Mazumtirdzniecība Latvijā pērn pieaugusi par 4%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mazumtirdzniecības apgrozījums 2018. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga par 4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās.

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms palielinājās par 4,2%, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieauga arī par 4,2%, bet autodegvielas mazumtirdzniecības – par 2,9%.

2018. gada decembrī, salīdzinot ar 2017. gada decembri, mazumtirdzniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 2,2%. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms palielinājās par 1,5%, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieauga par 4,4%, bet autodegvielas mazumtirdzniecības kritās par 3%.

Salīdzinot ar 2017. gada decembri, vislielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija nespecializētos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces – par 25,4% un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu specializētajos veikalos – par par 9,3%. Savukārt, vislielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos – par 14,5%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 2,7%.

 

 

 

Savukārt pērn decembrī, salīdzinot ar novembri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums kritās par 1,2%. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums kritās par 1,4%, nepārtikas preču pārdošanas apgrozījums, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, saruka par 1,6 %, bet autodegvielas mazumtirdzniecība pieauga par 0,1 %.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, vislielākais apgrozījums pieaugums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 2,1 %), kā arī apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 2,0 %).

Savukārt, lielākais apgrozījuma kritums bija mājsaimniecības elektroierīču (par 8,1 %), kā arī IKT iekārtu mazumtirdzniecībā (par 3,3 %).

2018. gada decembrī salīdzinājumā ar novembri mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 11,6 %.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti