Mikrouzņēmumi nevarēs būt SIA un PVN maksātāji; darbiniekiem būs vispārējais nodokļu režīms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdība vienojās būtiski ierobežot mikrouzņēmumu darbību, pakāpeniski izslēdzot  iespēju mikrouzņēmumiem būt par pievienotās vērtības nodokļa maksātājiem un sabiedrībām ar ierobežotu atbildību (SIA) maksāt mikrouzņēmuma nodokli. Savukārt par mikrouzņēmuma darbiniekiem, izņemot vienīgo īpašnieku, būs jāmaksā visi nodokļi, kādus maksā par darbaspēku vispārējā režīmā.

Valdības akceptētās izmaiņas paredz, ka mikrouzņēmumu nodokli (MUN) var attiecināt tikai uz vienu personu – mikrouzņēmuma īpašnieku.

Nodokļa likme apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā būs 25% pašreizējo 15% vietā, bet apgrozījuma daļai virs 25 000 eiro gadā – 40%.

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājs nevarēs kļūt par mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju, bet, kļūstot par PVN maksātāju, ar nākamo gadu persona zaudēs tiesības piemērot mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusu.

Tāpat paredzēts, ka no nākamā gada janvāra mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātāja statusu vairs nevarēs iegūt sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA).

Savukārt MUN maksātāja statusā jau reģistrētās SIA no 2022. gada vairs nevarēs būt MUN maksātājs.

No likuma izslēgts MUN maksātāja darbinieka algas ierobežojums – 720 eiro mēnesī. Bet no 2021. gada 1. janvāra MUN maksātāja darbinieku algām piemēros darbaspēka nodokļus vispārējā kārtībā – iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Darbiniekiem, kuri jau strādā mikrouzņēmumos, būs noteikts pārejas periods līdz 2021. gada 30. jūnijam, kura laikā piemēros šobrīd spēkā esošos Mikrouzņēmumu nodokļa likuma regulējumu.

Savukārt no 2021. gada jūlija par visiem mikrouzņēmuma darbiniekiem, izņemot vienīgo īpašnieku, būs jāmaksā darbaspēka nodokļi vispārējā kārtībā saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

Plānots arī saglabāt mikrouzņēmumu nodokļa pašreizējo sadalījumu, lai nodrošinātu MUN maksātājiem atbilstošu sociālo nodrošinājumu, iestājoties apdrošināšanas gadījumam (20% iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un  80% valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI),

Paredzētas pārejas normas personām, kas 2021. gada laikā vēlas mainīt MUN maksātāja statusu.

Iecerēts, ka likumprojekts stājas spēkā 2021. gada 1. janvārī.

Latvijas Tirdzniecības un  rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš atzina, ka piedāvājums nodokļa izmaiņām ir labāks par sākotnējo, tomēr joprojām to kritizēja, norādot, ka tas ir apgrozījuma nodoklis un šādi procenti no apgrozījuma  nebūs panesami mazajiem uzņēmējiem. Ja būs “tik straujš lēciens, domāju, ka tur viss beigsies”, pauda Endziņš.  

KONTEKSTS:

Šogad mikrouzņēmumu nodokļa likme ir 15% no gada apgrozījuma, taču apgrozījums nevar pārsniegt 40 000 eiro. Par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju šobrīd var kļūt individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, fiziskā persona, kas reģistrēta VID kā saimnieciskās darbības veicējs, sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA).

Pašlaik mikrouzņēmums ir tiesīgs izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli tikai gadījumos, ja mikrouzņēmuma darbinieka ienākums attiecīgajā mikrouzņēmumā nepārsniedz 720 eiro mēnesī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti