«Metalurga» maksātnespējas nākamie soļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šā gada janvāri pirmo reizi publiski izskanēja, ka „Liepājas metalurgs" uz laiku nemaksās obligātā iepirkuma komponenti elektrībai. Tad vēl reti kurš iedomājās, ka ir sācies process, kas 10 mēnešus vēlāk beigsies ar uzņēmuma maksātnespēju.

„Šis mūs tiešām ved uz bankrotu, tādēļ tika pieņemts tāds lēmums nemaksāt „Latvenergo", bet samaksāt lūžņu piegādātājiem. Mēs esam lielās kredītsaistībās un bankas mums nepagarina kredītlīniju, jo mēs nespējam tikt ar kreditoriem galā!" tā „Liepājas metalurga" galvenā ekonomiste Benita Imbovica šā gada 22.janvārī. Tas Saeimas deputāti bija sapulcējušies, lai spriestu par elektrības cenām un pat nenojauta, ka kļūs par lieciniekiem „Liepājas metalurga" ceļam uz bankrotu.

Desmit mēnešus vēlāk - pēc vairākkārtīgam neveiksmīgiem mēģinājumiem piesaistīt investoru un atsākt ražošanu - tiesa ir atzinusi „Liepājas metalurga" maksātnespēju. Kamēr metalurga kreditoriem ir mēnesis laika pieteikties rindā, lai veiksmes gadījumā saņemtu atpakaļ daļu savas naudas, pašu uzņēmumu šobrīd pārvalda administrators Haralds Velmers, kurš gatavo mantas pārdošanas plānu. „Pārdošanas plāns balstās - apkopojot uzņēmuma mantu tiek izvēlēts optimālākais veids, kā pārdot uzņēmuma mantu un pēc kreditoru saskaņojuma saņemšanas tiek uzsākta mantas pārdošana," skaidro Velmers.

Mērķis gan joprojām ir saglabāt ražošanu. „Mans kā administratora mērķis ir saglabāt arī nākotnē metalurģijas ražošanas uzņēmuma darbību. Līdz ar to gatavojot pārdošanas plānu tiks apkopoti aktīvi jeb mantas apjoms, kas nepieciešami ražošanas nodrošināšanai."

Velmers skaidro, ka jau esot interese par iespējām iegādāties „Liepājas metalurgam" piederošo mantu. Investoriem pievilcīgāk varētu likties tas, ka maksātnespējas procesā var iegūt tikai uzņēmuma iekārtas, ēkas un meitasuzņēmumus, nepārņemot tā saistības. Turklāt ietekmi uzņēmumā zaudēs arī strīdos ieslīgušie Liepājas metalurga akcionāri. „Maksātnespējas procesā iegādājas aktīvus, mantu, nevis saistība. Savukārt kreditoru saistības sedz no naudas, ko iegūst pārdodot. Tas arī varētu būt risinājums par uzņēmuma tālāko nākotni," saka Velmers.

Ātra uzņēmuma mantas izpārdošana esot arī kreditoru interesēs. Pirmie rindā uz „Liepājas metalurga" mantu pārdodot iegūtajiem līdzekļiem ir nodrošinātie kreditori: Latvijas valsts, Citadele banka un SEB banka, tad uzņēmuma darbinieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti