Panorāma

ARTE par Latviju - propaganda vai neprofesionālisms?

Panorāma

Sašķiroti atkritumi dzīvo otru dzīvi

Aug interese par Latvijas aizsardzības nozari

Militārajā nozarē pasaulē aug interese par ražotājiem Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairāk nekā 4000 nodarbināto un teju pusmiljarda eiro ieņēmumi ik gadu - šādi skaitļi raksturo Latvijas nozari, kuras produktus izmanto ne tika civilajā, bet ari militārajā jomā. Par sadarbību ar Latvijas kompānijām, kuras ražo dubultā lietojuma preces, arvien vairāk interesi sāk izrādīt nopietni pasaules klases uzņēmumi.

Šonedēļ Rīgā notikušais Latvijas-Norvēģijas biznesa forums līdztekus civilajiem uzņēmējiem pulcēja prāvu pulku Norvēģijas aizsardzības jomas kompāniju. Pazīstamākā no tām ir "Konsberg Gruppen", kas ražo tādas raķešu sistēmas kā NASAMS, pretkuģu sistēmas “Penguin”, kā arī jaunākā veida spārnotās raķetes, ar kurām tiks apgādāti piektās paaudzes iznīcinātāji F-35. "Konsberg Gruppen" aizvien ir pieticīga, saucot sevi par salīdzinoši mazu uzņēmumu.  

“Kongsberg Gruppen” komunikāciju viceprezidents Kirre Lone stāsta, ka uzņēmums gadā eksportē līdz pat 80% produkcijas. Turklāt aktīvi sadarbojas ar kompānijām valstīs, kur pārdod produkciju.

"Arī Latvijā mums ir sarunas, kontakti ar dažām kompānijām. Pagaidām  mums nav neviena darījuma, bet mēs cerīgi skatāmies nākotnē un tādā gadījumā sadarbība ar vietējo aizsardzības industriju ir īpaši nozīmīga," saka Lone. 

"SharkCage" ražojums
"SharkCage" ražojums

Sadarbības iespējas Latvijā kopā ar vietējo partneri “Latvian Shipping Hawks” atradis cits uzņēmums – Norvēģijas kompānija “SharkCage”, kura izstrādā īpašas armijas noliktavu un plauktu sistēmas inventāra uzglabāšanai kaujas lauka apstākļos. Tos ražo uzņēmums Gulbenē, bet piegādā ASV armijai. Nesen šādas sistēmas piegādātas arī Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

“Latvian Shipping Hawks” valdes loceklis Gunvaldis Ezermanis uzskata, ka arī pārējiem uzņēmējiem jāmeklē partneri, kas ir vistuvāk Skandināvijā, Baltijā, ir jāmeklē sava niša. "Apvienojot spēkus no dažādām sfērām, iet ar savu produktu," viņš paskaidro.

Tikmēr augsto tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvjus interesē jau cita līmeņa sadarbība. 

Viens no Latvijas attīstītākajiem un arī sarežģītākajiem uzņēmumiem, kas ražo dubulta pielietojuma tehnoloģijas, šajā gadījumā bezpilota lidaparātus, ir Mārupē esošais "UAV Factory". Kopš 2009. gada tas ir pamatīgi audzis. Uzņēmumā strādā 60 darbinieku, turklāt tie ražo augstas pievienotās vērtības produktus, ko izmanto 50 valstīs. Klientu vidū ir ne tikai civilās, bet arī militārās struktūras, jo šos lidaparātus izmanto novērošanā.

"UAV Factory" ir viens no retajiem šādu lidaparātu ražotājiem pasaulē. Globālajā tirgū tas konkurē ar ASV un Izraēlas analogiem. “UAV Factory” valdes priekšsēdētājs Konstantīns Popiks pastāstīja, ka produktu piegādei klientiem un garantijai, ka tie darbojas, notiek efektīva pēcapkalpošana un treniņi, klientu apmācības un ir nodrošināti visa veida servisi. "Tehnoloģija, ko mēs ražojam, ir diezgan sarežģīta," viņš piebilst.

Latvijas aizsardzības uzņēmumu federācijas vadītāja Elīna Egle uzsver, ka, lai palielinātu ieņēmumus, būs jāapvieno spēki:

"Es teiktu tā, ka Latvijas aizsardzības industrijas gadījumā mūsu atslēgas vārds ir partnerība, un partnerība vairākos līmeņos. Pirmām kārtām, kad mēs runājam par iesaistīšanos NATO projektos. Tie ir ļoti apjomīgi un Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu kontekstā bez sadarbības un konsorciju veidošanas mēs pat nevaram piedalīties šādu projektu ieviešanā."

Kā perspektīvākās nozares Latvijā uzskata IT risinājumus militārajai infrastruktūrai. Soli pretim vietējo uzņēmumu atbalstam spērusi arī Aizsardzības ministrija, liekot piegādātājiem sadarboties ar Latvijas kompānijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti