Pusdiena

Pēc apšaudes Parīzē Lepēna atkal sola aizstāvēt Franciju no terorisma

Pusdiena

Pusdiena 22.04.2017

Atkal būs pieejams atbalsts mazo lauku saimniecību attīstībai

Mazajām saimniecībām būs pieejams atbalsts tehnikas, lopu vai zemes iegādei, arī izglītībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Atkal būs pieejams atbalsts mazajām lauku saimniecībām. Līdzekļi paredzēti attīstībai – lauksaimniecības tehnikas, lopu vai zemes iegādei, kā arī izglītībai. Iepriekšējā Eiropas fondu plānošanas periodā par šo atbalstu bijusi īpaši liela interese, secina Lauku atbalsta dienests (LAD). Projektus pieņemt sāks jūnijā, taču konsultanti aicina zemniekus atbalsta pieteikumus gatavot jau šobrīd.

Izsludināta otrā kārta mazo lauku saimniecību ražošanas attīstības atbalstam. Iepriekš vienreizējam 15 tūkstošu eiro atbalstam zemnieki varēja pieteikties 2015.gadā, un pārsvarā saimniecības iegādājušas lauksaimniecības tehniku un zem. Taču daļu atbalsta summas var izmantot arī vispārējām izmaksām, piemēram, konsultācijām vai mācībām.

Atbalstam var pieteikties jau esošas lauku saimniecības, kuru īpašumā vai nomā nav vairāk par 50 hektāriem zemes. Nosacījumi paredz, ka projekti jāsagatavo kopā ar konsultantu.

"Saimniecības gada kopējam neto apgrozījumam vai standarta izlaides vērtībai projekta iesnieguma iesniegšanas dienā jābūt vismaz 2000 eiro, bet neviens no šiem rādītājiem nedrīkst pārsniegt 15 000 eiro. Šajā kārtā jāņem vērā arī tas, ka uz atbalstu nevar pretendēt tie mazie zemnieki, kas atbalstu saņēmuši jau iepriekšējā periodā," saka Lauku atbalsta dienesta pārstāve Iveta Oša.

Lauksaimniece no Latgales puses Liesma Vaičuka atbalstu izmantojusi iepriekšējā kārtā un atzīst, ka tas nelieliem zemniekiem bijis aktuāls īpaši tādēļ, ka bijušas problēmas piena nozarē un arvien arī cūkkopībā. Lopkope ar atbalsta palīdzību pārgājusi no cūku audzēšanas uz aitkopību tieši Āfrikas cūku mēra risku dēļ.

"Man cūkas sadedzināja slimības dēļ. Es par projekta naudu iegādājos 20 šķirnes jaunaitas – tumšgalves, un tagad otrajā gadā man jau ir jēri. Ja viss labi ies pēc plāna, kā es vēlējos – izaudzēt ganāmpulku līdz 50 aitām, tad es pāriešu pavisam uz aitkopību. Kamēr vēl projekts norit un ir kādi jautājumi, man palīdz konsultants," stāsta lauksaimniece.

Lai arī projektu pieņemšana sāksies 1.jūnijā, Lauku atbalsta dienests aicina zemniekus veidot projektu pieteikumus jau pašlaik LAD elektroniskajā pieteikšanās sistēmā.

Lauku konsultāciju centra Ekonomikas nodaļas vadītājai Santa Pāvila stāsta, ka šis atbalsts ir pieprasīts un zemnieki ir aktīvi jau šobrīd. Ir atsevišķi reģioni, kur konsultantu resursi ir mazāki, kas nozīmē, ka daļai lauksaimnieku varētu nākties meklēt speciālistus kaimiņu novados

"Ja kādam ir interese par šo atbalstu, tad labāk pieteikumus gatavot ātrāk un negaidīt, jo pēc tam, kad tuvosies kārtas noslēguma termiņi, tad parasti LLKC biroji slēdz pieteikšanos, lai paspētu kvalitatīvi sagatavot iesniegtos projektus. Pirms pieteikšanās zemniekiem rūpīgi jāizvērtē savas iespējas attīstībā, jo tos 15 tūkstošus piešķir par uzrādāmu saimniecības palielinājumu – dzīvnieku skaitam, ražošanas pieaugumam, platībām," saka Pāvila.

Mazo lauku saimniecību atbalsta programmas otrajā un pēdējā kārtā pieejamais kopējais finansējums ir 18 miljoni eiro, un Lauku atbalsta dienests lēš, ka apstiprināt varēs projektus aptuveni 1200 saimniecībām dažādos reģionos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti