Maz cerību par OPEC naftas ieguves apjomu «apcirpšanu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Naftas ieguvēju valstu kartelis OPEC neplāno samazināt naftas ieguves kvotas, ziņo aģentūra „Reuters”, atsaucoties uz kādu avotu vienā karteļa valsts delegācijā. 

Avots informējis, ka karteļa valstis iepriekšējās tikšanās laikā vienojušies, ka sanāksmē Vīnē ceturtdien nepieņems lēmumu par naftas ieguves apjomu „apcirpšanu”.

Iepriekš Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu emirātu pārstāvji atzinuši - viņi sagaida, ka naftas tirgus stabilizēsies pats.

Trīs  OPEC pārstāvji aģentūrai „Reuters” atzinuši, ka ir naftas ieguves apjomu samazināšanās ir mazticama, jo Krievija, kas nav OPEC dalībniece, taču ir otrā lielāka naftas eksportētāja, paziņoja, ka negrasās samazināt naftas ieguvi kopā ar OPEC valstīm.

Dažas valstis gan uzstāj, ka naftas ieguves apjomi jāsamazina, ka „izņemtu no tirgus” liekos naftas apjomus un tādā veidā apturētu naftas cenu kritumu.  Trešdien „Brent” markas naftas cenas sasniegušas  četru gadu zemāko atzīmi – 76,3 ASV dolāru par bareli.

„Reuters” atzīme – ja OPEC nesamazinās naftas ieguvi, sāksies „cenu karš”, ko arābu valstis var izturēt, pateicoties savām rezervēm, bet Irānai un Venecuēlai, kuru budžeti vairāk atkarīgi no naftas eksporta, tas būs grūtāk. Pašlaik OPEC vienošanās paredz, ka naftas ieguves „griesti” ir 30 miljoni barelu dienā.

Naftas cenu krituma dēļ grūtībās nonāca Irāna, Venecuēla, Nigērija un arī organizācijā neietilpstoša Krievija. Taču Maskava tāpat kā ietekmīgās Persijas līča dalībvalstis iepriekš noraidījušas aicinājumus samazināt naftas ieguvi, lai varētu palielināt naftas cenas pasaulē vai vismaz apturēt to kritumu.

Pagājušajā mēnesī OPEC ieguva 30,6 miljonus barelu naftas dienā, kas ir virs organizācijas noteiktajiem „griestiem” 30 miljonu barelu dienā apmērā. Daļa analītiķu uzskata, ka OPEC ceturtdien varētu vienoties samazināt šo pārpalikumu. Analītiķi skaidro, ka organizācija nevēlas samazināt pašas naftas ieguves kvotas, jo tas atdotu lielāku tirgus daļu slānekļa naftas ražotājiem, kas nav OPEC dalībvalstu ilgtermiņa interesēs.

Jau ziņots, ka trešdien Vīnē notiek  naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC sanāksme. Tā tiek vērtēta kā svarīgākā pēdējos gados. Kopš jūnija jēlnaftas cenas pasaules tirgū ir samazinājušās par 30%, galvenokārt saistībā ar pārprodukciju un ASV dolāra vērtības pieaugumu. 12 valstu kartelī, kas saražo trešdaļu pasaules naftas, nav vienprātības, vai cenu celšanai samazināt ieguves apjomus. To vēlas nabadzīgākās OPEC valstis, tādas kā Venecuēla un Ekvadora. Pazīmes liecina, ka OPEC vienosies ražošanu saglabāt esošajā līmenī, un līdz ar to gaidāms, ka cena turpinās kristies.

Sanāksmei Vīnē ļoti uzmanīgi līdzi sekos Krievija. Krievija nav OPEC dalībvalsts, un pirms dažām dienām valsts finanšu ministrs atzina, ka, ja sankciju dēļ Krievija zaudē aptuveni 40 miljardus dolāru gadā, tad naftas cenu samazināšanās dēļ robs ir vēl daudz lielāks - aptuveni 100 miljardi dolāru. Līdz ar to Maskava būtu ieinteresēta, lai naftas cenas aug.

Tomēr pati Krievija sūtījusi pretrunīgus signālus. Tiek ziņots, ka, no vienas puses, Maskava esot ierosinājusi, ka varētu samazināt naftas ieguves apjomus, ja OPEC valstis darīs to pašu. No otras puses - enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks paudis, ka Krievija ieguves apjomus varētu nemainīt un saglabāt aptuveni esošajā līmenī.

 Naftas cenas pasaules tirgū piedzīvo kritumu saistībā ar bažām par pārmērīgām enerģijas piegādēm un naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC mājieniem nesamazināt naftas ieguvi. Šajā situācijā strauji turpina kristies arī Krievijas rubļa vērtība. Tas tiek skaidrots ar milzīgo Krievijas ekonomikas atkarību no naftas un gāzes cenām. Finanšu analītiķi jau prognozē Krievijas ekonomikas drīzu nonākšanu recesijā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti