1000 monētas, kas izpirktas dažu stundu laikā.  No rezervē palikušajām 200 monētām tiks piedāvātas 100. Viena persona varēs iegādāties ne vairāk kā vienu monētu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti