Mazajiem uzņēmējiem turpmāk būs pieejams saimnieciskās darbības ieņēmumu konts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sākot ar 6. oktobri saimnieciskās darbības veicējiem – fiziskajām personām jeb pašnodarbinātajiem mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājiem – pieejams saimnieciskās darbības ieņēmumu (SDI) konts. Kā pirmā šo kontu piedāvā "Industra Bank", informēja Finanšu ministrijā.

SDI konts ir paredzēts kā vienkāršots nodokļu samaksas risinājums mazajiem uzņēmējiem, kas veic saimniecisko darbību, lai atvieglotu to nodokļu norēķinus, norādīja ministrijā. 

Izmantojot SDI kontu, pašnodarbinātai personai, kas ir MUN maksātājs, vairs nebūs jāiesniedz MUN deklarācija, kā arī pašai jāaprēķina un jāpārskaita valsts budžetā maksājamā nodokļa summa. Klientam visi savi saimnieciskās darbības ieņēmumi jāieskaita šajā SDI kontā, un tālākās darbības attiecīgā banka sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) veiks automātiski. 

Ministrijā norādīja, ka SDI konta ieviešanas mērķis ir palīdzēt pašnodarbinātajiem būt sociāli nodrošinātiem, sakārtot savas attiecības ar valsti nodokļu nomaksas jomā, vienlaikus atvieglojot viņu dzīvi. 

Atbilstoši esošajam regulējumam šādu pakalpojumu brīvprātīgi var piedāvāt jebkura kredītiestāde vai Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts kredītiestādes filiāle Latvijā vai arī Latvijā licencētā maksājumu iestāde, vai Latvijā licencētā elektroniskās naudas iestāde, vai ES dalībvalstī licencēto šo iestāžu filiāle Latvijā. SDI pakalpojuma sniedzējam jābūt spējīgam nodrošināt datu apmaiņu ar VID elektroniski tiešsaistes režīmā atbilstoši VID publicētajai datu apmaiņas struktūrai Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā esošajā Valsts informācijas sistēmu savietotāja katalogā.

"Industra Bank" valdes loceklis Uģis Vorons norādīja, ka sadarbībā ar VID un Finanšu nozares asociāciju "Industra Bank" kā pirmie no nozares ieviesuši SDI kontu. 

Tikmēr Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre atzīmēja, ka kopīgs darbs pie SDI konta regulējuma un tehniskās izstrādes ir rezultējies risinājumā, kas nodrošina automātisku nodokļu atskaitīšanu pašnodarbinātai personai no tās konta, kas būtiski mazina administratīvo slogu. 

Atbilstoši šā brīža regulējumam Latvijā, SDI kontu var izmantot saimnieciskās darbības veicēji, kas ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji, taču nav pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāji, ja tiem nav nodokļa parādu un tie nav darba devēji citiem darba ņēmējiem.

Ja saimnieciskās darbības veicējam jau ir konts "Industra Bank", kuru tas vēlas izmantot turpmāk kā SDI kontu, tad ir vien jāiesniedz VID  Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) pieteikums SDI konta reģistrēšanai, tālāk jau VID sazināsies ar banku par saņemto pieteikumu un informēs klientu, kad konts būs pārslēgts SDI režīmā. Process no MUN maksātāja pieteikuma VID EDS saņemšanas brīža aizņems aptuveni piecas darba dienas.

Izvēloties izmantot iepriekš atvērtu kontu, svarīgi pārliecināties, ka tam nav piesaistīti kredīti un tas netiek izmantots citu, ar saimniecisko darbību nesaistītu maksājumu saņemšanai, jo tad arī no šiem līdzekļiem tiks rezervētas un VID pārskaitītas nodokļu summas atbilstoši SDI konta nosacījumiem. 

Finanšu ministrijā atzīmēja – lai kredītiestādes iesaistītos vienkāršotā nodokļa nomaksas risinājuma īstenošanā, tika rasts risinājums izmaksu kompensācijai – tiesības samazināt budžetā maksājamo finanšu stabilitātes nodevas par 2021. gadu summu, samazinot to par minētā konta ieviešanas faktisko izdevumu summu, bet nepārsniedzot 50 000 eiro.  Šāds risinājums tika iekļauts Finanšu stabilitātes nodevas likumā.

Sākotnēji bija plānots šādu kompensējošo mehānismu piemērot kredītiestādēm, kas līdz 2022. gada 1. janvārim būtu ieviesušas SDI kontu. Tā kā līdz minētajam termiņam neviena kredītiestāde nepiedāvāja šādu pakalpojumu, bet bija izrādīta iniciatīva tomēr to piedāvāt 2022. gadā, Saeima šā gada 29. septembrī galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Finanšu stabilitātes nodevas likumā, kas paredz pagarināt risinājuma ieviešanas termiņu kompensācijas saņemšanai, proti, SDI pakalpojums ir jāievieš/jāpiedāvā līdz 2022. gada 1. decembrim.

Ja vienkāršotā nodokļa samaksas risinājuma – SDI konta piemērošana MUN maksātājiem izrādīsies efektīva un pieprasīta, varētu tikt izvērtēta iespēja minēto nodokļa samaksas risinājumu attiecināt arī uz citiem vienkāršotajiem nodokļu režīmiem.

KONTEKSTS:

Saeima 2021. gadā pieņēma grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām" par šāda vienkāršota nodokļa nomaksas risinājuma ieviešanu. Tas paredzēts kā brīvprātīga iespēja nodokļu maksātājiem nodokļa nomaksā izmantot īpašu SDI kontu.

VID mājaslapā ir norādīts, ka SDI konts ir paredzēts, lai aprēķinātu, ieturētu un uzskaitītu nodokļa maksājumus no saimnieciskajā darbībā gūtajiem ieņēmumiem un automātiski pārskaitītu šos nodokļu maksājumus vienotajā nodokļu kontā.

Finanšu ministrija likuma grozījumus pamatoja ar nepieciešamību radīt motivējošu vidi nodokļu samaksai, mazināt administratīvo slogu, ierobežot ēnu ekonomiku, radīt modernu un uz jaunākajām tehnoloģijām balstītu nodokļu administrēšanas rīku. Vienlaikus ar šāda konta ieviešanu iecerēts sekmēt mazā biznesa attīstību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti