Metālapstrādes SIA «Latstab» darbinieku trūkuma dēļ domā par robotizāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Izvērtējot Rēzeknes Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) komercsabiedrību darbības rādītājus, "Gada uzņēmuma" balva mazo komercsabiedrību grupā piešķirta metālapstrādes uzņēmumam SIA "Latstab". Uzņēmums darbojas jau 15 gadus, piedzīvojot vairākus krīzes brīžus, šobrīd ieguvis stabilitāti un domā par attīstību, tostarp robotizāciju.

Metālapstrādes SIA «Latstab» darbinieku trūkuma dēļ domā par robotizāciju
00:00 / 04:34
Lejuplādēt

Uzņēmuma "Latstab" vadītājs Staņislavs Ratinskis ir pats savulaik strādājis ārzemēs par metinātāju, tādēļ labi zina ražošanas darbību no strādnieku skatupunkta. Uzņēmums nodarbojas ar tērauda izstrādājumu izgatavošanu dažādām jomām, ražojot apgaismes stabus un mastus. Uzņēmums darbojas Rēzeknes SEZ teritorijā un šobrīd jau gadu atrodas renovētajās ražošanas telpās, kas ir viens no Rēzeknes pašvaldības īstenotajiem projektiem uzņēmējdarbības veicināšanai pilsētā, iekārtojot uzņēmumiem vietu, kur strādāt.

"Latstab" apgrozījums 2020. gadā sasniedza 1,9 miljonus eiro, nodarbinot 48 darbiniekus. Uzņēmumam nākamajā gadā būs piecpadsmitais darbības gads.

"Mums bija gandrīz trīs bankroti šajos [15] gados, tas ražošanas bizness nav viegls, un ne katrs to var darīt. Ja būtu visi mirkļi saldi, tad jau katrs otrais būtu ražotājs," saka Ratinskis.

Šobrīd saražotās produkcijas eksports veido ap 95%. "Uz dažādām valstīm, tai skaitā ir Krievija, Īrija, visa Eiropa, Āfrika, Skandināvija. Tirgus ir dažāds, šobrīd mums ir 17 valstis, kur mēs piegādājam produkciju," stāsta Ratinskis.

"Tādi interesantākie [pasūtījumi], kas bija šajos piecpadsmit gados, tas bija Sočiem, olimpiskajām spēlēm. Pagājušajā gadā mēs sūtījām uz Arābu Emirātiem uz Pasaules futbola čempionātu, ir diezgan daudz visādu interesantu projektu," saka uzņēmuma vadītājs.

Darbības sākumā komandu veidoja trīs cilvēki, šobrīd tie jau ir 60. Uzņēmums jūtas stabili un domā par attīstību.

"Šobrīd mēs ļoti attīstām loģistiku, kas mums ļoti palīdzēja šajā situācijā ar kovidu, mēs ar savām mašīnām vedām produkciju 3000 kilometrus no šejienes, tas ir ļoti labi, labi klientiem, labi mums. Šobrīd mēs skatāmies uz to, ka mums ir jādomā par uzņēmuma efektivitāti, lai mēs varētu ar šo pašu kolektīvu saražot vairāk, tas ir tāds mērķis šobrīd, tāpēc mēs plānojam ieguldīt līdzekļus robotizācijā, lai aizvietotu darbiniekus," atzīst Ratinskis.

Aizvietot darbiniekus ar tehnoloģijām nepieciešams arī tā iemesla dēļ, ka darbinieku trūkst, un savas korekcijas ievieš kovida situācija. Ir darbinieki, kuri nevēlas vakcinēties.

"Man trūkst kaut kādu pierādījumu, es neesmu ārsts, lai pierādītu kaut ko tādu, un piespiest darbiniekus es arī nevaru. Mums seši, septiņi darbinieki, kas nav vakcinējušies, bet puskolektīvam atkal beigsies tās visas potes, un atkal cilvēki baidās," saka Ratinskis.

Pagaidām darbinieki, kuri nevēlas vakcinēties pret Covid-19, ir atvaļinājumā. Kā būs tālāk, to rādīs laiks.

"Mums visu laiku ir sludinājums Nodarbinātības valsts aģentūrā, kur mēs meklējam darbiniekus. Šajā situācija pazaudēt darbiniekus, kuri ir strādājuši piecus, sešus gadus, tas ir  pārbaudījums. Šobrīd mēs gribam atvest darbiniekus no ārzemēm, mums no Uzbekistānas cilvēki strādā un labi strādā, šobrīd mēs mēģinām atvest metinātājus no turienes," atzīst Ratinskis.

Pēc viņa teiktā, šobrīd uzņēmumā ir stabils izaugsmes posms, ražotnē virzās uz pāreju no maza uzņēmuma uz vidēju. Uzņēmējs plāno, ka dažu gadu laikā to izdosies īstenot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti