Dienas ziņas

Pie veikaliem veidojas garas rindas

Dienas ziņas

Kolēģiem nepieciešama psihologa palīdzība

Veikali atvērti, pircēju maz

Mazo veikalu atvēršanas dienā Zemgalē maz pircēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mazo veikalu atvēršanu Zemgalē pārdevējas un nedaudzie pircēji sauc par svētku dienu. Tomēr veikalu īpašniekiem lielākās raizes esot nevis par to, kā izpildīt epidemioloģiskās drošības prasības, bet gan par to, vai būs pircēji.

Trešdienas rītā no mazo rūpniecības preču veikalu skatlogiem pazudis uzraksts “Slēgts”. Veikalu durvis ir atvērtas, un pārdevēji ziemas sortimentu nomainījuši pret pavasara un vasaras precēm. Zemgales mazajos veikalos pircēju gan neesot daudz, tomēr šī diena uzskatāma gandrīz par lielākiem svētkiem nekā nule aizvadītās Lieldienas.

Apavu veikalu pārdevēja Ludmila par veikalu atvēršanu saka: “Nu, forša sajūta, ka ir darbs un mēs strādāsim. Nu, cik var sēdēt mājās.”

Veikala “Apavu namiņš” saimniece stāsta, ka veikals Dobelē visu šo laiku bijis slēgts, bet Bauskas veikalā mēģinājuši ieviest interneta tirdzniecību, tomēr tā nespējot nodrošināt pat pusi no ierastā apgrozījuma.

SIA''Enzik'' valdes locekle Aiga Kizne raksturo centienus nodarboties ar interneta tirdzniecību: “Nē, nevar [tirdzniecība internetā nodrošināt pusi no apgrozījuma]. Cilvēki neprot. Pirmkārt mums ir apavi. Apavi mēdz būt šauri, tas nekas, ka pēc izmēra ir, viņi ir dažādi. Apavi ir jālaiko. Galošu var nopirkt varbūt pa lielu un iziet ārā, bet apavi ir jālaiko. Klients uzlaiko 5 līdz 6 pārus, lai varētu nopirkt vienu.”

''Apavu namiņam'' Dobelē ir kopēja tirdzniecības platība ar blakus esošo apģērbu veikalu, tomēr ievērot valdības noteiktos 25 kvadrātmetrus uz vienu pircēju problēmu neesot, vismaz pagaidām. Tie, kuri uz veikalu atnākuši, stāsta, ka, rindā nebūtu stāvējuši, bet prieks par atkalatvēršanos esot milzīgs.

“Aptaustīt var beidzot. Ļoti patīkami, protams, sen jau vajadzēja,” saka veikala apmeklētāja Ingūna.

Arī Jelgavā pie mazo veikalu durvīm garas rindas nav manāmas. Dažiem cilvēkiem gan nākas pagaidīt pie apavu veikala durvīm. Neliela rinda sastājusies arī pie lietoto apģērbu veikala. Daži uzrunātie veikalu atvēršanu pat salīdzina ar ieelpu svaiga gaisa.

“Ziemā vispār ir ļoti maz ko darīt, bet, kad visu aiztaisīja, pazuda vispār kaut kāda motivācija un viss pārējais,” pauž veikalu apmeklētāja Sāra.

Tikmēr rotaļlietu veikalā visi plīša lāči vientulīgi sēž plauktos. Arī velosipēdus, mašīnas un citas rotaļlietas vēl neviens nav ienācis pat aplūkot. Veikala saimnieks, SIA “Rūķītis” valdes loceklis Ringolds Rancāns stāsta, ka līdzīga situācija esot arī divos citos šī uzņēmuma veikalos, tāpēc prieks mijoties nevis ar bažām par epidemioloģiskās drošības prasībām, bet gan par to, vai vispār būs pircēji.

“Pēdējā laikā jau nebija tā, ka te būtu bijis liels apmeklētāju skaits. Vispār jau uzskatām, ka apmeklētāju skaits tāpat bija minimāls, un bija diezgan neloģiski turēt veikalus ciet 3 līdz 4 mēnešus,” norāda Rancāns. 

No trešdienas Latvijā darbu atsāka apmēram 9000 tirdzniecības vietu.

KONTEKSTS:

Valdība 1. aprīlī vienojās, ka no 7. aprīļa varēs strādāt visi veikali, bet tirdzniecības centros aizvien saglabāsies ierobežojumi un tajos varēs strādāt tikai noteikti veikali. Līdz ar šo lēmumu būs atcelta atļauja distancētai tirdzniecībai – iepriekš attālināti pasūtīto preču izsniegšanai veikalos.

Ekspertu ieskatā cilvēku pulcēšanās risks tirdzniecības centros ir pārāk augsts, tāpēc lielos tirdzniecības centros atļauta tikai pakalpojumu sniegšanas vietu un atsevišķu veikalu veidu darbība

No 7. aprīļa atļauta arī ielu tirdzniecības organizēšana (jeb gadatirgi), vienlaikus apstiprinot drošas tirdzniecības protokolu visai āra tirdzniecībai.

Pakāpeniski dažādus ierobežojumus tirdzniecības jomā valdība noteica jau no novembra sākuma. Tie izpelnījās tirgotāju un patērētāju kritiku un tika mainīti un precizēti.  

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinājās, ārkārtējā situācija tika pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot arī Lieldienu brīvdienas. 

Valdība vienojas par četru soļu plānu pakāpeniskai Covid-19 ierobežojošo pasākumu mazināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti