Mazās AES izveidošana Latvijā varētu prasīt 15 gadus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atomelektrostacijas (AES) izveidošana Latvijā varētu prasīt vismaz 15 gadus. Šādu uzskatu trešdien konferencē "Nukleārā enerģija Latvijā" pauda eksperts Gunārs Valdmanis, norādot, ka nepieciešams izveidot gan uzraudzības institūcijas, gan izglītības programmas.

Konferencē vairāki zinātnieki un enerģētikas eksperti kā Latvijai piemērotāko variantu minēja nelielas jaudas modulārā reaktora būvniecību.

Pagaidām nevienā valstī šādi reaktori lietoti netiek, tomēr tiem prognozē plašu pielietojumu nākotnē.

Valdmanis norādīja, ka galvenā priekšrocība ir salīdzinoši mazāka komplicētība un līdz ar to arī mazāks vajadzīgo darbinieku skaits. Tomēr reaktora izveidošanai tāpat būtu vajadzīgs ilgs laiks.

"Ja saskaita kopā būvniecības laiku, laiku izpētei, vides aizsardzības procedūrām, ietekmes uz vidi novērtējuma izstrādei, saskaņošanai ar citām iestādēm konkrētajā vietā, tie visi, jau atsevišķi ņemot, bieži vien ir procesi, kas paši par sevi prasa dažus gadus. Mums ir jārēķinās, ka šie procesi ir jāieplāno jau laicīgi, lai nenonāktu tādā situācijā, kad projekts jau ir uzsākts, tajā tiek algoti cilvēki, bet tajā pašā laikā līdz reālai būvniecībai neizdodas tikt," sacīja Valdmanis.

Valsts AS "Latvenergo" pārstāvis Māris Balodis konferencē minēja, kodolenerģija varētu būt viena no iespējām, kā palielināt elektroenerģijas ražošanas jaudas reģionā pēc atslēgšanās no BRELL loka.

"Latvenergo" ir noslēdzis sadarbības līgumu ar igauņu kompāniju "Fermi Energia" par mazas jaudas modulāra kodolreaktora attīstības izpēti.

KONTEKSTS:

Latvijā lielākā uzņēmuma, valstij piederošās energokompānijas "Latvenergo" stratēģiskais mērķis ir desmit gados dubultot elektroenerģijas ražošanu valstī. Viens no veidiem, kā kāpināt elektroenerģijas ražošanu, ir veidot "mini atomstacijas", liecina "Latvenergo" stratēģisko mērķu prezentācija, kas 2021. gada beigās prezentēta valdībā.

"Latvenergo" atzina, ka modulāro AES – nelielu, dažu simtu MW staciju – attīstība nav tuvākā prioritāte, bet vairāku desmitgažu jautājums. Nākotnē prioritāte numur viens ir attīstīt elektroenerģijas ieguvi vēja stacijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti