Dienas ziņas

Nedēļas nogalē nedarbosies "Latvija.lv"

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Mazumtirdzniecības apgrozījums pērn pieaudzis

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā pērn pieaudzis par 4,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā 2022. gadā, salīdzinot ar 2021. gadu, pieauga par 4,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,4%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieauga par 8,6%, autodegvielas – palielinājās par 0,9%.

"Šie ir dati salīdzināmajās cenās. Tas nozīmē, ka cenu izmaiņu efekts te ir izslēgts. Ja mēs skatāmies datus faktiskajās cenās – šie dati decembrī uzrāda 16% pieaugumu. Liekot to kopā, varam saprast, ka decembrī esam tērējuši būtiski vairāk, bet pirkuši esam pat mazāk nekā gadu iepriekš," pastāstīja CSP Tirdzniecības un pakalpojumu statistikas daļas vadītāja Ieva Vanaga.

2022. gada decembrī, salīdzinot ar 2021. gada decembri, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 0,3%, liecina CSP apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 5,8%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 0,4%, autodegvielas – par 10,9%.

Salīdzinot ar 2021. gada decembri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 13,4%), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 10,8%) un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 10,3%). Apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 10,5%) un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 4,2%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 16,2%.

2022. gada decembrī, salīdzinot ar novembri, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 3%.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 2%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 5,8%, autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 2,5%.

Apgrozījums samazinājies gandrīz visās mazumtirdzniecības apakšnozarēs. Vislielākais apgrozījuma kritums bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 10,4%), mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 7,2%) un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 5,3%).

2022. gada decembrī, salīdzinot ar novembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 8,8%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti