Mazā biznesa sākšanu traucē finansējuma trūkums un bailes no birokrātijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

47% Baltijas valstu iedzīvotāju domā par sava biznesa uzsākšanu – tā liecina nesen veikta aptauja. Visās trīs Baltijas valstīs iedzīvotāju noskaņojums ir līdzīgs, un par galvenajiem šķēršļiem iedzīvotāji atzīst finansējuma trūkumu, birokrātiju un nodokļu slogu. Lai uzsāktu savu biznesu, daļa iedzīvotāju būtu gatavi atteikties no ceļošanas, sporta un aktīva dzīvesveida, kā arī augstāka ieņemamā amata pašreizējā darba vietā.

Mazā biznesa sākšanu traucē finansējuma trūkums un bailes no birokrātijas
00:00 / 05:04
Lejuplādēt

SEB bankas veiktā aptauja Baltijas valstīs liecina, ka šobrīd visaktīvāk par sava biznesa uzsākšanu domā iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem. SEB bankas Mazo un vidējo uzņēmumu segmenta vadītāja Baltijā Aija Miķelsone stāsta, ka 57% kā galveno problēmu biznesa uzsākšanai min finansējuma un izdevīgu finansējuma nosacījumu trūkumu, savukārt 38% norāda, ka viņiem visvairāk būtu nepieciešama informācija un profesionāļa padoms:

"Un kas ir interesanti – vislabāk viņi novērtētu profesionāļa padomu, kurš pats jau ir izveidojis uzņēmumu un ir gatavs atbalstīt mentora formātā. Kā būtiskākie iemesli, kas Baltijas valstu iedzīvotājiem traucē sākt uzņēmējdarbību, primāri tiek minēta situācija valstī un ekonomikā, kā arī potenciālais birokrātijas un nodokļu slogs; liela daļa neuzsāk savu biznesu baiļu dēļ no neveiksmes vai arī nepietiekošas zināšanas un prasmju trūkumu.

Mēs arī apvaicājāmies iedzīvotājiem, ko viņi būtu gatavi atlikt, lai uzsāktu jaunu biznesu, un galvenokārt 49% iedzīvotāju būtu gatavi atteikties no ceļošanas,

32% no sporta un aktīva dzīvesveida aktivitātēm. Lietuvā salīdzinoši liels procents – 38% būtu gatavi pavadīt mazāk laika ar ģimeni un draugiem, lai vairāk fokusētos uz savu jaunradītā biznesa attīstīšanu, kamēr Latvijā mēs redzam, ka šis procents ir krietni mazāks – 21%. Vēl interesanta tendence – mēs redzam, ka 25% būtu gatavi atteikties no augstāka amata esošajās darba vietās, lai nodibinātu savu uzņēmumu un strādātu savā biznesā.”

Šogad liels pieteikumu skaits – 65 biznesa idejas iesniegtas Pierīgas pašvaldību un SEB bankas rīkotajā grantu konkursā "Iedvesma”. Pērn konkursā uzvarēja un 10 000 eiro savas biznesa idejas attīstībai saņēma zīmola "Fermentful” līdzīpašniece Anda Penka, kas kopā ar pārtikas tehnologiem un zinātniekiem izstrādāja recepti un tehnoloģiju, lai radītu fermentētu augu izcelsmes kefīru no zaļajiem griķiem. Pirms trīs nedēļām produkta pārdošana uzsākta veikalos, tāpēc Andas noskaņojums ir optimistisks: "Šobrīd jaunajiem uzņēmumiem ir ļoti plašas iespējas finansējuma piesaistē, ir tikai jāspēj meklēt un atrast šos veidus.

Tas sarežģītākais, es teiktu, bija saglabāt to sākotnējo aizrautību un pārliecību, ka mums izdosies radīt produktu, kādu esam iecerējušas,

jo šim produktam ir diezgan komplicēts izstrādes process un tas prasa nemitīgu eksperimentēšanu ar ingredientiem, to proporcijām, tehnoloģisko procesu, un turklāt tas negarantē, ka mums izdosies. Bet šī gada laikā mums izdevās radīt kefīru no zaļajiem griķiem, un tieši atsauksmes no mūsu klientiem un lielā interese ir iemesls, kāpēc tā aizrautība joprojām ir.”

LTRK viceprezidente Lienīte Skaraine vērtē, ka nodibināt savu mazo uzņēmumu Latvijā var ātri un vienkārši, grūtības bieži vien sagādā dažādie aspekti, kas jāņem vērā, attīstot uzņēmējdarbību.

Ar labu ideju vien ir par maz, saka Skaraine: "Vai nav īsti noteikuši savu klientu, vai nav īsti noteikuši produkcijas vai pakalpojuma reālās izmaksas, tai skaitā ierēķinājuši nodokļus. Pēc kāda laika saprot – man nav preci, kur likt, jo nav pareizi izpētīts tirgus, līdz ar to notiek dažādas pārprofilēšanās vai izmaksu pārskatīšana, klientu meklēšana. Un nākamais svarīgākais, protams, ir tas, ka, ja ideja prasa līdzekļu piesaisti, jaunam un mazam uzņēmumam ir grūti piesaistīt šos līdzekļus. Tātad nereti jārēķinās ar saviem uzkrājumiem vai bizness jāuzsāk ar ļoti minimāliem līdzekļiem.

Šobrīd tiešām ļoti daudzi ir pārsteigti par reālo nodokļu slogu, kāds ir pie vispārējā nodokļu režīma, arī darbaspēka izmaksas ir ļoti lielas.”

Bet kāpēc tad ir vērts nodarboties ar biznesu? Lienīte Skaraine uzsver – bizness dod cilvēkam neatkarību un iespēju nākotnē augt – gan apjoma, gan biznesa pieredzes ziņā. Tā ir arī iespēja nodrošināt gan sevi, gan savu ģimeni un arī vēl kādu. Bet vēl svarīgāk – tā ir iespēja darīt to, kas patiešām patīk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti