Mazie viesu nami Jāņu brīvdienām rezervēti jau vairākus mēnešus iepriekš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nelielāki viesu nami un brīvdienu mājas Jāņu brīvdienām bija rezervētas jau pirms vairākiem mēnešiem, bet lielākās naktsmītnēs šogad svētki būs mierīgāki valstī noteikto pulcēšanās ierobežojumu dēļ, izriet no aģentūras LETA aptaujāto naktsmītņu pārstāvju, kā arī Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidentes Asnātes Ziemeles teiktā.

Netālu no Kuldīgas esošās brīvdienu mājas "Burziņi" īpašniece Daiga Rudakova atzina, ka teritorijā esošie divi viesu namiņi, kuros kopumā var uzņemt 11 personas, Jāņu brīvdienām bija rezervēti jau ziemā. "Līdzko atvērām datumus vaļā, tā nepagāja ilgs brīdis, kad bija jau rezervēti," sacīja Rudakova.

Viņa gan atzīmēja, ka tā tas uz Jāņiem un citiem lielākiem svētkiem esot ierasti, un arī šis gads nav izņēmums.

Vienlaikus Rudakova atzina, ka šajā vasarā pieprasījums kopumā, salīdzinot ar pērnā gada vasaru, ir nedaudz sarucis. Viņa to skaidroja ar jauniem viesu namiem, kas esot atvērušies pavisam nesen. Neparasti liels pieprasījums pēc palikšanas "Burziņos" esot bijis aizvadītajā vasarā, un Rudakova izteica cerību, ka tas pieaugs arī pēc 1. jūlija, kad visā Eiropas Savienībā jāsāk darboties Covid-19 sertifikātiem.

Jautāta par izvirzītajām epidemioloģiskās drošības prasībām un to, cik viegli tās ir ievērot, Rudakova uzsvēra, ka tās prasības, kas saistītas ar dezinficēšanu un telpu uzturēšanu, ir pašas par sevi saprotamas, savukārt, lai pārliecinātos, ka viesi ir patiešām no vienas mājsaimniecības, "Burziņos" par to jāaizpilda apliecinājums. "Protams, ja ierodas divi pieaugušie ar bērniem, mēs to neprasām," viņa teica.

Tai pat laikā viņa izteica neizpratni, kādēļ iekštelpās drīkst tikties cilvēki no divām mājsaimniecībām, tai pat laikā naktsmītnē vienlaikus kopā var palikt tikai vienas mājsaimniecības locekļi. 

"Tas liekas nedaudz absurdi, jo telpas es drīkstu izīrēt divām mājsaimniecībām, bet pa nakti var palikt tikai viena," sacīja Rudakova.

Arī pie Rēzeknes esošās brīvdienu mājas "Azarkrosti" gultasvietas Jāņu brīvdienām esot rezervētas jau ziemā, pastāstīja brīvdienu mājas saimnieki. Šeit divos namiņos var uzņemt kopumā 21 personu.

"Azarkrostu" saimnieki atzina, ka interese par palikšanu šajā viesu mājā kopumā esot ļoti liela, tomēr daudziem nākas atteikt, jo cilvēki grib veikt rezervācijas lielākām cilvēku grupām no vairākām mājsaimniecībām. "Bet atrast tādu grupu, kur visi būtu vakcinēti vai pārslimojuši, arī ir diezgan grūti," pauda brīvdienu mājas saimnieki.

Tikmēr netālu no Cēsīm esošās viesnīcas "Kārļamuiža" saimniece Baiba Stepiņa atzina, ka pirms Covid-19 pandēmijas rezervācijas uz Jāņu laiku pildījās jau vairākus mēnešus iepriekš, tomēr šogad gaidāmajās brīvdienās joprojām ir pieejami numuriņi. Kopumā šeit ir 30 gultas vietas.

"Viss šobrīd ir ar pēdējā brīža rezervāciju. (..) Līdz ar to ir ļoti grūti kaut ko saplānot, veikt iepirkumus - kaut vai pārtiku, salikt darba grafikus un tamlīdzīgi. Satraukums nepamet," sacīja Stepiņa.

Viņa atzīmēja, ka otru viesnīcas saimnieku sauc Jānis, tādēļ ierasti uz Jāņiem "Kārļamuižā" bijušas plašas svinības, un arī palikšana viesnīcā tika piedāvāta kopā ar svinībām, tomēr šogad nekas tāds nenotiks.

Tāpat Stepiņa atzina, ka arī daudzi pastāvīgie viesi no Eiropas, kas iepriekš "Kārļumuižu" bija apmeklējuši regulāri katru gadu, šogad to neplāno darīt, un arī rezervācijas, kas iepriekš tika pārceltas no pagājušā gada, nu tiek atceltas pavisam.

"Esam arī runājuši ar pastāvīgajiem viesiem ārpus Latvijas, un tā informācija, ko viņi jūt pie sevis par Latviju, nav iepriecinoša," sacīja Stepiņa.

Arī Ziemele apliecināja, ka mazās viesu mājas Jāņu brīvdienām ir rezervētas visā Latvijā jau labu laiku iepriekš. "Protams, tās nav nekādas lielās kompānijas, un tādēļ vēl jo vairāk mazās viesu mājas ir aizņemtas. Tas, ka ir kompānijas mazākas, nenozīmē, ka latvieši svin mazāk," sacīja Ziemele.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka vietās, kur ierasti iespējams uzņemt daudz viesu, valstī noteikto pulcēšanās ierobežojumu dēļ aizpildījums uz Jāņu brīvdienām, protams, būs mazāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti