Panorāma

Sagatavoto nodokļu reformu piedāvā koriģēt

Panorāma

Kā ziņot par aplokšņu algām?

Krievijas miljardi plūduši arī caur Latviju

Mediji: Latvija - rekordiste Krievijas naudas atmazgāšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas bankas bija rekordistes Krievijas netīro miljardu atmazgāšanā. Tā izriet no “Novaja gazeta" pētījuma "Laundromat", kurā piedalījās 61 žurnālists no 32 pasaules valstīm, kā arī nevalstiskais organizētās noziedzības un korupcijas izpētes centrs.

Nauda aizplūdusi, izmantojot tā saukto Moldovas shēmu - Moldovas tiesnešu lēmumu piedzīt naudu no parādniekiem un apmaksāt vekseļus. Visi parādi un parādnieki bija fiktīvi, izņemot banku kontus, no kuriem tiesu izpildītāji noņēma naudu. Tā shēmas dalībnieki varēja pārvērst skaidrā naudā līdzekļus no noziedzīgiem nodarījumiem – piemēram, kontrabandas un korupcijas.

"Tāpat kā citos gadījumos, bankas Latvijā bija tranzīta zonas," stāsta laikraksta "Novaja gazeta" Pētījumu nodaļas vadītājs Romāns Aņins.

"Nauda caur Latviju aizplūda uz Eiropas Savienību, Šveici un citām valstīm. Nauda Latvijā neuzturējās. Tas bija tipisks tranzīts. No Latvijas bankām līdere bija “Trasta komercbanka”. Tur no Moldovas shēmas ieplūda kredīts trīs un divi miljardi dolāru. “Privatbankā” ienāca 2 miljardi dolāru, “Baltikums Bank AS” - 700 miljoni dolāru. AB.LV bankā ienāca 282 miljoni dolāru. Šīs bija top bankas, kurās ieplūda nauda," norāda Aņins.

"Nauda nenogūla kontos Latvijā, bet tika pārsūtīta uz ofšora firmām viendienītēm, kurus apkalpoja bankas Latvijā, un pārsūtīja to citām kompānijām.

Latvijas bankām šis naudas apjoms bija vislielākais ES valstu vidū," viņš piebilst.

Trim no četrām minētajām Latvijas bankām, Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir piemērojusi sankcijas par nepietiekamu naudas izcelsmes kontroli. AB.LV banku pērn sodīja ar trīs miljonu eiro lielu sodu. “Privatbankai" uzlika divus umiljonus eiro sodu 2015.gadā. Bet "Trasta komercbankai" pagājušaja gadā atņēma licenci.

Ievērojamas summas plūdušas arī caur Igauniju.

Proti, caur Igaunijas bankām vien atmazgāti aptuveni 1,6 miljardi ASV dolāri no Krievijas, tajā skaitā caur “Citadeles” bankas Igaunijas filiāli, vēsta Igaunijas sabiedriskie mediji ERR, atsaucoties uz “Postimees” un “Novaja gazeta” starptautisko žurnālistisko izmeklēšanu.

Lielākā daļa no Igaunijā atmazgātajiem līdzekļiem – 1,18 miljardi dolāru pārskaitīti caur  “Danske” bankas Igaunijas filiāli. Izmeklēšana noskaidroja, ka caur “Versobank” atmazgāti 205 miljoni dolāru, “Krediidpank” - 121 miljons, SEB banku – 31,5 miljoni dolāru, “Citadele” bankas Igaunijas filiāli – 2,5 miljoni, caur “Swedbank” -  1,907 miljoni dolāri, caur “Tallinna Äripank” – 3,362 miljoni dolāru.

Kā atklājuši žurnālisti, caur vairāk nekā 100 valstu bankām kopumā atmazgāti 22 miljardi ASV dolāru – neskaidras izcelsmes Krievijas naudas, kas aizplūdusi no Krievijas laikā no 2011. līdz 2014. gadam.

Caur kādām finanšu iestādēm atmazgāti vēl 37 miljoni dolāru, nav zināms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti