Eiro fokusā

Pieaug interneta patēriņš. Būtisku problēmu nav

Eiro fokusā

Pasažieru skaits reģionos krities līdz pat 90 procentiem; pārvadātājiem sākt trūkt naudas

Ēdinātāji un piegādātāji turpina iespēju robežās pielāgoties ārkārtas situācijai

Mazāk darbinieku, piegādes mājās. Kā ēdinātāji pielāgojas Covid-19 apstākļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ēdinātāji un piegādātāji turpina iespēju robežās pielāgoties Covid-19 izraisītajai ārkārtas situācijai. Ja pārtikas piegādātājiem Latvijā visos reģionos pieaug piegādes privātpersonām, tad ēdināšanas uzņēmumiem, kuri arī pirms krīzes specializējās, piemēram, picu piegādei uz mājām, šādu piegāžu skaits vismaz Kurzemes pusē ir sarucis. Tikmēr daudziem restorāniem ēdienu piegāde uz mājām ir pilnīgs jaunums, kas tomēr nespēj segt izdevumus un darbinieku algas.

"Tiamo" grupa ir zināmākais kafejnīcu un restorānu tīkls Liepājā. Mārketinga daļas vadītājs Toms Zukulis skaidroja, ka šobrīd atvērtas ir 12 no 20 ēdināšanas iestādēm, kas strādā samazinātā režīmā. Daļa cilvēku ir pārtraukuši darba attiecības ar uzņēmumu un cer saņemt bezdarbnieka pabalstu. Pagaidām nav iesniegts iesniegums valsts atbalstam, cerot, ka būs iespēja uz to pretendēt aprīlī. Jau no paša sākuma "Tiamo" grupa centusies pārorientēties uz ēdienu piegādēm. 

"Mēs nevaram apgalvot, ka reģionos piegādes pieauga. Reģionos pat piegādes kritās.

Iespējams, tādēļ ka daudzi restorāni sāka vest visu uz mājām vai cilvēki vienkārši kļuva taupīgāki, bet piegādes mums nepieauga.

Pārējās vietas vēl strādā, ir saīsināti darba laiki, bet ir daļa restorānu, kurus mēs aizvērām," atzina Zukulis.

Tā kā "Tiamo" grupa jau agrāk specializējās ēdienu piegādei mājās, tagad cilvēki Liepājā to varēs pasūtīt arī no veikala "Top" - izmantojot telefona aplikāciju un tā iegādājoties konkrētu pārtikas grozu attālināti, nekontaktējoties ar pārdevēju, teica Zukulis.

Jaunajiem apstākļiem tagad mēģina pielāgoties arī pavisam jaunais ēdināšanas uzņēmums Liepājā SIA "Greeks". Uzņēmuma vadītāja Sintija Lukša stāstīja, ka sākumā abi ar kolēģi dzīvoja Rīgas tuvumā un uzsāka biznesu ar izbraukumu ēdināšanu. Vēlāk meklēta kāda stacionāra vieta Latvijā un izvēlēta Liepāja. Tagad viena pielāgošanās jauniem apstākļiem seko otrai. Juliannas pagalma saimnieki, kur atrodas SIA "Greeks", kas piedāvā ēdienu ar grieķu akcentu, jau nākuši pretī jaunajam uzņēmumam, un viņiem nav jāmaksā īres maksa. Tagad uzņēmums orientējas uz piegādi mājās.

"Ar kolēģi strādājam visu dienu no rīta līdz vakaram. (..) Lai izdzīvotu, tagad ir jāstrādā vēl vairāk," atzina Lukša.

Pagaidām neviens darbinieks nav atbrīvots un bijusi doma pieteikties kādam no valsts atbalsta mehānismiem, bet, visticamāk, tas nebūs iespējams, jo pagājušajā gadā šajā laikā nemaz nestrādāja, arī nodokļu prasības nespēj izpildīt.

"Par nodokļu parādu, kas nevar pārsniegt 150 eiro. Skaidrs, ka  ēdinātāji sapratīs, ka ziema ir klusais periods un nodokļi tiks samaksāti pēc vasaras. Šādi kritēriji mums liedz izmantot dīkstāvi, mums ir arī darbinieki, kuri nevar aiziet bezdarbniekos, jo pārāk mazs stāžs, mēs mēģinām nodrošināt cilvēkus ar darbu iespēju robežās," atzina uzņēmēja.

Reālā situācija, visticamāk, būs saprotama tikai aprīlī, jo apstākļi mainās katru dienu, to uzsver vairāki ēdināšanas uzņēmumi.

Esot pilnīgi skaidrs, ka ēdienu piegādes uz mājām spējot nosegt tikai izdevumus produktu piegādātājiem, nekam citam ar šo naudu nepietiek.

Kāda situācija pašlaik ir Liepājas restorānā "Roma", skaidroja restorāna īpašnieks Rauls Silts. Viņš ir viens no cilvēkiem, kurš atgriezies Latvijā no Anglijas, kur ieguvis pieredzi "Michelin" ceļvedī iekļautā restorānā.

"Šis ir tāds diezgan spēcīgs šoks ar apgrozījuma kritumiem - citam tie ir visi 100%, citiem 90%, 80% (..). Mēs savā restorānā centāmies ātri reaģēt, sākām apstādināt pasūtījumus, redzot, kas notiek pasaulē. Tas bija laika jautājums, kamēr viss būs šeit. Sākām strādāt ar piegādēm. Cenšamies saprast, kāda būs viesmīlības nozare pēc diviem, trijiem mēnešiem vai pēc gada.

Sāk sabiedrībā iesēsties stereotipi, distancēties, mazāk iet uz publiskām vietām. Jāveido piedāvājums, kā sevi pārdot," atzina uzņēmējs.

Arī restorāns "Roma" un uzņēmums "Greeks" piegādā katru dienu ēdienu mediķiem, kuri strādā šajos krīzes apstākļos. Tikmēr jauna niša radusies tiem pārtikas piegādātājiem, kuri strādāja ar restorāniem, tagad viņi ēdienu ved uz mājām dažādos Latvijas reģionos. 

"Augļu servisa" Pārdošanas daļas vadītājs Edgars Jackevičs skaidroja, ka vienai mājsaimniecībai uzņēmums piegādājis pārtikas apjomu aptuveni 200 eiro vērtībā, kas ir lielāks pasūtījums nekā mazā lauku veikalā. Parādās tendence, ka cilvēki pērk pārtiku saviem vecākiem. Neierastajos apstākļos cilvēki sākuši vairāk patērēt eksotiskākus augļus, bet visvairāk cilvēki pasūta uz mājām kartupeļus, burkānus un banānus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti