Dienas ziņas

"Jaunā Vienotība" gatava veidot valdību

Dienas ziņas

Iepazīstina ar Jelgavas jaunā tirgus ieceri

Zog eglītes no jaunaudzēm

Mazsalacas mežsaimnieks eglītes no zagļiem sargās, apstrādājot ar sarkanu krāsu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, ik gadu pieaug eglīšu zādzību skaits no jaunaudzēm. Vieglas peļņas kārotāji nodarījuši zaudējumus arī mežsaimniekam Mazsalacas novadā. Lai arī par šādu nodarījumu draud arī kriminālatbildība, visbiežāk vaininiekus ir grūti atrast, un mežsaimniekiem pašiem nākas domāt, kā savas jaunaudzes pasargāt. Piemēram, mežsaimnieks Aivars Rubulis savu jaunaudzi sargās, eglītes apstrādājot ar sarkanu krāsu. 

Saimnieka Aivara Rubuļa jaunaudzē atrodami vairāki egļu celmi. To, ka kāds nelikumīgi viesojies viņam piederošajā mežā, saimnieks konstatēja pirms trim dienām, kad mežmalā atradis 13 tirgošanai sapakotas eglītes. Jaunaudzē nozāģēto kociņu skaits gan ir vēl lielāks.

"Šādi te bija laikam trīs kopā, sapakotas, sasietas, lai vairāk var ielikt. Tur, tajā nobrauktuvē, tur cilvēks bija redzējis, ka pusseptiņos no rīta buss bija stāvējis tumsā," stāstīja  mežsaimnieks Aivars Rubulis.

Latvijas Meža īpašnieku biedrībā stāsta, ka zagļu nodarīto postu konstatējuši jau vairāki mežsaimnieki.

Ik gadu ar šādu situāciju saskaras arī "Latvijas Valsts meži" (LVM). Lai arī decembrī ikviens iedzīvotājs noteiktās vietās drīkst nocirst vienu eglīti, neizpaliek gadījumi, kad cilvēki tās paņem vairumā, kociņus nocērtot arī jaunaudzēs. Un, tā kā LVM apsaimnieko 1,6 miljonus hektāru, katru jaunaudzi uzraudzīt nav iespējams.

"Tās vietas, kur cilvēki visvairāk koncentrējas, ir ap pilsētām. Protams, mēs cenšamies uzraudzīt iespējami vairāk šajā laikā. Mēs gribam, lai šīs egles aug nevis tikai vieniem Ziemassvētkiem, bet tiešām izaug par pieaugušu mežu. Te ir ieguldīta ļoti liela nauda, kokaudzētavā izaudzēti stādi, iestādīti, vairākas reizes kopti. Šī nav tā vieta, kur vajadzētu iegūt Ziemassvētku egli," norāda  LVM Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Vilmārs Katkovskis.

Zagli pieķert notikuma vietā mežsaimniekiem izdodas reti. Šajā ziņā Aivaram Rubulim paveicies, jo viņš piefiksējis mikroautobusa numura zīmi un ar iesniegumu vērsies Valsts policijas Valmieras iecirknī. Šobrīd kārtībsargi veic notikušā izmeklēšanu.

"Ir nodarīti zaudējumi privātīpašniekam, un šajā gadījumā policija to var traktēt kā zādzību. Un atkarībā no tā, cik lieli zaudējumi ir nodarīti konkrētajam īpašniekam, tad arī tiek lemts jautājums par krimināllietas ierosināšanu vai atteikšanos uzsākt krimināllietu. Un, protams, jo lielāks statuss dabas aizsardzības ziņā šai teritorijai, jo tas sods var būt stipri lielāks," skaidro Valsts policijas Valmieras iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieks Jānis Bagāts.

Gadījumā, ja mežsaimnieki konstatē nelikumīgas darbības viņiem piederošajā mežā, Valsts policija aicina ziņot uzreiz.

Latvijas Meža īpašnieku biedrībā uzsver, ka arī pircēji var būt atbildīgāki, noskaidrojot, no kurienes eglītes iegūtas. Tikmēr mežsaimnieks Aivars Rubulis meklē iespējas, kā savu jaunaudzi pasargāt, un jau drīzumā eglītes viņš apstrādās ar sarkanu krāsu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti