Dienas notikumu apskats

Katalonijā varētu lemt par reģiona lielāku autonomiju

Dienas notikumu apskats

Sīrijā pieaug saspīlējums Idlibas provincē

Caur "Danske Bank" Igaunijas filiāli vienā gadā izplūduši miljardiem dolāru

Mediji: Caur «Danske Bank» Igaunijas filiāli plūduši miljardi eiro netīras naudas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Lielākais naudas atmazgāšanas skandāls Eiropas vēsturē,” tā nodēvētas ziņas par netīrās naudas plūsmu cauri Dānijas lielākā bankas „Danske Bank” Igaunijas filiālei. Caur šo filiāli gada laika plūduši 30 miljardi ASV dolāru.

Banka jau ilgāku laiku bija finanšu uzraugu uzmanībā, bet tagad atklājies, ka pludinātas summas ir krietni lielākas. Gada laikā cauri nelielajai Igaunijas filiālei cirkulējusi apšaubāmas izcelsmes Krievijas un bijušo PSRS republiku nauda miljardiem dolāru vērtībā.

Caur Dānijas lielākās bankas “Danske Bank” Igaunijas filiālei gadu laikā plūduši vismaz 30 miljardi ASV dolāru, vēsta angliski rakstošais laikraksts "Financial Times", kura rīcībā nonācis pašas "Danske Bank" pasūtītas neatkarīgas izmeklēšanas ziņojuma uzmetums.

Tajā sacīts, ka 2013.gadā vien nerezidentu transakciju apmērs sasniedzis maksimumu un darījumi notikuši ar milzīgām summām, kas tik mazai filiālei, kā šī, Igaunijā, pēc kāda izmeklēšanai tuvu esoša avota sacītā, ir patiesi šokējoša. 

Iepriekš pašu Dānijas mediju lēstās summas bija krietni mazākas. Tiesa, ziņojuma uzmetumā teikts, ka pēc 2013.gada naudas plūsma caur "Danske Bank" Igaunijas filiāli sākusi samazināties, un tā īpaši sarukusi pēc tam, kad izmeklēšanu sākusi Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde.

''Danske Bank" uzraudzības padomes priekšsēdētājs Oli Andersens laikrakstam „Financial Times” paudis, ka ir apņēmies noskaidrot pilnu ainu, tiesa, ne visas no transakcijām būtu jāuzskata par aizdomīgām.

Tagad izmeklēšanu līdz ar Igaunijas Valsts prokuratūru veic arī pati "Danske Bank", Dānijas prokuratūra, Parīzes Augstā tiesa un Dānijas finanšu uzraudzības iestāde.

Pēc informācijas publiskošanas „Danske Bank” akcijas ir kritušās par sešiem procentiem, krietni sašūpojies tās vadītāja Tomasa Borgena krēsls, kurš laikā, kad notika lielākā netīrās naudas plūsma, ir bijis atbildīgs par bankas starptautiskajām attiecībām.  Rietumu mediji to ir nodēvējuši par lielāko naudas atmazgāšanas skandālu Eiropas vēsturē.

Septembrī bankai ir jāpublicē divi pārskati – viens par aizdomīgo naudas plūsmu un otrs – par bankas uzraudzību.

„Danske Bank” nav vienīgā Rietumu banka, kas šobrīd cenšas glābt savu reputāciju. Līdzīgā situācijā ir arī lielākā Nīderlandes komercbanka – "ING", kas saņēmusi bargu sodu. Bankas vadība ir atzinusi savu vainu un ir vienojusies ar Nīderlandes prokuratūru par 775 miljonu eiro lielā soda samaksu.

Nepietiekamās klientu kontroles dēļ caur "ING" banku savulaik tika pārskaitīti arī vērienīgie kukuļi bijušā Uzbekistānas prezidenta meitai Guļnarai Karimovai.

Nīderlandes prokuratūra uzskata, ka "ING" bankas klienti ilgstoši ir varējuši izmantot šīs bankas kontus dažādiem nelikumīgiem darījumiem, gandrīz droši zinot, ka tos neviens nepārbaudīs.

Cīņa ar netīrās naudas atmazgāšanu Eiropas bankās kļūst arvien aktīvāka arī visā Eiropas Savienības līmenī.

Vēl aizvadītajā nedēļā Latvijā divas dienas uzturējās Eiropas Parlamenta deputāti no  īpašās komitejas finanšu noziegumu, naudas atmazgāšanas un nodokļu apiešanas jautājumos. Viņi tikās ar Finanšu ministrijas, atbildīgo Saeimas komisiju, Latvijas Bankas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta amatpersonām.

Uzklausīja arī pašlikvidācijas procesu sākušās „ABLV Bank”, kas arī iekļuva netīrās naudas pludināšanas skandālā, likvidatorus par naudas atmazgāšanas situāciju Latvijā.  Eksperti pozitīvi vērtēja faktu, ka nerezidentu naudas īpatsvars Latvijas bankās ir samazinājies, bet atzina, ka darba vēl ir daudz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti