Dienas ziņas

Par nešķirotiem atkritumiem jāmaksā vairāk

Dienas ziņas

Tiskādu bērnu namam dāvanas no Gērnsijas latviešiem

Mazā biznesa atbalsts un kontrole Lielbritānijā

Mazais ēdināšanas bizness Lielbritānijā – pārtikas jomā tikpat stingri kontrolēts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uzņēmēji Latvijā bieži sūdzas, ka dažādu noteikumu un sodu ir par daudz, piemēram, sabiedriskajā ēdināšanā. Taču Apvienotajā Karalistē kāda neliela britu paba pārstāvji stāsta, ka prasības pārtikas jomā ir ļoti stigras, savukārt nodokļu dienesta pārbaudes nav biežas. 

 “The Plaugh” ir tradicionāls 16.gadsimta angļu pabs jeb mazs krodziņš nelielajā Redhilas  pilsētiņā, kas atrodas uz dienvidiem no Londonas. Britu izpratnē tas ir mazais bizness, jo pabā strādā tikai 8 darbinieki, īpašnieks Deivids Šavs ir individuālais komersants, pašnodarbinātais.

Jebkurai britu ēdināšanas iestādei ir jāatbilst vairākiem nosacījumiem – jābūt ugunsdrošības sertifikātam, līgumam par kaitēkļu apkarošanu, darbiniekiem sertifikātam par darba drošības kursu beigšanu. Tāpat obligāts ir pārtikas un higiēnas sertifikāts, pārbaudes pabā notiek reizi pusotrā gadā, taču var būt arī biežāk.

“Tātad jūs esat pārliecināti, ka šī vieta ir droša, kur jūs esat ienākuši, un jūs tur nesaindēsieties,” saka šefpavāre Sarmīte Pomerance. Prasības ir vienādas visiem ēdināšanas uzņēmumiem, arī mazajiem.

Pārtikas uzglabāšanas noteikumu ievērošana ir pašu interesēs, jo, ja radīsies problēmas, tad, atšķirībā no Latvijas, Lielbritānijā draud ne tikai sodanaudas un kompensāciju izmaksa cietušajam, bet arī cietumsods šefpavāram.

“Katru vakaru es pārbaudu visas temperatūras. Ja kaut kas notiks, tā ir tava aizsardzība, bez tā tu nevari pierādīt nevienam neko, ka tur tajā dienā kaut kas ir aizgājis ne tā. Ja tev ir saplīsis tas ledusskapis, tad tu uzraksti, ka tu atnāci un tu ieraugi, ka ir tur +17, nevis seši grādi vai pieci grādi,” stāsta Sarmīte.

Lai arī prasību ir daudz, tomēr neievērošanas gadījumā inspektori sākumā brīdinās un dos laiku pārkāpumu novērst.

“No savas pieredzes varu apgalvot, ka tā vietā, lai sodītu par neatbilstību standartiem un normām, inspektori jautās, vai ir kas tāds, ko var darīt, lai palīdzētu visu sakārtot. Nevis sodīs un slēgs biznesu, bet atbalstīs un palīdzēs,” stāstīja paba īpašnieks Deivids Šavs.

Lielbritānijā uzņēmējiem tiek dota liela brīvība, Viņas Majestātes nodokļu un muitas dienesta pārbaudes notiek tikai tad, ja ir kāds iemesls.

“Ja viņiem šķitīs, ka neesi samaksājies visu, kas pienākas, tad viņi tevi informēs, cik daudz jāmaksā. Un dos tev laiku samaksāt. Taču, ja nepiekrīti, tad vari apstrīdēt. Ja netiks samaksāts laikā, tad var tikt uzlikti soda procenti, taču, pirms nonāk līdz tam, noteikti tiks dots laiks, lai problēmu risinātu,” stāstīja Deivids Šavs.

Paba šefpavāre, kurai ir pieredze šefpavāra darbā arī Latvijā, apgalvo, ka, tieši tāpat kā Latvijā, arī Lielbritānijā nemaksā nodokļus.

“Viņi ir gudri. Viņi... nav tā, ka viņi nemaksā nemaz, bet viņi to dara tā, lai vilks būtu paēdis un kaza dzīva,” sacīja Sarmīte Pomerance.

Bet kā Latvijas galveno nelaimi viņa min korupciju.

“Es pati to esmu redzējusi, un es zinu, ko es runāju. Ir grūti ar ierēdņiem, ja tu esi jauns un nezini, ko tu īsti gribi, un, ja tu zini, ko gribi... būs grūti,” uzskata Sarmīte Pomerance.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti