Dienas ziņas

Jāsakārto Latvijas un Baltkrievijas pierobeža

Dienas ziņas

Studentu apvienībai jauna līdere

No 460 metalurgiem darbā atstās tikai 120

«Metalurgs» plāno atlaist 300 darbiniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

AS "KVV Liepājas metalurgs", iekonservējot rūpnīcu, plāno atlaist aptuveni 300 darbinieku, bet aptuveni 100 darbiniekus paturēs tā sauktajā dežūrrežīmā, lēš uzņēmuma valdes loceklis Igors Talanovs. Viņš par šādu ieceri informējis arī Liepājas domes priekšsēdētāju Uldi Sesku (Liepājas partija).

300 darbinieku atlaišana

Kā aģentūrai LETA informēja Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Andrejs Rjabcevs, precīza informācija par atlaižamo darbinieku skaitu nav saņemta, taču sarunā ar Liepājas domi paustās uzņēmuma prognozes liecinot, ka ar aptuveni 300 darbiniekiem tiks pārtrauktas darba tiesiskās attiecības. Savukārt aptuveni 100 darbiniekus plānots paturēt uzņēmumā tā sauktajā dežūrrežīmā, lai uzturētu rūpnīcu kārtībā un gadījumā, ja uzlabosies starptautiskā situācija metalurģijas nozarē, rūpnīca varētu iespējami drīz atjaunot savu darbību.

Ieceri par 300 darbinieku atlaišanu Latvijas Radio apliecināja arī Talanovs.

"Tas notiks saskaņā ar visiem likumiem. Par to strādniekus esam pabrīdinājuši. Nākamnedēļ mums būs sapulce, kurā piedalīsies reģionālās darba inspekcijas vadītājs, juristi. Vēlreiz cilvēkiem tiks paskaidrotas viņu tiesības. Rūpnīcas aprīkojums būs drošībā. Tātad arī uzņēmuma energodrošība tiks ievērota," sacīja Talanovs.

"KVV Liepājas metalurgs" valdes loceklis Igors Talanovs
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

Prognožu par to, uz cik ilgu laiku rūpnīca tiks iekonservēta, pašlaik nav. Tas būšot atkarīgs no globālās situācijas metalurģijas nozarē.

 

Metalurgi vēl neziņā par konkrētām atlaišanām

Kā Liepājas domi informējusi Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), pagaidām aptuveni 40 cilvēki ir pārtraukuši darba tiesiskās attiecības ar "KVV Liepājas metalurgu" uz savstarpējās vienošanās pamata.

Paši metalurgi vēl nezina, kurus no viņiem atlaidīs, kurs nē. Tāpēc, lai nesadusmotu vadību, intervijai televīzijā darbinieki piekrita tikai anonīmi. „Ja tieku sarakstā pie saglabātajiem, tad gribu zināt, kādi būs līguma nosacījumi. Arī gribu dzirdēt

par rūpnīcas nākotni, jo, ja katru mēnesi – kā šobrīd – ir jācīnās par algas izmaksām, tad tas nav nopietni,” saka kāds metalurgs.

Lielai daļai strādnieku joprojām nav izmaksātas algas par februāra mēnesi, saņemts tikai avanss. „Mums visu laiku sauc jaunus datumus, kad maksās. Atlaistajiem jāsaņem arī visas kompensācijas, bet mēs ļoti šaubāmies, vai cilvēki saņems to, kas viņiem pienākas. Kārtējo reizi būsim piemānīti,” saka kāds uzņēmuma darbinieks.

Uz cik ilgu laiku rūpnīca tiks iekonservēta, pašlaik neviens neņemas prognozēt. Paši metalurgi vairs īsti netic rūpnīcas darbības atjaunošanai, un spriež, ka vadībai ražošanas atjaunošanas gadījumā varētu būt grūti atrast darbiniekus. „Ar katru gadu, katru mēnesi būs arvien grūtāk šos cilvēkus dabūt atpakaļ uz rūpnīcu. Viņi atkal tiek izmesti aiz borta. Vai šie paši speciālisti nāks atpakaļ otro vai trešo reizi – tas ir liels jautājums,” saka kāds darbinieks.

 

Daļai atlaisto darbs pilsētā atradīsies

Komentējot "KVV Group" lēmumu par "KVV Liepājas metalurga" konservāciju, par ko paziņots dienā, kad Liepājas pilsēta svin 391.dzimšanas dienu, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos atzina: "Protams, tā nav dāvana, ko Liepāja būtu gribējusi saņemt dzimšanas dienā. Taču nav arī tā, ka šādu uzņēmuma valdes lēmumu [par rūpnīcas konservāciju] mēs nebūtu varējuši iepriekš paredzēt, jo uzņēmums pilnvērtīgā režīmā nav strādājis kopš janvāra."

Liepājas domes skatījumā bez darba palikušajiem situāciju mazliet cerīgāku rada apstāklis, ka drīz sāksies būvniecības sezona, līdz ar to tiks piedāvātas vakances šajā nozarē. Turklāt pašlaik pilsētā ir aptuveni 200 brīvas darbavietas, no kurām tikai daļa ir metālapstrādes jomā, pastāstīja Rjabcevs.

Jau iepriekšējā metalurgu atlaišanas vilnī pierādījās, ka jaunu darbu daudziem traucē atrast arī trūcīgās valsts valodas zināšanas. „Iepriekšējā periodā - 2013. un 2014.gadā -aptuveni 500 bijušie metalurgi izmantoja iespēju apgūt valsts valodu,” informēja NVA Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane.

 

Parāda atgūšanai uzņēmuma jāstrādā

Pašlaik “KVV Liepājas Metalurgs” parāds valstij ir apmēram 61 miljons eiro. Iepriekš gan tas bija lielāks, bet daļa saistību tika pildītas, un valsts atguva vairāk 10,7 miljonus eiro, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” pastāstīja Valsts kases pārvaldnieka vietnieks Jānis Pone.

Bet svarīgi, lai uzņēmums strādātu, lai būtu iespējas atmaksāt saistības. Iepriekš ķīlu novērtējums, kas veikts, pārdodot uzņēmumu, bija pietiekams, lai segtu nodrošināto kreditoru, arī valsts prasījumus. Vēlāk gan uzņēmumā esot pauduši, ka ķīlu apjoms ir zemāks, bet Valsts kase neredz tam pamatu.

Komentējot uzņēmuma lēmumu par rūpnīcas konservāciju, Pone pauda, ka tas radikāli nemaina situāciju, jo ražotne nestrādā jau gandrīz divus mēnešus.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kā ziņots, Ukrainas investori "KVV Group" pieņēma lēmumu par AS "KVV Liepājas metalurgs" rūpnīcas konservāciju. Uzņēmuma saimnieciskā darbībā attiecībā uz produkcijas izgatavošanu ir apturēta uz nenoteiktu laiku, Latvijas Radio pastāstīja „KVV Liepājas Metalurgs” valdes loceklis Igors Talanovs.

Kopš marta sākuma NVA ir reģistrējušies 33 bijušie AS "KVV Liepājas metalurgs" rūpnīcas darbinieki, informēja NVA Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane.

No rūpnīcas vadības NVA filiālē nav saņemts nekāds oficiāls paziņojums par darbinieku kolektīvu atlaišanu. Bijušie darbinieki nāk reģistrēties, taču tas nenotiek masveidā, un NVA filiālei darba organizācija tādēļ nav īpaši jāpārkārto, kā tas bija 2013.gadā, kad "Liepājas metalurgs" paziņoja par masveida darbinieku atlaišanu un īsā laikā vajadzēja reģistrēt lielu skaitu bezdarbnieku.

Liepājā pašlaik ir ap 200 vakanču - tiek meklēti darbinieki kokapstrādē un metālapstrādē, ražošanas operatori, metinātāji u.c. profesiju darbinieki. Pašlaik nav ziņu, ka kāds no nesen NVA reģistrētajiem "KVV Liepājas metalurga" darbiniekiem būtu atradis citu darbu. "Pagaidām viņiem primāri svarīgs ir pabalsts," skaidroja Baumane.

14.martā Liepājā reģistrētais oficiālais bezdarba līmenis bija 12,1%. Tikpat augsts tas bija arī iepriekšējās divas nedēļas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti