Mediķi aicina jau šogad palielināt atalgojumu nozarē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mediķu profesionālās organizācijas aicināja jau šogad valdību lemt par atalgojuma palielināšanu veselības aprūpes nozarē strādājošajiem par 10%, bet nākamgad par likumā noteiktajiem 20%, paziņojumā medijiem norādīja mediju organizācijas.

Veselības aprūpes finansējuma, tai skaitā nozarē strādājošo atalgojuma palielināšanu, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB), Latvijas Māsu asociācija (LMa) un Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA) pārrunāja ar premjeru Krišjāni Kariņu (“Jaunā Vienotība”) un finanšu ministru Jāni Reiru (“Jaunā Vienotība”).

Nozares organizācijas tikšanās laikā rosināja palielināt minimālo likmi katrai ārstniecības personu grupai likumā noteiktā kārtībā, kā arī diskutēt par algu palielināšanas “griestu” noteikšanu. Vienlaikus organizācijas aicina sekot arī OECD ieteikumiem un kaimiņvalstu piemēram, būtiski palielinot valsts piešķirto veselības aprūpes finansējumu uz vienu iedzīvotāju.

LJĀA valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis atzinīgi vērtēja Veselības ministrijas darbu pie jauna atalgojuma modeļa izstrādes un slimnīcu līmeņošanas. Vienlaikus ir svarīgi paralēli reformām nekavējoties lemt par atalgojuma palielināšanu nozarē šogad un nākamajos gados, papildu finansējumu novirzot visiem mazo algu saņēmējiem.

Pretējā gadījumā pēc Covid-19 krīzes varam piedzīvot masveida mediķu aizplūšanu no Latvijas,” norādīja Rācenis.

LĀB prezidente Ilze Aizsilniece atgādināja, ka Latvijā publiskais finansējums veselības aprūpei ir 636,80 eiro uz vienu iedzīvotāju gadā. Savukārt OECD valstīs tie ir vidēji 2900 eiro, bet Igaunijā 1450 eiro.

Tikšanās laikā tika aktualizēts arī jautājums par ilgtermiņa veselības aprūpes stratēģiju, tai skaitā cilvēkresursu attīstības plāna izstrādi. “Bez ilgtermiņa plāna mēs nevaram cerēt atrisināt darbaspēka trūkumu un motivēt cilvēkus izvēlēties karjeru medicīnā,” skaidroja LMa viceprezidente Ilze Ortveina.

KONTEKSTS:

EK šā gada maijā publicēja rekomendācijas katrai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij, kas tai būtu jādara, lai uzlabotu ekonomisko un sociālo jomu krīzes laikā. Veselības aprūpes stiprināšana ir viens no galvenajiem šā gada EK ieteikumiem. Kaut arī Latvija ir spērusi savlaicīgus soļus, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību, pandēmija vēlreiz parādīja, ka medicīnas nozarei ir nepieciešams vairāk līdzekļu un arī vairāk darbinieku.

Premjers pauda nostāju, ka nākamgad solītajam 20% algu pieaugumam medicīnas jomā strādājošajiem ir jābūt. 

Pagājušajā gadā bija plaši mediķu protesti pēc tam, kad 2020. gada valsts budžetā netika paredzēti 120 miljoni eiro, lai strādājošo algas nozarē celtu par vidēji 20%. 2018. gada decembrī ar Saeimas 90 deputātu balsīm likumā ierakstīts mediķu algu pieaugums par 20% trīs gadus pēc kārtas, taču 2020. gada budžetā paredzēta tikai daļa no vajadzīgās summas. 20% algas pieaugums panākts rezidentiem, bet veselības nozares darbinieku zemākā darba samaksa no šā gada sākuma palielināta par 10%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti