«Metalurga» akcionāriem jāgaida uzņēmuma pārdošanas rezultāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Maksātnespējīgā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" mazajiem akcionāriem līdz ar uzņēmuma akciju izslēgšanu no biržas saraksta ir cerības atgūt vismaz daļu ieguldītās naudas tikai tad, kad uzņēmums vai tā īpašums tiks pārdots - tā ļauj secināt ekspertu teiktais. Tiesa, uzņēmuma akcionāri uz jebkādiem līdzekļiem no uzņēmuma mantas pārdošanas varēs cerēt tikai tad, ja pārdošanas rezultātā gūtie ieņēmumi pārsniegs "Liepājas metalurga" kreditoru prasības.

6,5% - šāda daļa no maksātnespējīgā "Liepājas metalurga" kopējā akciju apjoma ir 1566 mazo akcionāru īpašumā. Laikā, kad uzņēmumam klājās labāk, šīs akcijas kopumā bija vismaz 4,4 miljonus latu vērtas, bet šobrīd to vērtība lēšama vien 285 tūkstošu latu vērtībā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāve Laima Auza norāda, ka notiekošā maksātnespējas procesa ietvaros "Liepājas metalurgs" akcionāri varēs saņemt līdzekļus pēc tam, kad būs norēķinājies ar kreditoriem.

Gan mazākuma akcionāriem, gan arī pārējiem akcionāriem ir jāgaida tālākās darbības no administratora, un sākumā tad uzņēmums norēķinās ar visiem kreditoriem, un ja līdzekļi pēc tam paliek pāri, tad tos sadala uzņēmuma akcionāri savā starpā," skaidro Auza.

Apstākļos, kad uzņēmums jau ir maksātnespējīgs, uzņēmuma akciju atrašanās biržā jau praktiski vairs neietekmē mazo akcionāru ietekmes atgūt savus līdzekļus, uzsver Auza.

"Šajā gadījumā arī, piemēram, kad uzņēmums kļūst maksātnespējīgs, tad var teikt, ka arī uzņēmuma akcijas strauji zaudē savu vērtību. Attiecīgi tas ir jautājums, cik šīs akcijas vispār ir vērtīgas šobrīd, un tas, vai tās tiek vai netiek tirgotas biržā, šo vērtību nemaina," norāda Auza.

SEB bankas eksperts Edmunds Rudzītis uzsver - izšķirošo lomu no mazo akcionāru interešu viedokļa akcionāriem spēlēs tas, kāda būs uzņēmuma nākotne, nevis akciju kotācija biržā, tomēr ārpus biržas pārdot sev piederošās akcijas mazajiem akcionāriem ir sarežģītāk. Tomēr viņš atgādina, ka, kļūstot par uzņēmuma akcionāru, ieguldītājam ir jāapzinās paša risks un jārēķinās ar to, ka šāda ieguldījumu atdevi nosaka uzņēmuma darbības rādītāji.

"Nu, protams, jautājums, kas notiek tālāk ar šo uzņēmumu - uzņēmuma maksātnespējas gadījumā var būt sanācija, bet ja tas nesanāk, tad uzņēmums tiek likvidēts. Un šajā gadījumā akcionāram, protams, ir jāsaprot, ka viņš riskē ar savu ieguldījumu. Ja uzņēmumam iet labi, tad viņa ieguldījuma vērtība palielinās, bet ja iet slikti - tad daļu ieguldījuma vai pat visu, ir iespējams zaudēt," stāsta Rudzītis.

Šobrīd tiek veikta "Liepājas metalurga" inventarizācija un novērtējums, uz kuru pamata tiks sagatavots uzņēmuma pārdošanas plāns, savukārt pēc tam, atbilstoši likumam, 4 mēnešu laikā uzņēmums ir jāpārdod.
Gunārs Valdmanis, Latvijas Radio

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti