Meroni: VN akcijas netika pārdotas zem tirgus vērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

 

Nepilni 80 miljoni eiro ir adekvāta un tirgus vērtībai atbilstoša cena par 43,25% "Ventspils naftas" (VN) akciju, ko šonedēļ uzņēmuma "Ventbunker" meitasfirma AS "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT) pārdeva "Vitol" grupai piederošajai holdingkompānijai "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin"),  pauda "Ventbunkers" un LNT padomju priekšsēdētājs, Šveices advokāts Rudolfs Meroni.

"Cena, par kādu VN akcijas tika pārdotas, par 50% pārsniedz jebkuru cenu, kāda bija šīm akcijām biržā pēdējo divu, trīs gadu laikā. Pagājušās nedēļas cenas svārstības nebija saistītas ar darījumu. Tie bija darījumi ar dažiem simtiem akciju un tiem nav reālas nozīmes 45 miljonu akciju bloka patiesajā vērtībā," skaidro Meroni.

Viņš uzsver, ka cena, par kuru vienojās LNT un "Euromin", saskan ar pieaicināto ekspertu atzīto augšējo vērtību amplitūdu. "Tādēļ mēs uzskatām, ka akcijas netika pārdotas zem tirgus vērtības," sacīja Meroni.

Kā norāda Meroni, darījums ir uzmanīgi izvērtēts no visiem aspektiem, tostarp no atļauju nepieciešamības un cenas aspekta. "Mēs esam ieguvuši profesionālu akciju patiesās tirgus vērtības novērtējumu no starptautisku ekspertu uzņēmuma. Mēs esam pārliecināti, ka šis darījums ir labs risinājums LNT un, ka tas ir pilnībā attaisnojams. Es nedomāju, ka kādam varētu būt jebkādas iespējas to veiksmīgi apstrīdēt," sacīja Meroni. Tomēr, nevarot izslēgt, ka kāds varētu sākt "bezjēdzīgu procesu, kuram nebūs nekādu izredžu būt veiksmīgam".

Advokāts uzsver, ka VN akciju pārdošana nebija viens darījums, tā bijusi tikai daļa no visaptverošas "lietu noregulēšanas" "Ventbunkera" un VN grupu starpā. "Ir vairākas jomas, kurās mūsu un VN intereses sakrīt, un mēs esam ar viņiem cieši kopā strādājuši, lai panāktu abām pusēm pieņemamus risinājumus visās jomās," sacīja Meroni.

Sākotnēji darījumu neesot bija plānots pabeigt vēl dažas nedēļas. Tomēr pagājušajā nedēļā nopludināta un publicēta konfidenciāla un tirgu ietekmējoša informācija, tādēļ nolemts darīt "visu iespējamo, lai tirgos atgrieztos stabilitāte". "Euromin" un LNT pārstāvji intensīvi strādājuši, lai pārvarētu visus šķēršļus un pabeigtu VN akciju pārdošanu jau šonedēļ. "Tas bija jāpaveic, lai izvairītos no iespējamās "zinātāju" tirgošanās [ar akcijām]," skaidro Meroni.

"Mēs turpinām darbu pie tā, lai atrisinātu atlikušās domstarpības VN grupā," piebilda advokāts.

Kā ziņots, VN lielākais līdzīpašnieks - "Vitol" grupai piederošā kompānija "Euromin" - no LNT par 79,98 miljoniem eiro iegādājies 43,25% VN akciju. Tādejādi "Euromin" patlaban pieder 93,24% no kopējā VN balsstiesīgo akciju kopskaita.

"Euromin" ar 49,98% līdz šim bija VN lielākā akcionāre. Otrs lielākais īpašnieks bija naftas produktu pārkraušanas termināļa "Ventbunkers" meitaskompānija LNT ar 43,25% akciju.

VN ir koncerna mātessabiedrība, kas pārvalda ieguldījumus grupas uzņēmumos. VN pieder 51% SIA "Ventspils nafta" termināls", 66% SIA "LatRosTrans", 49,94% AS "Latvijas kuģniecība". VN akcijas kopš 1998.gada tiek kotētas biržas "NASDAQ Riga" Baltijas oficiālajā sarakstā.

VN un tās meitassabiedrību neto peļņa šī gada pirmajā pusgadā bija 21,22 miljoni eiro, savukārt konsolidētie ieņēmumi pieauga par 7,6% līdz 95,66 miljoniem eiro. Pērn analoģiskā laika periodā neto peļņa bija 4,35 miljoni eiro. Bruto peļņa pirmajā pusgadā palielinājās par 21,7% līdz 27,58 miljoniem eiro. Pērn VN un tās meitassabiedrību neto apgrozījums samazinājās par 3% līdz 161,87 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2013.gadu, kad apgrozījums bija 166,73 miljoni eiro. Savukārt neto zaudējumi saruka līdz 13,98 miljoniem eiro. Koncerna bruto peļņa palielinājās par 2,7% - no 41,45 miljoniem eiro līdz 42,56 miljoniem eiro.

Kā liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija, 2014.gadā LNT liekākais akcionārs ar 51% daļu bija AS "Ventbunkers". Vēl 17% piederēja uzņēmumam "Global Oil Services Limited", 16% - SIA "Skonto nafta", bet 11% - SIA "Ventrans Rīga".

Par ietekmi "Ventbunkerā", kas caur LNT bija otrs lielākais VN akcionārs, jau gadiem ilgst strīdi. Kompānijas līdzīpašnieki tieši un pastarpināti ir Berķis, Oļegs Stepanovs, Igors Skoks, Genādijs Ševcovs un Lembergu ģimene, kuras aktīvu pārvaldību tiesa Aivara Lemberga krimināllietas ietvaros uzticējusi Šveices advokātam Rūdolfam Meroni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti