Dienas ziņas

Bauskas novada domes priekšsēdētājs zaudē amatu

Dienas ziņas

Skolēni stāda pašu audzētus ozolus

Ar atjaunojamo enerģiju paplašinās uzņēmējdarbību

Mežvidos arvien vairāk izmantos atjaunojamos resursus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Uzņēmuma “Latgales dārzeņu loģistika” Mežvidu siltumnīcu kompleksā kopš tā izveides sešus gadus apkurei izmanto vietējos atjaunojamos resursus. Tuvāko mēnešu laikā tiks pabeigta būvniecība un palielināta jauda vēl vienā šādā objektā. Līdz ar to uzņēmums paplašināsies un attīstīs vēl citas nozares. Satraukumu uzņēmējiem, lauksaimniekiem un ekspertiem gan rada enerģētikas politika.

Mežvidu lauksaimniecības tehnoloģiskais parks Kārsavas novada Klonešnīkos izvietots vairāk nekā 12 hektāru platībā. Galvenais "Latgales dārzeņu loģistikas'' darbības virziens ir tomātu audzēšana un pārstrāde. Ziemas siltumnīcu kompleksam siltums tiek ražots blakus esošajā biomasas koģenerācijas stacijā, un, tā kā siltumnīcas iecerēts paplašināt, šobrīd tiek palielināta jauda otrajā šāda veida atjaunojamās enerģijas ražotnē.

“(..) Mums ir biomasas koģenerācijas stacija, kas izmanto unikālu, efektīvu tehnoloģiju, kad koksnes šķelda, arī krūmu šķelda, nevērtīga koksne tiek pārvērsta enerģijā,” stāsta SIA “Latgales dārzeņu loģistika” valdes loceklis Edgars Romanovskis. “Strādājam pie metālapstrādes ceha projekta, kas varētu ražot enerģētikas iekārtas, siltumtehnikas iekārtas, arī pašreiz nopietni strādājam pie segto ogu platību attīstības,” saka Romanovskis.

Uzņēmumā perspektīvā paredzēts esošo 30 darbinieku skaitu vismaz dubultot.

Valstī ir vairāk nekā 400 dažāda veida atjaunojamās enerģijas staciju, pēc nozares ekspertu domām - to varētu būt krietni vairāk, tomēr lielākās bažas viņiem - uzņēmējiem un lauksaimniekiem - rada tas, ka kopumā enerģētikas politikā nav sakārtoti normatīvie akti un citi, tostarp obligātās iepirkuma komponentes, jautājumi.

Ekonomikas ministrija šonedēļ enerģētikai ir pievērsusi krietni lielāku uzmanību. Nupat Ministru kabinets atbalstīja priekšlikumu no 1. jūlija obligātā iepirkuma komponentes (OIK) daļu elektrības rēķinos samazināt par 12%, izveidota arī īpaša valdības darba grupa OIK sistēmas un citu ar nozari saistītu jautājumu izpētei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti