Meža velšu vākšana rit pilnā sparā; Latvijas labumus pārsvarā eksportē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sarosījušies gan iedzīvotāji, kuriem tas ir vaļasprieks un brīvā laika pavadīšanas veids dabā, gan tie, kuriem sēņu un ogu lasīšana vai uzpirkšana un pārdošana dod iespēju nopelnīt papildu naudu. Šobrīd no sēnēm pārsvarā tiek lasītas, pirktas un pārdotas gailenes, bet no ogām – mellenes. Raža šogad meža veltēm laba. Čakls lasītājs dienā var nopelnīt ap 150 un pat pāri par 200 eiro, Latvijas Radio stāstīja sēņu un ogu uzpircēji. Taču vāktais Latvijas mežos un uzpirktais pārsvarā kļūst par eksporta preci. 

Meža velšu vākšana rit pilnā sparā; Latvijas labumus pārsvarā eksportē
00:00 / 04:30
Lejuplādēt

Uz Daugavpils Centrālā tirgus Zaļā tirgus letēm jau labu laiku var manīt grozus un litra tilpuma spainīšus ar tikko mežos vāktām veltēm. Pārsvarā gailenēm, citas sēnes šogad uz šo laiku atrast tikpat kā nav iespējams, stāstīja sēņotāji. Spainītis gaileņu Daugavpils tirgū maksā 2,5 eiro.

"Gailenes iet ļoti labi, pagaidām ir ļoti labi. Tagad ir nedaudz sausāks, mazāk, bet tā kopumā ir ļoti labi," stāstīja sēņotāji.

Par gaileņu ražu un piedāvājumu nesūdzas arī iepirkšanas portālos uzrunātie meža velšu uzpircēji. Arī cena šogad tām esot laba.

Gatis no Rīgas pauda: "Gailenēm ir 4,5 eiro par kilogramu, bija augstāka, bija mazāka, cena visu laiku mainās."

Varakļānos uzpircējs Agris par meža velšu vākumu nav tik apmierināts, sēnes daudzviet vispār vēl neaugot.

Viņš sacīja: "Ogas un sēnes iepērkam, mellenes ir 2,3 eiro, un, ja ir lielāks vairums, tad ir neliels bonusiņš, un sēnes iepērkam par 3,5 eiro. Pagājušogad bija mazāk, šogad ir vairāk, bet ne tik daudz, kā bija kādreiz. Domāju, ka pagaidām sēņu daudz nebūs, jo ir daudzi rajoni, kur lietus vispār nav bijis. Tur nekā nav, nav ne lāga ogu, ne lāga sēņu."

Agris – atšķirībā no citiem uzpircējiem – meža veltes, tieši mellenes, iepērk nelielos daudzumos, un piedāvājumu viņam nemaz neesot tik daudz.

"Personīgi es, ja 200 kilogramus iepērku, tad tas ir daudz. Ir bijis, ka divas trīs dienas vispār neviens cilvēks nav bijis," pastāstīja Agris.

Savukārt Juris ar savāktajām mellenēm uz Daugavpils Zaļo tirgu ieradies no Jersikas, uzpircējiem savu vākumu nepārdod, tirgū cena labāka.

"Ļoti laba melleņu raža, fenomenāla. Tikai ļoti tālu jāiet un cilvēki palikuši ļoti slinki. Un man ir ļoti žēl, ka tik daudzas preces, dabas veltes iet bojā. Cilvēki slinki. No kā tie cilvēki baidās mežā? No kovida vai meža zvēriem? Pašlaik sēņu nav, tāpēc uz ogām spiežam. Viens mazais spainītis tiek savākts apmēram 20 minūtēs.

Mellenēm cena ir ļoti laba, nekad tik laba tā nav bijusi.

Tas raksturo, cik tauta ir slinka. Pārdodu šo spainīti par 6 eiro."

Pie uzpircējiem par kilogramu var nopelnīt mazāk, taču te iepērk ar kombainu lasītās mellenes, un vācējam nav jāiespringst uz ogu tīrīšanu un to vizuālo veidolu. Melleņu raža kopumā valstī esot laba.

Čakls vācējs dienā var nopelnīt prāvu summu, atklāja Gatis no Rīgas.

"Cena ir 2,3 eiro par kilogramu, visur tā ir. Pagājušogad cena bija augstāka, bet ogu bija stipri mazāk. Šogad ir diezgan laba raža, aizpagājušogad bija rekordgads, bet šogad vidēji laba. Vismaz Vidzemes, Latgales un Pierīgas apkaimē ir laba raža, Kurzemē sūkstas, ka mazāka. Tie, kas lasa un kārtīgi strādā, vidēji dienā nopelna 150 eiro, reāli brauca kā uz darbu. Ir arī rekordisti, kas pat 200 eiro un uz augšu dienā nopelna. Kas grib nopelnīt, tas arī strādā. Tas arī nopelna. Kas negrib strādāt, tas vienmēr raudās, ka nekā nav," pastāstīja rīdzinieks Gatis. 

Visas Gata iepirktās meža veltes un tās, kā pats atklāja, mērāmas ne kilogramos, bet tonnās, dodas prom uz ārzemēm kā eksporta prece:

"Tonnās, daudzās tonnās, neviens jau neatklās, cik tieši, viss iet uz eksportu. Latvijā no meža veltēm paliek tikai neliela daļa, kas tiek pārstrādāta, saldēta vai izmantota restorānu virtuvēs."

Šobrīd jau tiek gaidīta jaunā baraviku, brūkleņu un aveņu raža. Tāpat vēl tiek iepirktas arī gailenes un mellenes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti