Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Normundu Kadiķi par ūdens kvalitāti peldvietās

Rīta Panorāma

Intervija ar Nikolaju Puzikovu un Deniju Griezi

Covid-19 Latvijā. Intervija ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu

Mediķu algu celšanai vērtē minimālās sociālās iemaksas; budžetā grib «iezīmēt» procentu veselībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai rastu papildu finansējumu veselības aprūpei, tostarp algu celšanai nozarē strādājošajiem, pašlaik valdībā tiek vērtēta iespēja ieviest minimālās sociālās iemaksas. Tāpat tiek apsvērta ideja valsts budžetā iezīmēt konkrētu summu jeb procentu, kas būtu jānovirza veselības aprūpes sistēmai Latvijā. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Premjers, runājot par papildu finansējumu veselības aprūpei, pauda pārliecību, ka ir iespējams rast resursus mediķu atalgojuma celšanai. Pašlaik valdība intensīvi strādā pie Latvijas nodokļu sistēmas pārskatīšanas un par tās iespējamiem uzlabojumiem.

Nekādi lēmumi pagaidām nav pieņemti, taču viens no iespējamiem risinājumiem – visi Latvijā strādājošie maksā minimālu sociālo nodokli.

"Mums vairs nebūtu iespējams Latvijā legāli strādāt, nemaksājot šādu nodokli, nenodrošinot sevi arī ar veselības aprūpi, bezdarba gadījumā un tā tālāk. Ja mēs visi valstī, ne tikai daļa maksājam visu šo nodokli, tas ieliek vairāk naudas sistēmā. Papildus mēs skatāmies, kā varētu no esošajiem nodokļiem standarta režīmā, nepalielinot slodzi, nedaudz pārbīdīt iekšējā valsts budžetā naudas, nozīmējot konkrētu summu veselības aprūpei.

Šis divas lietas kombinācijā varētu būt pietiekamas, lai būtu krietni vairāk naudas veselības aprūpes sistēmā un varētu tai skaitā atrisināt šo algu jautājumu," teica Kariņš.

Viņš gan atzina, ka, lai ieviestu šīs izmaiņas, par tām nepieciešams vienoties visām piecām valdībā esošām partijām. Taču rezultātā nodokļu sistēma Latvijā kļūtu taisnīgāka un vairs nebūtu tā, ka divas trešdaļas strādājošo nodokļus maksā standarta režīmā pilnā apmērā, bet citi pārējos nodokļu režīmos – krietni mazāk. 

"Mēs visi maksātu līdzīgāk. (..) Un arī tad šī iekšējā pārdale. Tas nozīmē, ka konkrēta summa, konkrēts procents aizietu veselības aprūpei. Vairs nebūtu ikgadējo budžeta diskusiju, bet tas jau būtu mūsu sistēmā ieprogrammēts (..)," klāstīja premjers, gan neprecizējot veselības aprūpei budžetā  iezīmējamās summas un procenta apmēru.

Premjers piebilda, ka no savas puses darīšot visu, lai iecerētās izmaiņas gūtu valdības partiju atbalstu.

KONTEKSTS:

Labklājības ministrija (LM) 2020. gada aprīļa beigās paziņoja, ka visos nodokļu režīmos strādājošajiem būtu jāmaksā sociālās iemaksas vismaz no minimālās algas. Izņēmums gan varētu būt pašnodarbinātie. Kopumā izmaiņas varētu attiekties uz trešdaļu nodokļu maksātāju jeb 300 000 strādājošajiem, tostarp mikrouzņēmumu darbiniekiem.

Valdība strādā pie iespējamām izmaiņām Latvijas nodokļu sistēmā. Premjers iepriekš paziņoja, ka nodokļus nevar celt "standarta nodokļu režīmā" strādājošajiem, taču pieļāva, ka atlaižu režīmos strādājošajiem nodokļi gan varētu augt. Iepriekš plānots nodokļu politikas izmaiņas valdībā apstiprināt līdz šā gada jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti