«Mego» un «Vesko» pārvaldītāju un partneri soda par netaisnīgām sankcijām piegādātājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Konkurences padome (KP) nolēma sodīt veikalu “Mego” un “Vesko” preču zīmolu pārvaldītāju SIA "Baltstor" un tā mazumtirdzniecības kooperācijā ietilpstošo partneri SIA "Lenoka" par sistemātisku netaisnīgu un nepamatotu sankciju piemērošanu piegādātājiem, informēja padome.

Par likuma normu pārkāpumu padome piemēroja SIA "Baltstor" naudas sodu 13 533 eiro un SIA "Lenoka" 60 487 eiro apmērā. Tāpat iestāde uzņēmumiem piemēroja tiesisko pienākumu izbeigt konstatēto pārkāpumu.

Šis ir pirmais lēmums, ar kuru KP konstatē Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma pārkāpumu.

Likums stājās spēkā 2016. gada 1. janvārī, un tā mērķis ir ierobežot mazumtirgotāju iepirkuma varas izmantošanu pret piegādātājiem, lai līdzsvarotu piegādātāju un mazumtirgotāju intereses mazumtirdzniecībā.

Lai novērtētu likuma ieviešanas gaitu, Konkurences padome 2016. gadā un 2017. gada pirmajā pusgadā uzraudzīja tirgu, un šīs uzraudzības laikā saskatīja iespējamas neatbilstības likuma normām SIA "Baltstor" un SIA "Lenoka" darbībās.

Lietas izpēte aptvēra 30 piegādātājus piecās izlases kārtībā atlasītās preču kategorijās - maize un tās izstrādājumi, gaļa un tās izstrādājumi, piens un piena produkti, graudu produkti un bezalkoholiskie dzērieni.

Izpētes laikā padome konstatēja, ka abi uzņēmumi piegādātājiem piemērojuši netaisnīgas un nepamatotas sankcijas gan par neprecīzām cenām pavadzīmēs, gan par nepilnīgu preču pasūtījumu izpildi.

Sankciju apmērs pārsniedza 10% un sasniedza pat vairāk nekā 400% no pamatparāda summas.

Vienlaikus uzņēmumi nebija veikuši pasākumus, lai sākotnēji novērstu un mazinātu kļūdas, tādējādi radot labvēlīgus apstākļus atkārtotai sankciju piemērošanai.

Konkurences padome norāda, ka saskaņā ar likuma normām sankcijām ir jābūt samērīgām ar mazumtirgotājam nodarīto kaitējumu un nepiegādāto preču vērtību. Ja sankciju apmērs pārsniedz 10% no pamatparāda summas, tās ir atzīstamas par netaisnīgām un nepamatotām.

Padome konstatēja, ka pārkāpumā iesaistītie uzņēmumi īstenojuši iepirkuma varu attiecībā pret vairāk nekā 60% no iestādes lietas izpētē aptvertajiem piegādātājiem. Tādējādi SIA "Baltstor" no piegādātājiem saņēmusi nepamatoti piemērotas sankcijas vairāk nekā 3000 eiro apmērā, kamēr SIA "Lenoka" - gandrīz 13 000 eiro apmērā.

Konkurences padomes izpēte norāda uz to, ka šāda līguma nosacījumu piemērošana bija sistemātiska prakse un prettiesisko rīcību uzņēmumi varētu būt īstenojuši arī attiecībā uz citiem piegādātājiem.

“Šis lēmums, ar kuru iestāde pirmo reizi konstatē likuma pārkāpumu, ir signāls tam, ka Konkurences padome turpmāk pret mazumtirgotājiem, kas izmanto savu iepirkuma varu, vērsīsies ar pilnu bardzību,” norādīja padomes loceklis Jānis Račko.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti