Panorāma

"Liepājas metalurgs" atkal valdības darba kārtībā

Panorāma

Kāds būs atbalsts mazajām zemnieku saimniecībām?

Tiesiskās aizsardzības plānu atbalstīs, neraugoties uz problēmām

«Metalurga» īpašnieki akcijas nav nodevuši; valdība atbalsta TAP

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdība un "Liepājas metalurgs" (LM) kreditoru kluba piesaistītā "Prudentia" ir gatava atbalstīt kompānijas tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plānu, lai arī LM akcionāri nav parakstījuši līgumus par sev piederošo kompānijas akciju nodošanu kreditoriem, Latvijas Televīzija uzzināja Ministru kabinetā.

(papildināts)

Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš medijiem norādīja, ka šobrīd valstij ir izdevīgāk atbalstīt uzņēmuma TAP, tomēr, ja akcionāri tā izpildes gaitā nepildīs noteikto, tad uzņēmuma maksātnespējas pasludināšana būs loģiskas sekas. Viņš arī piebilda, ka TAP pasākumu plānā nav paredzēts, ka valstij būtu jāiegulda vēl kādi papildus līdzekļi, un izteica cerību, ka nākamreiz, kad uzņēmuma akcionāriem būs jāatdod savas akcijas, tas būs reāls darījums, nevis publisks blefs, kā tas bijis šoreiz.

Finanšu ministrs Andris Vilks žurnālistiem atklāja, ka LM akcionāri Iļja Segals un Sergejs Zaharjins nav parakstījuši līgumus par sev piederošo kompānijas akciju nodošanu kreditoriem, bet ir iesnieguši līgumus ar pielikumiem, kas būtiski atšķiras no konsultantu piedāvātā varianta.

"Kā jau tas iepriekš ir vairākkārt noticis, akcionāri it kā atdod akcijas, bet līgumi ir sagrozīti, un tie nosacījumi, ko akcionāri ir papildinājuši, valstij nav pieņemami. Tas ir kārtējais apliecinājums tam, ka akcionāri turpina uzvesties tāpat kā līdz šim un viņus neinteresē "Liepājas metalurga" liktenis. Galvenais akcionāriem ir pieķerties pie šī kumosa gadījumā, ja nāks kāds investors vai valsts ko papildus investēs, lai spētu sev kaut ko pakampt papildus," uzsvēra Vilks.

Zaharjins un Segals apgalvo, ka akciju atdošanas līgums ir grozīts, lai nodrošinātu vienādas tiesības un iespējas visiem trim lielākajiem „Liepājas metalurga” akcionāriem. Tomēr gan Vilks, gan arī kreditoru pārstāvja „Prudentia” valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš apgalvo, ka piedāvātie līguma grozījumi būtiski maina vienošanās nosacījumus.

Ko valdība un "Prudentia" plāno darīt tālāk ar esošajiem „Liepājas metalurga” akcionāriem, līdz galam nav skaidrs. Ir noprotams, ka plāns var tikt apstiprināts arī tad, ja Zaharins, Segals un Lipmans paliek par uzņēmuma akcionāriem. Tomēr, ja akcionāri nespēs ieguldīt līdz noteiktajam datumam līdzekļus, administrators varētu uzsākt maksātnespēju, saka „Prudentia” pārstāvis Krastiņš.

„Prudentia” arī apgalvo, ka valdībai nebūs tieši jāiegulda papildus līdzekļi „Liepājas metalurga” darbības atjaunošanai. Valdība arī teikusi, ka ir vismaz viens vai pat vairāki investori, kuri vēlas ieguldīt "Metalurgā", ja no tā aizies esošie akcionāri.

Jau vēstīts, ka pirmdienas vakarā divi no trim lielākajiem uzņēmuma akcionāriem Sergejs Zaharins un Iļja Segals apgalvoja, ka piekrituši pārdot savas akcijas par vienu latu, tomēr līguma projektā no kreditoru puses ir ieviesuši vairākas korekcijas.

Segalam un Zaharjinam piederošajām uzņēmuma akcijām pašreiz ir arī uzlikts arests. Par tā atcelšanu lēmums būs jāpieņem izmeklētājam.

Savukārt Kirovs Lipmans saka, ka uz viņu prasība atdot akcijas neattiecas, jo viņš ir gatavs ieguldīt uzņēmumā naudu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti