Melu detektors: «Rīgas satiksme» labo pašu teikto un atzīst, ka elektrība tai būs lētāka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No aizvadītā gada 1.decembra ir spēkā līgums, ar kuru turpmākos trīs gadus pašvaldības uzņēmums „Rīgas satiksme” (RS) elektroenerģiju no „Latvenergo” pirks par zemāku cenu nekā iepriekš. To portālam lsm.lv sacīja RS preses sekretārs Viktors Zaķis un atzina, ka paša iepriekš teiktais par elektrības sadārdzinājumu līdz ar izmaiņām elektroenerģijas tirgū no šā gada sākuma neatbilst patiesībai.

Zaķis pagājušonedēļ aģentūrai „Leta” bija skaidrojis, kāpēc, neraugoties uz vērā ņemamo degvielas cenu kritumu, RS tomēr nevar samazināt sabiedriskā transporta biļešu cenas. Viņš pauda, ka transporta enerģijas avots ir ne tikai degviela, kas  izmaksas viena brauciena pašizmaksu ietekmējot mazāk nekā par 10%, bet arī elektrība, kuras izmaksas līdz ar jauna elektroenerģijas tirgus atvēršanu no nākamā gada paaugstināšoties.

Melu detektora birkas 

Patiesība - apgalvojums ir patiess, tas ir skaidri saprotams, nav pārspīlēts, apšaubāms un to var pierādīt.

 

Puspatiesība - apgalvojums ir gandrīz patiess, tomēr tas nav precīzs, ir pieļautas statistikas un salīdzinājuma kļūdas, tomēr būtībā doma ir skaidra un tā daļēji atbilst patiesībai.

 

Tukšas pļāpas - apgalvojums nav patiess, tas nav pierādāms. Tajā ir būtiskas novirzes no statistikas vai datiem, retorika ir pārspīlēta, un nav pierādījumu, ka tas būtu jebkādā veidā patiess.

 

Ārpus konteksta - Argumentācijā pieļautas kļūdas, salīdzinot lietas, kuras viena ar otru loģiski nav salīdzināmas. Lai gan faktiski dati var būt patiesi, konteksts nav pamatots un ir kļūdains

 

Panikas celšana - Daļa no faktiem ir patiesa, bet izmantoti spēcīgi pārspīlējumi, kā rezultātā tiek sabiezinātas krāsas un maldināta auditorija, informācija neatbilst esošajai situācijai.

Tagad, pēc lsm.lv, pieci.lv un "Re:Baltica" kopprojekta "Melu detektors" pārbaudes, RS atzīst, ka tā nav tiesa.

Kā zināms, šā gada izmaiņas skar tikai mājsaimniecības, bet uzņēmumi elektroenerģiju pērk atvērtajā tirgū jau vairākus gadus.

Lielajiem uzņēmumiem tas ar likumu bija jādara jau kopš 2008.gada vidus.

Turklāt aizvadītā gada nogalē RS atkārtoti ar „Latvenergo” noslēgtais līgums paredz elektroenerģijas iepirkumu pat par nedaudz zemāku cenu. Cenas starpība salīdzinājumā ar iepriekšējo līgumu gan esot nenozīmīga - par 0,00009 EUR/kWh mazāk – uz līdz ar to RS pakalpojumu izmaksas tikpat kā neietekmējot, norādīja Zaķis.

Iepriekšējo līgumu ar "Latvenergo" pēc konkursa noslēdza 2011.gada rudenī par kopējo summu 7,849 miljoni latu jeb 11,168 miljoniem eiro. Aizvadīta gada nogalē noslēgtais līgums paredz elektroenerģijas iepirkumu par 16,5 miljoniem eiro uz trim gadiem, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija. RS norāda, ka tā ir orientējošā kopējā līguma summa, kuras aprēķinā par pamatu ņemts maksimāli iespējamais RS elektroenerģijas patēriņš. Konkursā „Latvenergo” bija vienīgais pretendents.

Zaķis skaidroja, ka neliela ekonomija, pazeminoties degvielas cenām, uzņēmuma budžetā rodas, tomēr tā kopsummā nesasniedz pat vienu procentu un ir pārāk nenozīmīga, lai ietekmētu brauciena cenu.

Viņš arī skaidroja, ka degvielas izmaksas viena brauciena pašizmaksu ietekmē robežās zem 10%, bet lielāka ietekme ir tādiem faktoriem kā darbinieku algas, transportlīdzekļu amortizācija un citiem.

Birka: Tukšas pļāpas

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti