Metālapstrādes uzņēmums «Valpro» gadiem investē energotaupībā un sāk izmantot saules enerģiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirms gadiem desmit Valmieru dēvēja par māju renovācijas pionieri valstī, jo, kamēr citās pilsētās ar ēku siltināšanu vēl nesteidzās un nogaidīja, Valmierā renovēta viena māja pēc otras. Lai arī šobrīd apkures tarifs tāpat kā citās pašvaldībās, pieaudzis arī  Valmierā, pilsētā vērtē, ka tas būtu vēl daudz augstāks, ja savulaik nebūtu veikti energoefektivitātes pasākumi. Tādi vairāku gadu laikā īstenoti arī Valmierā strādājošajā metālapstrādes SIA "Valpro".  

Valmieras lieluzņēmums «Valpro» gadiem investē energotaupībā un sāk izmantot saules enerģiju
00:00 / 04:51
Lejuplādēt

Uz jumta saules paneļi un pie ieejas ražotnē plāksne, kas liecina, ka iegūts novērtējums "Energoefektīvākā industriālā ēka" – tās ir pirmās vizuālās liecības, kas, ieejot "Valpro" teritorijā, liecina par uzņēmumā veikto darbu energoresursu taupīšanā.

"Desmit gadu laikā mēs vairāk nekā divarpus miljonus eiro esam investējuši energoefektivitātē rūpnīcā, tajos tālajos laikos, lai nosiltinātu ēku, atpelnīšanās laiks bija 20 un vairāk gadu, bet, skatoties ar šā brīža acīm, – jā, nu mēs esam galvas tiesu pārāki par tiem, kas nav to izdarījuši," sacīja "Valpro" valdes priekšsēdētājs Aivars Flemings, atzīstot, ka pirms desmit gadiem uzsākto darbu energotaupības ziņā tā īsti var novērtēt tagad.

"Mēs rekonstruējām, sākot ar iekšējām un ārējām komunikācijām, – tie ir gan ūdensvadi, tā ir apkure, tie ir elektrotīkli, kas mums uz šo brīdi, pirmkārt, dod stabilitāti no pārtraukumiem, bet, protams, arī ekonomē. Otra lieta – 98% no ražošanas ēkām ir nosiltinātas, un šādu darbību rezultātā mums ir izdevies šobrīd uz nosacīto produktu vienību tērēt 27% mazāk elektrības un 45% mazāk gāzes," pastāstīja Flemings.

Pirms dažām nedēļām iegūta arī pirmā saules paneļu saražotā elektrība.

"Tad, kad mēs rēķinājām, šo projektu uzsākot, tad atpelnīšanās laiks tika rēķināts 8–9 gadi, tad pie pašreizējām elektrības cenām tie ir divi.

Pašlaik "Valpro" projektē divus 4000 kilovatu saules parkus, lai šo neatkarību no energoresursiem nākošā gada vasarā varētu iegūt vēl lielāku," atzina uzņēmuma vadītājs.

"Valpro" ir viens no lielākajiem metāla apstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs, tā galvenā produkcija ir metāla degvielas kannas, kā arī ugunsdzēsības aparātu ražošana. "Valpro" ir arī viens no vadošajiem Latvijas eksporta uzņēmumiem.

Pašvaldība turpina meklēt risinājumus

Šis nav viegls laiks uzņēmumam, tā ražošanas procesā neiztikt bez gāzes, tādēļ domāts arī, kā rīkoties situācija, ja tās varētu trūkt. "Uzņēmums pieņēma lēmumu investēt pieslēgumam uz Valmieras pilsētas centralizēto apkuri. Ko tas mums dotu? Tātad, ja pēkšņi nāktos samazināt gāzes patēriņu, kas ir mūsu pamatkurināmais arī ēku siltumam, tad mēs varētu pārslēgties uz pilsētu un samazināt gāzes patēriņu par 20 procentiem."

"Valpro" paveiktais ir viens no piemēriem energoresursu taupīšanā, bet pilsētai tagad, kā, stāstīja novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei"), ieguvumu dod gan tas, ka savulaik aktīvi ir renovētas mājas, gan arī tas, ka, ceļot jauno katlu māju, apkurei tika izvēlēta nevis dabasgāze, bet vietējais kurināmais.

"2014. gadā Valmiera pilnībā kurināja ar gāzi. Ja mums tā situācija būtu tāda palikusi, tad mums tarifs būtu vairāk nekā 300 eiro par megavatu, tas būtu briesmīgi. Šobrīd tātad 80% no pilsētas tiek kurināti ar šķeldu, tas mums ir palīdzējis, un tās būtiskās lietas, ka esam pārgājuši uz šķeldu, ka esam siltinājuši. Mums tiešām vairāk nekā 60% daudzdzīvokļu ēku ir veikti ļoti daudzi energoefektivitātes pasākumi un sabiedriskās ēkas ir nosiltinātas, un ražošanas ēkas ir siltinātas, jo vislētākā enerģija ir tā, par kuru mēs vispār nemaksājam, ko mēs nepatērējam, un kopējais enerģijas patēriņš pilsētā pēdējo gadu laikā ir samazinājies gandrīz par 30%" stāstīja Baiks.

Šobrīd aprēķinātais tarifs ir 158,54 eiro par megavatstundu. Ar valsts atbalstu maksa par siltumenerģiju būs mazāka, bet jārēķinās, ka vairākkārt augusi cena šķeldai un par 20% apkurei ar gāzi, taču te arī tiek meklēti risinājumi.

"Ja mēs skatamies uz kvartālu pie "Valmieras piena", kur tiek kurināts no "Valmieras piena" katlu mājas, tad tur pilnībā ir gāzes apkure un tur tas tarifs šobrīd ir aizgājis debesīs, bet

pēc pārrunām ar "Valmieras piena" vadību šobrīd ir arī atrasts risinājums, ir iedarbināts dīzeļa katls, kas nozīmē, ka tarifs ies uz leju, ir šī alternatīva atrasta," skaidroja pašvaldības vadītājs.

Šobrīd Valmierā ir iecere būvēt arī jaunu katlu māju, kas gan darbu varētu sākt 2024. gadā, bet nākamajā vasarā jau vajadzētu strādāt diviem saules paneļu parkiem pie Valmieras.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti