Panorāma

Operatoru darba aizkulises

Panorāma

Kūtsmēslu krātuvēm pagarinās pārejas periodu

Maz izmanto "nodokļu brīvdienu" iespēju

Maz izmanto «nodokļu brīvdienu» iespēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievijas noteiktais liegums ievest no Eiropas dažādus pārtikas produktus rada smagas sekas daudziem Latvijas uzņēmējiem - šī ir tēze, ko dzirdam bieži. Tajā pašā laikā – pārsteidzoši maz uzņēmēji izmanto Valsts ieņēmumu dienesta piedāvāto iespēju uz laiku atlikt nodokļu nomaksu.

Viens no uzņēmumiem, kurš Krievijas noteiktā embargo iespaidā pieteicies nodokļu nomaksas termiņa pagarinājumam, ir piena pārstrādes koncerns "Food Union". Ierobežojumu dēļ būtiski samazinājies uzņēmuma apgrozījums.

"Mēs turpinājām iepirkt pienu no Latvijas zemniekiem, kuru mēs lielā mērā izmantojām ražojot produktus, kurus mēs varam uzglabāt ilgāku laiku. Tā rezultātā, protams, ka mums palielinājās krājumi, kas tiešu ietekmi atstāja uz likviditāti (..) Nodokļu brīvdienas mums dod iespēju naudu, kuru mēs būtu pārskaitījuši valsts budžetā par sociālajiem nodokļiem šomēnes, atlikt uz pēcāku laiku, savukārt to naudu izmantot Latvijas zemniekiem samaksājot par pienu," saka "Food Union" valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Kopš augusta vidus tā saucamās nodokļu brīvdienas Valsts ieņēmumu dienestam lūguši 33 Krievijas embargo skartie uzņēmumi. Septiņi šo vēlmi vēlāk atsaukuši. 19 uzņēmēji pagarinājumu saņēmuši – kopumā par nodokļiem 475 000 eiro apmērā.

"Pieciem esam atteikuši šo termiņa pagarinājumu. Atteikums ir sakarā ar to, ka vai nu nodokļu maksātājs nav savlaicīgi iesniedzis deklarācijas vai viņam ir bijuši nodokļu parādi, vai arī viņš nesadarbojas ar Valsts ieņēmumu dienestu – kad VID lūdz kādus dokumentus iesniegt, bet viņš uz to nav reaģējis," saka VID Ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā Arta Segliņa.

Trešdaļa pieteicēju ir kravu pārvadātāji. Ir arī daži lopkopji, piensaimnieki, vairumtirgotāji un ar zveju un zivju pārstrādi saistīti nodokļu maksātāji. Taču Valsts ieņēmumu dienests bija prognozējis daudz lielāku interesi. Nozaru pārstāvjiem ir skaidrojumi, kāpēc intereses nav. "Ir skaidrs, ka uzņēmēji pēc iespējas viņu neizmantos, līdz tam brīdim, kad tas būs galēji nepieciešams. Tāpēc, ka šis instruments ir vienīgi naudas iegūšana īstermiņā, bet uzliek papildus saistības nākotnē," norāda Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības priekšsēdētājs Jānis Šolks. "Tāpēc tikai atsevišķi uzņēmumi šobrīd, kuri ir visvairāk cietuši no Krievijas embargo situācijas, ir izmantojuši šādu instrumentu," saka Šolks.

Tikmēr autopārvadātāju asociācijas vadītājs Valdis Trēziņš prognozē – šai nozarei grūtākās dienas vēl tikai priekšā. "Mums ir tāda specifika, ka pārvadājumos samaksa nāk diezgan vēlu – 2-3 mēnešus un vairāk pēc pakalpojuma sniegšanas. Līdz ar to daļa vēl tā īsti nav izjutuši problēmas. Tā kā mēs prognozējam, ka būs lielāks skaits gada beigās, nākošā gada sākumā," paredz Trēziņš.

No oktobra sākuma tieši attiecībā uz Krievijas embargo skartajiem uzņēmumiem stājušies spēkā īpaši atviegloti nosacījumi, kas paredz, ka nodokļu nomaksas termiņu var pagarināt līdz pat pieciem gadiem, nevis tikai uz vienu gadu kā tas ir pārējiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti