Mediķu algu celšanai premjers piedāvā pārdalīt naudu no sociālā budžeta un IIN

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) piedāvājis valdības partneriem risinājumu mediķu algu celšanai, līdzekļus pārdalot no sociālā budžeta un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN).

Intervijā LTV raidījumā “Viens pret vienu” Kariņš sacīja, ka piedāvājis valdības partneriem veidu, kā ilgstoši palielināt finansējumu veselības aprūpei.

“Pārdalot naudu no sociālā budžeta un iedzīvotāju ienākumu nodokļa, nozīmēt 5% veselības aprūpei. Tas ir, nemainot nodokļu slogu, vienkārši grāmatvediski šo pārdalot,” pastāstīja premjers.

Aprēķini jau esot, un tie liecinot, ka ar šādu soli pietiktu ne tikai solītajam mediķu algu pielikumam, bet arī nozīmētu būtisku finansējumu nozarei kopumā. “Varētu pildīt visu, ko Saeima pieņēmusi savā solījumā. Pietiktu naudas tam un vēl vairāk,” sacīja Kariņš.

Šo risinājumu viņš vēlas ieviest no 2021. gada 1. janvāra. Pašlaik tas tiekot apspriests.

Iepriekš Kariņa partijas biedrs, finanšu ministrs Jānis Reirs pauda - lai nodrošinātu algu celšanu mediķiem un skolotājiem, ir jāpārskata nodokļu sistēma, piemēram, jāveido veselības nodoklis, nepalielinot kopējo nodokļu nastu.

KONTEKSTS:

Sociālā nodokļa maksātājiem no 2018. gada sociālais nodoklis palielināts par vienu procentpunktu, un šīs iemaksas novirzītas veselības aprūpes finansēšanai. Ceļot šo nodokli,  valsts solīja pilnu apmaksātu veselības pakalpojuma grozu, pārējiem valsts apmaksātu tikai pamatpakalpojumus. Taču divu pakalpojumu grozu modeli vēlāk atcēla, turpinot iekasēt palielināto sociālo nodokli.  

Saskaņā ar 2018. gadā Saeimā pieņemto lēmumu mediķu algas 2020. gadā būtu jāpalielina par 20%, taču budžetā tam neatrada pietiekamu finansējumu, mediķu algām izdevies rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas. Arī  skolotājiem darba algas paaugstināšanas grafiks paredz, ka no 2020. gada 1. janvāra pedagogu mēneša zemākā darba algas likmei jāpieaug no 710 līdz 750 eiro, bet 2020. gada septembrī paredzēts pieaugums no 750 līdz 790 eiro, un naudu algu pielikumam no septembra valdība atrada vien jūnija sākumā.  

Tikmēr mediķu un skolotāju organizāciju pārstāvji atklātajā vēstulē augstākajām amatpersonām aprīlī pieprasīja atbilstošu finansējumu un prasīja atsākt sarunas par iepriekš pielemtā finansējuma piešķiršanu pedagogu un mediķu atalgojuma palielināšanai jau šogad un nākamajos gados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti