Mēnesis eirozonā: Jaunā valūta cilvēkiem joprojām šķiet sveša un mazvērtīga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau mēnesi Latvijā oficiālais maksāšanas līdzeklis ir eiro, tomēr daudzi cenas vēl novērtē latos. Ievērojami atšķirīgas ir izjūtas, lietojot jauno valūtu. Monētas ir ļoti dažādas un manāmi lielākas, maks kļuvis smagāks. Nepierasts ir banknošu atšķirīgais izmērs. Kopumā vairāk ikdienā tiek izmantotas norēķinu kartes, un baņķieri uzskata, ka eiro ieviests ļoti veiksmīgi.

Ir pagājis mēnesis, kopš ikdienā maksājam ar eiro. Sabiedrības skepsi pret valūtas maiņu papildina sadzīves pieredze. Cilvēki vēl nav pieraduši pie jaunās naudas. Bieži dzirdamas runas par eiro kā spēļu naudu, ko veicina eiro taustāmās un redzamās atšķirības no latiem. Arī nominālā vērtība, kas maldina, naudas daudzums makā, pirkumi ir šķietami dārgāki - šādus novērojumus par eiro stāsta rīdzinieki:

„Man tie netraucē nekādā veidā. Smagākas monētas vienīgi, pilnāks maks. Liekas, ka vairāk naudas. Nepatīk piecu eiro banknote, jo tās ir atšķirīgas. Ir zaļa un pelēka, tas man nepatīk. Atgādina monopola naudu.” - „Pagaidām man tā nav ieguvusi tādu naudas nozīmi. Nu, kaut kas ir, ar ko norēķināties, nav tādas vērtības kā bija latam. Tagad, ja man ir 20 eiro, es īsti nesaprotu, vai man ir nauda vai nav. ” - „Grūti pierast pagaidām pie cenām. Viss liekās dārgāks, bet, kad sāc rēķināt, nekas tur īpaši nav dārgāks palicis, bet nu vizuāli.”

Iedzīvotāju viedokļi par pirmo mēnesi ar eiro
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

Ne visi ir tik skeptiski. Cilvēki pārmaiņās saskata arī ieguvumus un svešajam eiro ir gatavi pielāgoties: „Man liekas diezgan labi, kad viss tā attīstās. Pats biju Igaunijā nesen, nav jāmaina valūta un vieglāk ceļot. Protams, grūti ir pierast pie tā. Tie eiro liekas... nu viss liekas dārgāks, tad ātrāk tā nauda tērējās. Tas viss ir uz labu, man liekas, attīstās valsts, tas viss ir ļoti labi.” - „Nekāda vaina nav valūtai. Nu jau sākām lēnām aprast. Cenas iekš eiro, cipari lielāki kā latos. Drusciņ jāpierod ir. Jāpārrēķina atpakaļ latos, lai kaut ko nopirktu.”

Pārsvarā tieši gados veci cilvēki zvana uz eiro informatīvo tālruni un lūdz palīdzību konvertēt naudu, kā arī meklē tuvāko valūtas maiņas punktu. Janvāra otrajā pusē uz tālruni zvanīts retāk. Gada sākumā neskaidrības centās noskaidrot 300 zvanītāju dienā, šobrīd sešas reizes mazāk - ap 50 dienā.

„Gada sākumā bija lielākas neskaidrības tieši par to, kā notiek norēķini ar abām divām valūtām vienlaicīgi. Šobrīd tas vairs nav aktuāli, jo mēs jau norēķināmies vairs tikai ar eiro. Savukārt, nomaiņas tīkls un iespēja norēķināties ar citu eirozonu monētām joprojām ir aktuāla lieta, joprojām par to zvana. Tāpat uzņēmēji joprojām zvana, lai pārliecinātos un būtu droši par to, vai viņi tiešām zina precīzi periodu, kurā cenas ir jānorāda abās valūtās, kas ir līdz 30. jūnijam,” stāsta Finanšu ministrijas Eiro komunikācijas nodaļas vadītāja Ināra Rubene.

Iespēja samainīt naudu pasta nodaļās pamatā paredzēta lauku reģionu iedzīvotājiem. Tomēr noslogotākās nodaļas ir Mārupē, Ikšķilē un citur Rīgas tuvumā. Pastā vienā reizē vidēji maina 210 latu. Banku un pasta filiāles šobrīd strādā ierastajā režīma.

„Swedbank” Rīgas reģiona vadītājs Dzintars Kalniņš uzskata, ka eiro Latvijā ieviests raitāk, nekā bija plānots. Bankās rindas veidojās vien pirmajās trīs gada darbdienās un novērota tendence, ka cilvēki drošāk un ērtāk jūtas, maksājot ar bankas kartēm. „Iedzīvotāji ļoti daudz naudas ir ieskaitījuši tieši caur naudas iemaksas bankomātiem pagājušā gada nogalē, vēl arī šī gada pirmajās divās nedēļās. Un mēs redzam, ka tendence ir nevis šo naudu uzreiz ņemt ārā eiro caur bankomātiem, bet šī nauda glabājās joprojām un vairāk tiek tērēta tieši ar norēķinu kartēm. Nu, tādā veidā arī neradot papildu slodzi banku filiālēm un neradot kaut kādas neērtības pašiem klientiem. Viņi ļoti mierīgi šo naudu tērē,” stāsta Kalniņš.

Latus bankas automātos iemaksāt vairs nevar. Naudu mainīt atsevišķās Latvijas Pasta nodaļās varēs vēl divus mēnešus, komercbankās vēl piecus mēnešus un Latvijas Banka sola latus pret eiro manīt visu mūžu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti