«Metalurga» arodbiedrība: Nav iemesla darbinieku atlaišanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

“Pagaidām “Liepājas metalurga” tiesiskās aizsardzības procesa biznesa plāna vienam no pasākumiem – darbinieku atlaišanai – neredzu ekonomisku pamatojumu,” tādu nostāju pēc otrdienas tikšanās ar uzņēmuma vadību pauž “Liepājas metalurga” arodbiedrības vadītājs Jānis Grava. Tiesiskās aizsardzības plānā viens no pasākumiem paredz ap 200 darbinieku atlaišanu, lai uzņēmums jau nākammēnes atsāktu ražošanu.

Fakts, ka kreditoru klubs un uzņēmuma vadība paredzējusi tiesiskās aizsardzības procesa ietvaros samazināt darbinieku skaitu, izraisījis “Metalurga” arodbiedrības vadības neapmierinātību. Nedrīkst visu risināt uz darbinieku rēķina bez iemesla, uzskata “Liepājas metalurgs” arodbiedrības vadītājs Jānis Grava.

"Nepiekrītu tam, ka darbinieku skaita samazināšana var notikt vienkārši tāpēc, ka kāds ir teicis, ka Rietumeiropā šādā uzņēmumā strādā 900 cilvēku. Ja man pasaka, ka tas ir ekonomiski nepieciešams, ka bez tā “Metalurgs” nevar atsākt strādāt, tad mēs varam vienoties, kas tie būs par cilvēkiem, kādas ir viņu sociālās garantijas, vai viņiem tiks piedāvāts cits darbs, iespēja pārkvalificēties," norāda arodbiedrības vadītājs.

Tā kā ekonomisko ieguvumu aprēķinus no šī "Metalurga" glābšanas soļa Grava vēl nav saņēmis, tādēļ runāt par darbinieku skaita samazināšanu vēl esot pāragri.

“Liepājas metalurga” jaunievēlētais padomes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis darbinieku skaita samazināšanai ekonomisko pamatojumu TV Kurzeme skaidro ar ražošanas tehnoloģiju attīstību - tādējādi ne vien uzņēmumā, bet visā Latvijā kopumā izveidojusies situācija, ka ražošanā ieviesto moderno tehnoloģiju dēļ tik daudz darba vietu vairs nav nepieciešams.

"Metalurgs nav spējīgs situācijā, kad ir ekonomiskā krīze tēraudražošanas nozarē visā Eiropā un pasaulē, pat daļēji turpināt uzturēt viena cilvēka darbu, sadalot starp diviem. Tas nav tikai, kā to var saprast, samazinām tikai cilvēkus – dodam viņiem iespēju uz to instrumentu, uz tās bāzes, kas ir “Metalurgā”, veidot savas sabiedrības un turpināt sniegt pakalpojumus “Metalurgam”, bet šobrīd jau ne “Metalurga” sastāvā," saka Vilnītis.

Līdz ar to izmaiņas paredzēts veikt arī līdzšinējā “Metalurga” uzņēmuma struktūrā.

"Nevis cehu atdalīšanu, bet optimizēšanu, lai iekšienē sniegtu pakalpojumus. Tas pēc ekonomistu un grāmatvežu aprēķiniem ir ekonomiski izdevīgāk," apgalvo jaunais padomes priekšsēdētājs.

Komentējot publiski izskanējušo informāciju, ka uzņēmuma ražošanas atjaunošanai būs nepieciešami vairāk kā 20 miljoni latu un kur tos iegūt,  "Metalurga" padomes vadītājs, neesot tiesīgs atklāt šādu informāciju. Taču bankrots netikšot pieļauts.

Patlaban no uzņēmuma dažādu iemeslu jau aizgājuši 211 darbinieki.

Patlaban no uzņēmuma dažādu iem

Fakts, ka kreditoru klub

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti