«Mikrotīkls» kā pirmais privātuzņēmums Latvijā pārsniedzis miljarda eiro vērtību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Informāciju tehnoloģiju uzņēmums "Mikrotīkls", sasniedzot 1,24 miljardu eiro lielu vērtību, ierindojies trešajā vietā “Latvijas vērtīgāko uzņēmumu Top 101" sarakstā, tādējādi kļūstot par pirmo privātā kapitāla uzņēmumu, kas ir pārvarējis miljarda eiro barjeru topa veidošanas vēsturē. Savukārt par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu 14. reizi atzīta energokompānija "Latvenergo", informēja topa veidotāji.

Latvijas vērtīgākā uzņēmuma statusu saglabā “Latvenergo” ar vēsturiski augstāko 2,062 miljardu eiro lielu uzņēmuma vērtību, uzrādot vērtības pieauguma izmaiņas par 25% salīdzinājumā ar vērtību pērnā gada topā.

No labās - Latvenergo valdes priekšsēdētājs Guntars Baļčūns, saņemot Latvijas vērtīgā uzņēmuma balvu
No labās - Latvenergo valdes priekšsēdētājs Guntars Baļčūns, saņemot Latvijas vērtīgā uzņēmuma balvu

2. vietu “Top101” sarakstā jau otru gadu pēc kārtas saglabā AS “Latvijas valsts meži”, sasniedzot 1,5 miljardu eiro lielu uzņēmuma vērtību un uzrādot 26% pieaugumu salīdzinājumā ar vērtību pērnā gada topā.

Savukārt 3. vietā “Top101” augšgalā līdzās vērtīgākajām valsts kapitālsabiedrībām topā pirmo reizi iekļuvis privātā kapitāla informāciju tehnoloģiju uzņēmums “Mikrotīkls”, sasniedzot 1,24 miljardu eiro lielu vērtību, tādējādi kļūstot par pirmo privātā kapitāla uzņēmumu, kas ir pārvarējis miljarda eiro barjeru topa veidošanas vēsturē. 

Par ceturto vērtīgāko Latvijas uzņēmumu atzīts "Swedbank", kura vērtība aplēsta 964,3 miljonu eiro apmērā, seko “Maxima Latvija”, kuras vērtība lēsta 608,1 miljonu eiro apmērā, “Rimi Latvia” – 559,1 miljoni eiro, “Augstsprieguma tīkls” – 506,1 miljoni eiro, “Kronospan Riga” – 471,4 miljoni eiro, "Latvijas gāze" – 463,8 miljoni eiro, bet desmit vērtīgāko uzņēmumu sarakstu noslēdz "SEB banka", kura vērtība lēsta 458,2 miljonu eiro apmērā. 

Lai iekļūtu “Top101” sarakstā, šogad uzņēmuma vērtībai bija jābūt 72,88 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 49,39 miljoniem eiro gadu iepriekš jeb par 47,6% augstākai. Neskatoties uz būtisku ieejas sliekšņa vērtības pieaugumu, šogad “Top101” sarakstā ir arī 13 jaunpienācēji, tostarp “Madara Cosmetics” un “Virši-A”.

Sarakstā iekļuvušo Latvijas vērtīgāko uzņēmumu kopējā vērtība 2021. gadā ir sasniegusi 22,5 miljardus eiro, un salīdzinājumā ar pērnā gada sarakstu šogad kopējā vērtība ir palielinājusies par 37%. 

Jāatzīmē, ka vērtības izrāvienu līdz 432,2 miljoniem eiro ir piedzīvojusi arī informācijas tehnoloģiju produktu, sadzīves elektronikas un risinājumu vairumtirgotāja “Elko Grupa”, uzrādot vērtības pieauguma izmaiņas par 71% salīdzinājumā ar vērtību pērnā gada topā, turklāt sasniedzot lielāko apgrozījumu starp visiem topā iekļuvušajiem uzņēmumiem.

Līdzās “Latvijas vērtīgāko uzņēmumu Top101” šogad pirmo reizi publiskots arī “Baltijas vērtīgāko uzņēmumu Top30”. Baltijas sarakstā par vērtīgāko uzņēmumu jau trešo gadu pēc kārtas atzīts “Vilniaus Prekyba” ar 4,7 miljardu eiro lielu vērtību. Pirmo reizi Baltijas topa 2. vietā ierindojas “Thermo Fisher Scientific Baltics”, savukārt “Swedbank Grupa” saglabā 3. vietu.

“Latvijas vērtīgāko uzņēmumu Top101” sarakstu kopš 2005. gada veido “Prudentia un Nasdaq Riga”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti