Meļņiku un «Remars – Rīga» soda par RKB akciju atpirkšanas piedāvājuma neizteikšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pabeidzot pārbaudi par AS ''Rīgas kuģu būvētava'' akcionāru iespējamo saskaņotu rīcību un noslēdzot sākto administratīvo lietu, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nolēma sodīt uzņēmuma akcionārus Vasīliju Meļņiku un „Remars-Rīga” par akciju obligātā atpirkšanas piedāvājuma neizteikšanu citiem uzņēmuma akcionāriem, liecina komisijas informācija medijiem.

Soda nauda noteikta maksimālajā apmērā - 14 200 eiro  katram no akcionāriem.

Pārbaudi par faktu, ka, iespējams, vairākas personas kopā ir ieguvušas līdzdalību AS ''Rīgas kuģu būvētava'' vairāk nekā 50% apmērā no uzņēmuma balsstiesīgo akciju skaita, FKTK uzsāka 2012. gadā.

Šajā laikā FKTK rīcībā nonākusī informācija un pārbaudes pēdējā posmā saņemtie jaunie fakti par AS ''Rīgas kuģu būvētava'' akciju pārdošanas darījumu pierāda, ka AS ''Remars-Rīga'' bija faktiskā līdzdalība AS ''Rīgas kuģu būvētava'' virs 50%.

Meļņiks ir arī AS ''Remars-Rīga'' kontrolpaketes īpašnieks, līdz ar to atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likumam (FITL), Meļņika netiešā veida faktiskā līdzdalība ir bijusi vairāk par 50% no kopējā AS ''Rīgas kuģu būvētava'' balsstiesīgo akciju skaita.

Neilgi pirms FKTK padomes lēmuma pieņemšanas ar AS ''Rīgas kuģu būvētava'' akcijām ir veikts darījums, lai samazinātu AS ''Remars-Rīga'' faktisko līdzdalību zem 50%, tādējādi arī  Meļņika netiešā līdzdalība sarukusi zem 50%.  Līdz ar to FKTK nevar uzlikt pienākumu AS ''Remars-Rīga'' un Meļņikam izteikt pārējiem AS ''Rīgas kuģu būvētava'' akcionāriem obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Tomēr par finanšu instrumentu tirgu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem FKTK nolēma piemērot tirgus dalībniekiem maksimāli atļauto soda naudu, kura jāiemaksā valsts budžetā viena mēneša laikā no FKTK lēmuma spēkā stāšanās.

Vienlaikus FKTK norāda, ka AS ''Rīgas kuģu būvētava'' akcionāriem, kuri uzskata, ka tiem radušies zaudējumi tāpēc, ka AS ''Remars-Rīga'' un Meļņiks nav izteikuši obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, ir tiesības vērsties tiesā un pieprasīt AS ''Remars-Rīga'' un Meļņikam kompensēt radušos zaudējumus.

Atbilstoši Administratīvā procesa likumam FKTK izdoto administratīvo aktu viena mēneša laikā var apstrīdēt FKTK vai arī pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti