Dienas ziņas

Rugājos bērnus māca pēc Orfa muzikālās metodes

Dienas ziņas

Demenes pagastā plāno būvēt biogāzes koģenerācijas staciju

Sāks AS "Liepājas metalurgs" darbinieku atlaišanu

Metalurgi jau devušies darbā uz Krieviju un Eiropas valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mēneša laikā darbu zaudēs ap 1500 „Liepājas metalurgs" darbinieku. 300 cilvēki būs nepieciešami, lai nodrošinu tehnoloģisko iekārtu uzturēšanu līdz uzņēmuma pārdošanai. Tikmēr daži metalurģijas darbinieki jau strādā Krievijās un citās Eiropas valstīs, apliecina „Liepājas metalurga" vēl esošie darbinieki.

„Skumji, šobrīd ir skumji," saka Andris, kurš uzņēmumā nostrādājis 23 gadus. Liepājniekam un trīs bērnu tētim Andrim Kalvem tā ir pēdējā darba diena "Metalurgā". Viņš līdz šim ir bijis galvenais pelnītājs ģimenē un tāds arī plāno palikt. Tas gan, visticamāk, nozīmē doties peļņā prom no Latvijas.

„Biržu gaidu, un tālāk domāsim, ko darīt. Skatāmies Rietumu pusē. Metalurģijā būs grūti, analizēsim, vērtēsim situāciju un uz priekšu," saka Andris.

Metalurgi no Liepājas jau strādājot Krievijā un citās Eiropas valstīs, stāsta galvenais inženieris Egils Kupšis. Viņš gan cer, ka daudzi atgriezīsies līdzko „Metalurgs" atsāks strādāt.

Egils Kupšis būs viens no tiem 300 cilvēkiem, kurš paliks strādāt uzņēmumā un uzraudzīs tehnoloģiskās iekārtas. „Protams, ir ļoti smagi apzināties to, ka tā ir viena no pirmajām reizēm, kad - kā jūs teicāt - klusums ir iestājies visur."

Situācija būs sarežģīta, it īpaši, kad pazemināsies gaisa temperatūra, spriež inženieris. Nav pieļaujam situācija, ka „Metalurgs" paliek bez gāzes vai elektrības. Citādi var sasalt kilometriem garās ūdens caurules, kas bija nepieciešamas dzesēšanai. „Pēc 18.novembra vai novembra beigās būs mīnus -2 vai -4 grādi. Mums ir nepieciešama papildus enerģija, lai uzturētu ūdens cirkulāciju pozitīvā temperatūrā. Risinājumi ir," saka Kupšis.

Lai nodrošinātu uzņēmuma infrastruktūras uzturēšanu, finanšu līdzekļus administrators lūgs nodrošinātajiem kreditoriem. Tikmēr Liepājas pašvaldībai šī būs grūta ziema – samazināsies nodokļu ieņēmumi un būs jāpalīdz grūtībās nonākušajiem metalurgiem, ko paredz arī palielinātais pilsētas sociālais budžets.

„Metalurga" uzturēto bērnu un jauniešu sportu plāno pārņemt pašvaldība, tam paredzot vajadzīgo finansējumu. Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Liepājas filiāle informē, ka pieteikšanās bezdarbnieku pabalstiem sāksies šajā piektdienā, savukārt no ceturtdienas uzņēmumā darbiniekiem tiks sniegta informāciju, kad jāierodas NVA.

Kā ziņots, Liepājas tiesa 12.novembrī nolēma sākt „Liepājas metalurga" maksātnespējas procesu, par tā administratoru ieceļot līdzšinējo TAP administratoru Haraldu Velmeru. Viņš kā galveno savu uzdevumu minēja uzņēmuma izdevīgu pārdošanu un ražošanas atsākšanu. „Tas nozīmē, ka tiek uzsākta uzņēmuma bankrota procedūra - uzņēmuma mantas pārdošana un likvidācija," īsumā notiekošo raksturo Velmers.

Uzņēmums „Liepājas metalurgs" ražošanas procesu pilnībā pārtrauca maijā. Visu šo laiku līdz pat novembra vidum metalurgi gaidīja, kas notiks ar uzņēmumu, cerībā, ka ražošana tiks atsākta. Tagad ir ieviesusies skaidrība. Uzņēmuma maksātnespējas administrators ir pārņēmis vadību un apgalvo, ka iepriekšējie saimnieki savos kabinetos vairs nesēž: „Šodien to es esmu uzsācis. Mani cilvēki jau strādā šeit. Tas turpināsies divus mēnešus, kuru laikā ir jāizstrādā mantas pārdošanas plāns un jāveic mantas inventarizācija, novērtēšana."

Haralds Velmers jau vairākkārt uzsvēris, ka viņa galvenais uzdevums ir izdevīgi pārdot uzņēmumu, lai tas varētu sekmīgi atsākt savu darbību. Par potenciālajiem pircējiem viņš plašākus komentārus pašlaik nesniedz. Vienotā paketē plānots pārdot arī ostas uzņēmumu LSEZ AS „Liepājas osta LM", bet par „Liepājas metalurga" poliklīniku, kas ir "Metalurga" struktūrvienība, jau izrādīta pircēju interese. Tur darbinieku atlaišana nav plānota.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti