«Metalurga» pircēja saistību izpilde būs jāuzrauga kreditoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc 30.oktobra, kad plānots pabeigt darījumu, kura rezultātā par maksātnespējīgā "Liepājas metalurga" īpašnieku kļūs "KVV Group", pašiem nodrošinātajiem kreditoriem būs jāparūpējas par to, lai "Liepājas metalurga" jaunie īpašnieki izpildītu savas saistības pret kreditoriem, tostarp Latvijas valsti.

Īsi pirms vēlēšanām, šā gada 2.oktobrī, "Liepājas metalurga" maksātnespējas administrators Haralds Velmers parakstīja līgumu par uzņēmuma pārdošanu izvēlētajam investoram - "KVV Group". Patlaban vēl notiek dažādu ar darījuma pabeigšanu saistītu dokumentu sakārtošana.

"Ir parakstīts pirkuma līgums, kurš paredz noteiktu dokumentu parakstīšanu, kas saistīti ar tālākajiem maksājumiem kreditoriem, tajā skaitā arī mantas nodošanu, pirmās iemaksas samaksu, nodrošinājuma noformēšanu, īpašuma pārreģistrāciju. Šobrīd noteiktais termiņš mums ir 30.oktobris. Ja viss ies gludi, es tīri domāju vairāk par praktisko pusi, jo bieži vien darījumos ir iespējami kaut kādi šķēršļi, bet faktiski 30.datums mums ir termiņš, kad mēs esam iecerējuši nodot aktīvus un saņemt pirmo iemaksu par darījumu," sarunā ar Latvijas Radio skaidro Velmers.

Tiesa gan, pēc "Liepājas metalurga" ražotnes pārdošanas vēl tiks pārdoti citi aktīvi, taču maksātnespējas administratora atbildība par Liepājas pilsētai nozīmīgās ražotnes tālāko likteni izbeidzas, norāda Velmers. "Paliek tie aktīvi, kas nav ar pamatražotni saistīti un kas vēl ir jāpārdod, un varbūt atsevišķas darbības vēl jāveic, bet šis aktīvs jeb aktīvu kopums - uzņēmums - tiek pārdots. Tātad darījums noslēdzas, līdz ar to ir uzskatāms, ka samaksa ir saņemta pirkuma līgumā paredzētajā apmērā un līdz ar to arī atbildība, kas ir administratoram, administratora komandai un arī piesaistītajiem konsultantiem, izbeidzas."

Saskaņā ar publiski izskanējušām ziņām, Velmera piesaistīto "Liepājas metalurga" konsultantu "Prudentia" atlīdzība sasniegs 2% no "KVV Group" samaksātajiem 107 miljoniem eiro jeb 2,14 miljonus eiro. Visai iespaidīgu atlīdzību saņems arī pats Velmers.

Tomēr tas, vai "KVV Group" pildīs savas saistības, proti, atbilstoši atliktā maksājuma grafikam samaksās par "Liepājas metalurgu" visu līgumā paredzēto summu, jau būs jāuzrauga pašiem nodrošinātajiem kreditoriem, tostarp - valstij. Latvija pērn Itālijas "Unicredit Bank" atmaksāja "Liepājas metalurgam" galvoto kredītu - kopumā vairāk nekā 70 miljonus eiro.

"Prudentia" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš uzsver, ka konsultantu pienākums bija sameklēt "Liepājas metalurgam" pircēju un to darot "Prudentia" uzrunājusi vairāk nekā 160 potenciālos investorus. "Uzraudzības fāzē, kā tas ir plānots, ir trīs kreditori - "Citadele", "SEB banka" un valsts, kuri attiecīgi katrs pēc saviem iekšējās kārtības noteikumiem un cita veida biznesa prakses, un valstij pēc savas publiskas institūcijas pārvaldes prakses, ir jāveic šī uzraudzība, kontrole, atskaišu saņemšana, audita slēdzienu saņemšana, tehnisko slēdzienu, kādi būs nepieciešami, saņemšana. Tas jau ir šis pats bizness, kas ir jāuzrauga. To jau darīs droši vien citas personas, tiešā veidā  "Prudentia" ar to nav nekāda sakara bijis, mums neviens nav līgumā licis šādus uzdevumus pildīt," saka Krastiņš.

"Liepājas metalurga" jaunie īpašnieki - "KVV Group" solījuši vēl šogad ieguldīt ražošanas atjaunošanā 30 miljonus eiro. Finanšu ministrijas un "Prudentia" aprēķini par ražošanas atjaunošanas ietekmi uz Latvijas ekonomiku ir visnotaļ optimistiski - piecu gadu laikā tās pienesums valsts tautsaimniecībai sasniegšot 950 miljonus eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti