Mazumtirdzniecības apgrozījums oktobrī – par 2,3% mazāks nekā pirms gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā šā gada oktobrī, salīdzinot ar 2020. gada oktobri, samazinājās par 2,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,1%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 5,7%, bet autodegvielas – palielinājās par 1,4%.

Salīdzinot ar 2020. gada oktobri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 22,1%), mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 15,3%) un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 12,5%).

Savukārt apgrozījuma kritums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 20,4%), kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 13,7%) un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 12,9%).

CSP atgādināja, ka no 21. oktobra bija noteikti stingrāki drošības nosacījumi tirdzniecības vietās ar mērķi būtiski mazināt cilvēku pulcēšanos un kontaktēšanos sabiedriskās vietās.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 4,5%.

Mēneša griezumā kritums 5,3% apmērā 

2021. gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 5,3%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 2,7%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 12,6%, autodegvielas mazumtirdzniecība samazinājās par 1,7%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 7,1%) un mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 6,8%). Vislielākais apgrozījuma kritums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 29,5%), kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 20,2%) un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 18,5%).

2021. gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 3,2%.

„Luminor” bankas ekonomists Pēteris Strautiņš
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

„Luminor” bankas ekonomists Pēteris Strautiņš skaidroja, ka kritumu oktobrī veicināja gan Covid-19 ierobežojumi, gan patērētāju noskaņojums attiecībā uz naudas tērēšanu. Strautiņš prognozēja, ka arī nākamajos mēnešos izaugsmi mazumtirdzniecības apgrozījumā nesagaidīsim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti