Rīta Panorāma

Ātruma kontroles maratons.

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Nebanku kredīti uzņēmumiem

Mazie un vidējie uzņēmēji labvēlīgāki pret nebanku kredītiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Izdzirdot vārdu nebanku kredītdevēji, lielai daļai sabiedrības šis apzīmējums saistās ar tā dēvētajiem ātrajiem kredītiem, kas ieguvuši negatīvu pieskaņu. Tomēr šo aizdevēju nozares darba lauks ir daudz plašāks un tam ir arī pozitīva ietekme īpaši mazo un vidējo uzņēmumu vidē, kuras dalībnieki dažādu iemeslu dēļ nevar saņemt pietiekamu pretimnākšanu klasiskajās bankās.

Par valsts atbalstu mazo un vidējo uzņēmumiem tiek skandināts pastāvīgi un eksistē tostarp arī ar banku starpniecību apkalpota programmas, taču praksē tiem, kas šo atbalstu vēlētos, nereti ir jau negatīva kredītvēsture, kas īpaši ražošanā ar daudziem riskiem ir viegli iegūstama. Līdz ar to šādi klienti lielajām kredītiestādem vairs nav interesanti.

Bauskā bāzētais apkures iekārtu ražošanas uzņēmuma “Termomax” īpašnieks Mareks Javorivskis paralēli tiesājas ar vairākām bankām par trekno gadu laikā piedzīvotām neveiksmēm, taču turpina ražot produktu ar augstu pievienoto vērtību un eksporta potenciālu. Viņš guvis atbalstu pie nebanku kreditētājiem, kuri nesodot klientu par neizdevušos biznesu, bet gan vērtē viņa tagadējo ideju dzīvotspēju. “Četri gadi ir vajadzīgi, lai kļūtu par mācekli, tad par zelli un tikai tad pēc deviņiem gadiem kļūst par meistaru. Banka tik ilgi gaidīt nevēlas,” saka Javovirskis.

Kamīnu meistars norāda, ka tieši neliels aizdevējs, kur klientam pretim ir daži konkrēti lēmumu pieņēmēji - nevis lielas bankas sazarota birokrātija - palīdz situācijās, kad vajag vienoties un pārvarēt komplicētu produktu izstrādes posma grūtības.

“Termomax” izmanto gan Latvijas Garantiju aģentūras atbalsta programmu mikrokreditēšanai uzņēmējiem, gan aizdevēja kredītus. Ir vajadzīga ķīla un procenti ir augstāki, nekā būtu bankā, taču alternatīvais finansējums ir pieejams.

Viens no nebanku kreditētājiem, kas apkalpo Garantiju aģentūras programmu - kompānija “Grand Credit” atzīst -, ka klienti ir gan iesācēji, gan jau kādu laiku strādājošie. Tā kā uzņēmumu ir mazi, tad orientēti galvenokārt uz vietējo tirgu. “Aptuveni puse ir iesācēji un jau strādājošie uzņēmumi, galvenokārt ir ražotāji, kā arī mazumtirdzniecība un daži farmācijas uzņēmumi,” stāsta “Grand Credit” mazo un vidējo uzņēmumu projekta vadītājs Martins Beresņevs.

Vidējie kredītu apjomi nav pārāk iespaidīgi - līdz dažiem desmitiem tūkstoši eiro, ko izmanto gan iekārtu, gan apgrozāmo līdzekļu finansēšanai. Aizdevuma termiņš līdz desmit vai piecpadsmit gadiem, likmes - sākot no 6,5% gadā. Tiek prasīta nekustamā īpašuma ķīla, taču izšķiroša nozīme ir biznesa plānam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti