«Metalurga» TAP pirmais solis - līdzekļu piesaiste

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Apstiprināts „Liepājas metalurga” tiesiskās aizsardzības process (TAP), kam piekritusi lielākā daļa kreditoru, tajā skaitā arī valsts, kura uzņēmuma vietā samaksājusi kredītus vairāk nekā 50 miljonu latu vērtībā. TAP pirmais solis esot līdzekļu piesaiste, lai uzņēmums varētu atsākt ražošanu, atklāj uzņēmuma administrators Haralds Velmers.

/Papildināts/

Haralds Velmers atzīst – nav vēl skaidrības par to, kā tieši tiks risinātas grūtību vajātā uzņēmuma problēmas. Droši var teikt tikai to, ka „Liepājas metalurgam” nepieciešams investors. „Esmu tikai otro dienu pie pienākumu pildīšanas, bet arī publiski izsanējuši investoru nosaukumi. Bet šobrīd neko konkrētāk komentēt nevaru. Plāns paredz iespēju piesaistīt naudas līdzekļus; nav konkretizēts, kuram investoram tas būs jādara. Tiek apkopoti ieinteresēto investoru piedāvājumi,” norādīja Velmers.

„Visvairāk mēs visi gaidām investoru. Un cerams, ka pēc plāna apstiprināšanas šis process paātrināsies, jo tagad visi noteikumi ir skaidri,” liepājnieku cerības pauž „Metalurga” valdes locekle Antra Čirkše. Uzņēmuma vadība otrdien tikās ar administratoru. Pats Haralds Velmers apgalvoja, ka ar uzņēmuma vadību un padomi turpmāk sadarbošoties ļoti cieši. Čirkše stāsta, ka revolūciju gaidīt ir lieki:

„Mums nav jāsāk no jauna, ko mēs nebūtu darījuši līdz šim. Nekāda revolūcija šodien nav notikusi, varbūt ieies normālākās sliedēs, kā līdz šim.”

Publiski izskanējuši vairāki iespējamie investori, piemēram, Krievijas kompānija „Daļpolimetal” un citi uzņēmumi.

Neatkarīgi no investora, pirmais darbs TAP būs apgrozāmo līdzekļu piesaistīšana. Šī nauda varētu pārvērsties par uzņēmuma kapitāldaļām. „Pirmie līdzekļi jāpiesaista septembra laikā, attiecīgi savā ziņā arī uzņēmuma restrukturizācija, noteikti izmaksu samazināšana, pārskatīšana. Tāpat atsevišķu paredzēta atsevišķu īpašumu pārdošana, kas nav paredzēta saimnieciskai darbībai,” sacīja Velmers.

"Metalurga" administrators skaidro, ka strādāšot, lai uz pusi samazinātu nenodrošināto kreditoru prasības. Nodrošināto kreditoru prasības samazinātas netikšot - tas reāli nozīmē, ka "Liepājas metalurga" parādi valstij norakstīti netiks un par tiem uzņēmums maksās procentus. Kreditoru pārstāvji šķiet optimisma pilni par tiesiskās aizsardzības procesu.

„Tas ir būtisks juridisks un finansiāls priekšnoteikums, kas ļauj un atvieglo iespējamā investora piesaisti, gan disciplinē uzņēmumu, uzliekot par pienākumu veikt noteiktas lietas,” saka Kārlis Krastiņš, „Prudentia” partneris, kas pārstāv kreditoru klubu, kurā ir arī valsts.

Tikmēr uzņēmuma vairāk nekā 200 strādniekiem neziņa turpinās. Kā stāsta darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Grava, Liepājā izmaiņas vēl nejūt, un nauda uzņēmumā ienākusi nav. „Pagaidām ir tikai fakts, ka tiesa apstiprinājusi plānu. Kad parādīsies nauda, tad varēs teikt, ka ir cerīgi. Šodien, piemēram, nekas nav mainījies,” sacīja Grava.

Haralds Velmers atzīst arī, ka viens no izaicinājumiem būs uzņēmuma īpašnieki, kas iestiguši savstarpējās tiesvedībās par uzņēmuma akcijām. Viņiem nāksies piedalīties lēmumu pieņemšanā par investoru piesaisti, arī lemt par citām ar „Liepājas metalurgu” saistītām lietām. Vai solītā ciešā sadarbība nesīs augļus un metalurģijas milzis atsāks ražošanu, redzēsim jau drīz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti