Mencu zvejniekiem darbības pārtraukšanai pieejami 4 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mencu zvejniekiem galīgas zvejas darbības pārtraukšanai pieejami 4 miljoni eiro. Lauku atbalsta dienestā kompensācijām pieteikties varēs aptuveni pēc mēneša. Zemkopības ministrija lēš, ka zvejnieki varētu likvidēt 12 kuģus.

Mencu zvejniekiem darbības pārtraukšanai pieejami 4 miljoni eiro
00:00 / 03:35
Lejuplādēt

Pēc pusotra gada kopš mencu zvejas lieguma apstiprināta valsts un Eiropas Savienības atbalsta kārtība zvejniekiem, kuri darbu vairs neturpinās. Paredzēts, ka no Latvijas zvejas flotes varētu izņemt līdz 12 kuģu.

Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības departamenta vadītājs Normunds Riekstiņš pastāstīja par tiem, kas var pretendēt uz atbalstu: “Lai saņemtu atbalstu, kuģim jābūt zvejojušiem mencu 2017. un 2018. gadā. Jābūt bijušam jūrā vismaz 90 dienas. Tāpat noteikts, ka mencu nozvejas apjomam no 2014. līdz 2018. gadam jābūt vismaz 150 tonnas lielajiem kuģiem, kas zvejo aiz piekrastes, un piekrastes zvejniekiem, kas grib pretendēt uz atbalstu, jābūt mencu nozvejai vismaz 85% apmērā.

Tas nav piespiedu pasākums, ka kuģi obligāti būtu jāizņem no flotes.

Tas jāvērtē pašiem zvejniekiem, vai līdz ar mencu zvejas aizliegumu viņi vēl var turpināt izmantot kuģi un zvejot citas sugas.”

Kopējais atbalsts kuģu likvidēšanai jeb sagriešanai paredzēts četru miljonu eiro apmērā no Eiropas Jūrlietu zivsaimniecības fonda un Latvijas līdzfinansējuma.

“Kuģiem atbalsts ir 4046 eiro par bruto tonnu, kā arī tiek skatīta pēdējā gada mencu nozveja, ko tas vairs nevarēs gūt. Savukārt apkalpes locekļiem publiskā finansējuma apmērs ir vienāds ar vidējo darba algu zvejniecībā iepriekšējos divos gados pirms projekta iesniegšanas,” pastāstīja Riekstiņš.

Zvejas kuģa īpašnieks Ervils Laugalis ar zvejniecību nodarbojas kopš 90. gadiem. Viņa uzņēmumam SIA „Ervils” bijusi desmitā daļa no kopējās mencu nozvejas kvotas Latvijā.

“Bizness ir beidzies, viss ir beidzies, tu esi izmests aiz borta un nezini, ko darīt.

Mēs ar vienu kompanjonu vēl taisām vienu mazo kuģi un mēģināsim vēl pastrādāt, paķert lašus, jo nevar tā vienkārši aiziet no zvejniecības,” pastāstīja Laugalis.

Jau pusotru gadu kuģis un tā apkalpe ir dīkstāvē, par ko iepriekš izmaksātas arī kompensācijas. Nupat apstiprināto atbalstu kuģu sagriešanai Ervils Laugalis sauc par novēlotu. Savukārt pārprofilēšanās zvejas jomā nav iespējama, jo citu sugu kvotas pārdalītas citiem zvejas uzņēmumiem.

“Tā atbalsta formula, kas tagad pieņemta, tā stipri samazina atbalstu zvejniekiem, jo aprēķinos tiek ņemts pagājušais nozvejas gads, kad zvejnieki vispār nestrādāja. Mēs mencas pēdējoreiz zvejojām 2019. gadā līdz jūnijam. Līdz ar to tajā formulā nekas nenāks klāt,” skaidroja Laugalis.

Minētais atbalsts darbības pārtraukšanai tiks piešķirts tiem zvejas kuģu īpašniekiem un apkalpes locekļiem, kas zvejoja Baltijas jūras austrumdaļas mencas krājumu un saistībā ar mencu populācijas krasu samazināšanos pērn pilnībā pārtrauca zveju. Lauku atbalsta dienestā kompensācijām varēs pieteikties aptuveni pēc mēneša.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti