«Metalurgs» nonāks Ukrainas «KVV Group» īpašumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par maksātnespējīgā uzņēmuma „Liepājas metalurgs” (LM) pircēju izvēlēts Ukrainas uzņēmums „KVV Group”.  Pirkuma līgumu paredzēts parakstīt septembra beigās, bet ražošana uzņēmumā varētu atsāksies jau līdz šā gada beigām. Bijušos „Liepājas metalurga” darbiniekus varētu  aicināt atpakaļ oktobrī vai novembrī, uzskata Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks. 

“Liepājas metalurga” maksātnespējas administrators Haralds Velmers otrdien Ministru kabineta sēdē informēja valdību, ka no diviem palikušajiem potenciālajiem pircējiem – „KVV Group” un Krievijas uzņēmējam Igoram Šamisam piederošā Luksemburgas uzņēmuma „United Group” – izvēlētais “KVV Group”.

„KVV Group” izvēlēts, jo investora piedāvājums labāks, tas spēja sniegt labākas garantijas gan par finanšu darbību, gan spēju atjaunot „Metalurga” darbu, informēja LTV korespondents Kārlis Roķis.

Konsultanta „Prudentia” pārstāvis Kārlis Krastiņš atzina, ka pārdošanas summa ir 107 miljoni eiro. Salīdzinājums – nodrošināto kreditoru prasījumu summa ir 105 miljoni eiro, bet „Metalurgam” ir arī nenodrošinātie kreditori. 

“Pēdējo divu investoru piedāvājumi bija ļoti līdzvērtīgi cenas ziņā, taču šajā situācijā mums arī bija svarīgi samaksas un izpildes nodrošinājuma nosacījumi. Tas ir ļoti būtiski nodrošinātajiem kreditoriem, jo tas būs atliktais maksājums, un ir svarīgi maksimāli samazināt iespējamos riskus. Izvēlētā pircēja piedāvātā cena par uzņēmumu ir 107 miljoni eiro, līdz ar to sedzot būtisku nodrošināto kreditoru prasījuma daļu. Tāpat “KVV Group” sarunu gaitā sniedza skaidrus soļus par uzņēmuma darbības atjaunošanu. Kā būtisks nominētā pircēja nosacījums ir rītdienas laikā parakstīt priekšlīgumu, kas paredz drošības naudas samaksu un vienošanos par būtiskajiem pirkuma līguma nosacījumiem,” izvēli komentēja Haralds Velmers.

„Pēdējās dienās notika spraigas diskusijas par piedāvājuma uzlabošanu ar abiem izvēlētajiem - „United Group” un „KVV Group”. Jāsaka, „KVV Group” izrādīja lielāku ieinteresētību, lielāku degsmi, arī piedāvājums tika uzlabots pēdēja laikā, un tas ir labākais piedāvājums gan pēc naudas pieejamības, gan pēc spējas maksimāli ātri atjaunot uzņēmuma darbību,” norādīja Krastiņš.

Velmers savukārt norādīja, ka otra pretendenta „United Group” piedāvātā summa esot bijusi lielāka, tomēr Ukraiņu uzņēmums esot pārāks citos aspektos, piemēram, uzņēmuma darbības nodrošināšanā.

„Šī summa bija lielāka nekā konkrētā pretendenta, kuru mēs esam nosaukuši, ar kuru tiks slēgts līgums. Bet, kā vēlreiz jāmin, būtiski un svarīgi ir nodrošinājuma jautājumi. Kādā grafikā un apjomā tiks veikti maksājumi, tā spēja atsākt darbību,” sacīja Velmers.

Trešdien tiks parakstīts pirkuma priekšlīgums, kurā tiks fiksētas līguma summas. Mēneša beigās varētu parakstīt arī pirkuma līgumu, kurš noteiks summas sadali starp kreditoriem. Līgumā arī noteikts, ka „Liepājas metalurgam” darbība jāatsāk jau šogad. Īpašs prieks par to ir Liepājas domes priekšsēdētājam Uldim Seskam.

„Es domāju, ka tā ir ļoti laba ziņa, jo Latvijas ekonomikā „Metalurgs” sastāda lielu daļu. Gan kā energoresursu pircējs, gan kā darba devējs, gan kā nodokļu maksātājs, kas ir ļoti svarīgi. Vēl ir skaidrs, par šiem investoriem, par abiem diviem, un tagad arī par izvēlēto, ka viņiem ir komanda, kas ir spējīga šo uzņēmuma darbību ātrā veidā atjaunot. Tur ir pieredze, kompetence,” sprieda Liepājas mērs.

Pēc Seska teiktā, bijušos „Metalurga” darbiniekus varētu aicināt atpakaļ darbā oktobrī vai novembrī. 

“KVV Group” ir viena no lielākajām Ukrainas metalurģijas grupām, nodarbina vairāk nekā 2000 cilvēku un tās galvenie darbības virzieni ir metāllūžņu pārstrāde, būvniecība un metalurģija.

Ziņas par LM finanšu problēmām publiski nāca klajā pērn janvārī. Uzņēmuma akcionāri un toreizējie saimnieki Sergejs Zaharjins, Iļja Segals un Kirovs Lipmans sākotnēji vērsās pie valdības pēc palīdzības, taču tā atteica. Ministri uzsvēra, ka valstij nav jāiegulda līdzekļi privātā uzņēmumā, kuram turklāt ir necaurredzama finanšu kārtība un kurā investori savstarpēji strīdas, nespējot vienoties par uzņēmuma tālāku attīstību.

Pērn jūlijā valsts atmaksāja 67,4 miljonus eiro lielo kredītu LM vietā, ko bija garantējusi Itālijas bankai „UniCredit”. Tikmēr akcionāri, kas pauda, ka aktīvi meklē investorus, uzņēmumu zaudēja un investorus neatrada. Bez darba palika vairāk nekā 1000 strādnieku.

Pērn novembrī tiesā tika iesniegta pieteikums, kurā lūdza atzīt LM par maksātnespējīgu, un sākās jauna investora meklējumi.

Šogad, augusta otrajā pusē Velmers un konsultāciju uzņēmuma "Prudentia" vadītājs Kārlis Krastiņš, kurš arī ir iesaistīts jauna investora piesaistē, atzina, ka investoriem pievilcīga šķiet iespēja, ka LM strādnieki uzreiz ir gatavi atgriezties darbā. Viņi pieļāva, ka jau rudenī rūpnīca pakāpeniski atsāks darbs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti