«Metalurga» īpašnieki izskata iespēju apturēt ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"KVV Group" izskata iespējamību apturēt ražošanu "KVV Liepājas Metalurgā", informēja uzņēmumā.

Kā norādīts medijiem izplatītajā paziņojumā, "KVV Group" vadība uzskata, ka pašreizējā situācijā var rasties nepieciešamība pieņemt lēmumus par uzņēmuma darba apturēšanu un tā konservāciju.

Īpašnieki šāda lēmuma iespējamību saista ar to, ka uzņēmums “spiests strādāt biznesa vidē, kurā formāla valsts pieeja objektīvām uzņēmuma problēmām tiek pavadīta ar konstruktīva dialoga novilcināšanu”. Turklāt tiek norādīts uz melno metālu tirgus krīzi, augstajām elektroenerģijas cenām, stagnējošu metāllūžņu tirgus. 

Iepriekš valsts kā "Liepājas metalurga" nodrošinātais kreditors, realizējot uzņēmuma ķīlas, atguvusi 10,7 miljonus eiro, attiecīgi par šādu summu samazinot "Metalurga" saistības pret valsti. Savukārt nu uzņēmumā pauž, ka šīs darbības esot galēji negatīvi ietekmējušas apgrozāmo līdzekļu apjomu, kā arī cieta arī uzņēmuma tēls.

 

Valdība steidzīgus lēmumus nesola

Tikmēr premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) norādījis, ka attiecībā uz uzņēmumu nākamajā valdības sēdē otrdien, 15.martā, nekādi lēmumi netiks pieņemti.

Premjers arī uzsver, ka lēmumi par tālāko rīcību attiecībā uz metalurģijas ražotni tiks pieņemti tikai pēc tam, kad noslēgsies uzņēmuma tālākās darbības plāna vērtēšana.

„Nav paredzēts skatīt šādu jautājumu. Turklāt uzņēmums ir iesniedzis Valsts kasē sanācijas plānu jeb uzņēmuma darbības izvērtēšanas plānu. Kamēr nebūs pabeigta plāna izvērtēšana, nekādi lēmumi netiks pieņemti,” norāda Kučinska pārstāvis Andrejs Vaivars.

Premjera Māra Kučinska pārstāvis Andrejs Vaivars
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

Rodas iespaids, ka uzņēmuma akcionāriem trūkst līdzekļu, līdz ar to rūk ražošanas iespējas un sākas nīkuļošana, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” norādīja mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijas vadītājs Vilnis Rantiņš.

Kopumā situāciju tērauda tirgū viņš raksturoja kā aizvien sarežģītu, lai gan pēdējās dienās cenas sākušas kāpt. Uz pašlaik sāk šķist, ka tērauda ražošana Latvijā iet uz galu, jo “Liepājas metalurgs” ir vienīgā šāda veida ražotne, atzina Ratiņš.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

NVA par atlaišanām nav brīdināti

Šonedēļ tapa zināms, ka „Liepājas metalurga” strādnieki saņēmuši mutisku brīdinājumu par atlaišanu no darba. Saskaņā ar darbinieku teikto ražošanas darbi nenotiek jau vairākas nedēļas. 

Tomēr informāciju par iespējām atlaišanām uzņēmums vēl nav sniedzis Nodarbinātības Valsts aģentūrai (NVA). Aģentūra gan ceturtdien mēģināja sazināties ar metalurģijas ražotnes personāla nodaļu, taču tas nav izdevies.

NVA Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane skaidroja – gadījumā, ja uzņēmumā notiktu kolektīvā atlaišana, par to divus mēnešus iepriekš būtu jābrīdina gan darbinieki, gan pašvaldība un aģentūra. Savukārt darbinieku skaita samazināšanas gadījumā brīdinājumam jābūt mēnesi iepriekš.

Jau ilgu laiku smagās finanšu problēmās nonākušais uzņēmums „KVV Liepājas metalurgs" lūdz Valsts kasei līdz 2020.gadam atlikt maksājumus par rūpnīcu. Marta sākumā uzņēmums Valsts kasē iesniedza uzņēmuma restrukturizācijas plānu.

“Liepājas metalurgs" nonāca finanšu grūtībās pirms aptuveni trīs gadiem un kļuva maksātnespējīgs. Tomēr maksātnespējas administratoram izdevās atrast uzņēmumam pircēju - Ukrainas holdinga kompānija "KVV Group" parakstīja pirkuma līgumu ar Latvijas valsti par maksātnespējīgā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" iegādi, piedāvājot par to maksāt 107 miljonus eiro. 2015.gada janvārī “Liepājas metalurga” atslēgas svinīgi nodotas jaundibinātā uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" vadībai.

Tomēr jau pērn maijā atklājās, ka no darba "KVV Liepājas metalurgs" atbrīvoti aptuveni 10 -15% darbinieku - metalurgi, kuri tikai nesen tika pieņemti darbā. Kā iemesls šādai rīcībai minēts tas, ka nav piepildījušās uzņēmuma vadības optimistiskās prognozes par metalurģijas tirgu, norādīts arī uz lielajiem maksājumiem par elektrības obligātā iepirkuma komponenti (OIK).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti