Mērnieki: Tieslietu ministrija ignorējusi ieteikumus nozares labākai uzraudzībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mērniecības nozares sabiedriskās organizācijas – Latvijas Mērnieku biedrība (LMB) un Latvijas Kartogrāfu un ģeodēzistu asociācija (LKGA) – izsaka atbalstu Valsts kontroles revīzijas ziņojumā paustajiem secinājumiem par zemes kadastrālās uzmērīšanas pakalpojumu uzraudzību. Sabiedriskās organizācijas ar līdzīgiem secinājumiem un ieteikumiem ir nākušas klajā jau gadiem ilgi, taču Tieslietu ministrija (TM) tos pārsvarā ignorējusi, paziņojumā medijiem norāda LKGA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Rutkovskis.

Fakti no revīzijas

  • Pieaudzis Kadastra informācijas sistēmā konstatēto robežu neatbilstību skaits: 2013. gadā – 1349 gadījumi, 2016. gadā – 2966 gadījumi. Nav zināms vēl nekonstatēto robežu neatbilstību skaits.
  • 2016. gadā Valsts zemes dienests mērnieku pieļauto nepilnību dēļ atteicis reģistrēt 431 kadastrālo uzmērīšanas lietu.
  • Pieaudzis nenovērsto neatbilstību skaits Kadastra informācijas sistēmā – no 249 zemes vienībām 2012. gadā līdz 1735 zemes vienībām 2017. gadā.
  • Robežu neatbilstības biežāk nekā katrā 10. gadījumā izraisījusi kļūda vai pārkāpums sertificēta mērnieka darbā.
  • Neatbilstības tiek konstatētas vidēji pēc 14,5 gadiem. Par to novēršanu jāmaksā zemes īpašniekam, jo pieprasīt labot mērnieka kļūdu par viņa līdzekļiem iespējams 10 gadu laikā pēc mērniecības pakalpojuma saņemšanas.
  • Mērnieku sertifikāciju un uzraudzību kopš 2011. gada veic divas sertificēšanas institūcijas. Spēkā esoši sertifikāti – 288 personām (2017).
  • No 2010. gada līdz 2016. gadam sertificēšanas institūcijas ir pārbaudījušas 1,2% no kopumā Valsts zemes dienestā iesniegtajām lietām.
  • Pārbaudot mērnieku profesionālo darbību, tiek piemērotas minimālās prasības. Piemēram, neatkarīgi no mērnieka veikto uzmērīšanas darbu skaita pārbaudē tiek iekļauti trīs veiktie darbi piecu gadu laikā un pārbaudīta to dokumentācija, neveicot pārbaudes dabā (apvidū).

Avots: Valsts kontrole

"Nenoliedzot, ka daļa mērniecības nozarē sertificēto personu savu darbu veic nekvalitatīvi un sertifikācijas institūcijām trūkst resursu, lai veiktu pietiekami efektīvu mērniecības pakalpojumu sniedzēju uzraudzību, LMB un LKGA aicina pievērst uzmanību šo problēmu cēloņiem, ko savā revīzijā norādījusi arī Valsts kontrole -

nepietiekamam normatīvajam regulējumam, vienotas valsts politikas trūkumam, sadrumstalotai atbildībai un līdz ar to - neieinteresētībai mērniecības nozares problēmu risināšanā," sacīja Rutkovskis.

 

Pēc viņa teiktā, īpašumtiesības ir nostiprinātas Satversmes 105. pantā, un valsts ir atbildīga par to garantēšanu. Tas ietver arī atbildību par datu reģistra, šajā gadījumā - Kadastra informācijas sistēmas - precizitāti. Valstij jānodrošina darboties spējīgs mehānisms, lai īstenotu šo atbildību.

Šāds aicinājums tika ietverts arī 2016. gadā Rīgā aizvadītās Eiropas Mērnieku padomes Ģenerālās asamblejas pieņemtajā "Rīgas deklarācijā". Tajā tika uzsvērta īpašumtiesību nozīme kā "neatņemama mūsu ekonomikas un sabiedrības sastāvdaļa" un atzīts, ka īpašumtiesību garantēšanu pamatā jāuzņemas valstij, lai gan tas var notikt arī "ar privātā sektora iesaistīšanos".

"Pašreizējā situācija nonākusi līdz tam, ka, citējot Valsts kontroli, "valsts uzraudzība zemes kadastrālās uzmērīšanas veikšanā ir samazinājusies līdz minimumam".  Citiem vārdiem, valsts šajā jomā nepilda savas funkcijas, un stāvoklis zemes kadastrālajā uzmērīšanā ir gandrīz vai apgriezti pretējs "Rīgas deklarācijā" paustajam atbildības sadalījuma konceptam," norāda Rutkovskis.

LMB un LKGA, darbojoties Valsts zemes dienesta paspārnē izveidotas darba grupas ietvaros, jau 2015. gadā ierosināja TM vairākus Valsts kontroles ziņojumā minētajiem identiskus priekšlikumus nozares normatīvā regulējuma uzlabošanai - sertifikācijas eksāmenu papildināt ar praktisko pārbaudījumu, veicināt mērnieku kvalifikācijas paaugstināšanu, kā arī daudzus citus priekšlikumus.

"Taču gala rezultātā tapušajā Ministru kabineta noteikumu grozījumu projektā tika iekļauti tikai neliela daļa no šiem ieteikumiem, turklāt nepilnīgā kvalitātē.

Arī šis noteikumu grozījumu projekts nav ticis tālāk par izsludināšanu valsts sekretāru sanāksmē (2017. gada jūnijā), bet pārējos ierosinājumus Tieslietu ministrija sola normatīvajos aktos iestrādāt ne ātrāk par 2020. gad," norāda Rutkovskis.

Mērniecības sabiedrisko organizāciju ieskatā, līdzīgi kā to norāda Valsts kontrole, TM ir beidzot pilnvērtīgi jāuzņemas atbildība par mērniecības jomu, nosakot vienu par nozari atbildīgo valsts iestādi, kā arī daudz efektīvāk jāvirza uz priekšu zemes kadastrālās uzmērīšanas problēmu risināšanai atbilstošu normatīvā regulējuma izmaiņu sagatavošana un pieņemšana, uzskata organizācijās.

KONTEKSTS:

Iedzīvotāji nevar būt pārliecināti par saņemto mērniecības pakalpojumu kvalitāti, bet valsts kopumā – par Nekustamā īpašuma valsts kadastra datu pareizību. Uz to norādījusi Valsts kontrole, veicot revīziju par zemes kadastrālās uzmērīšanas pakalpojumu sniegšanas uzraudzību.

Formāla uzraudzība mērnieku profesionālajai darbībai, vienas galvenās atbildīgās institūcijas trūkums, neskaidra pārkāpumu un kļūdu novēršanas sistēma ir būtiskākie trūkumi, kas novēršami, lai valsts rīcībā būtu kvalitatīva informācija un tiktu nodrošinātas zemes īpašnieku tiesības. Augstākas prasības, biežākas pārbaudes, ieskaitot pārbaudes apvidū, uzlabos zemes uzmērīšanas pakalpojumu kvalitāti, norādīja revidenti.

Valsts zemes dienestā atzina, ka Valsts kontroles secinājumi ir patiesi un objektīvi. Lai uzlabotu mērnieku uzraudzību, tiekot apsvērta ideja nodrošināt Zemes dienestā papildu 6-8 darbavietas, lai izlases veidā veiktu pārbaudes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti