Rīta Panorāma

Intervija ar Paulu Princi

Rīta Panorāma

Sprādziens daudzdzīvokļu mājā Palmu ielā

Intervija ar satiksmes ministru Anriju Matīsu

Matīss: «Prudentia» atrastais «airBaltic» investors – riskants drošības apsvērumu dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aviokompānijas „airBaltic” finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto "airBaltic" investoru nav vēlams izvēlēties drošības apsvērumu dēļ, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” atzina satiksmes ministrs Anrijs Matīss („Vienotība”).

"Mans personīgais viedoklis ir tāds, ka šo investoru nebūtu vēlams izvēlēties," teica satiksmes ministrs. Jautāts, kāpēc šis investors nav vēlams, Matīss noteica, ka pastāv "dažādi riski”. "Tie ir dažādi riski, tai skaitā drošības riski," atzina satiksmes ministrs, atturoties sniegt plašāku informāciju.

Satiksmes ministrs atzina: ja tuvākajā laikā netiek atrasts investors nacionālajai avikompānijai, tad ir jādomā par naudas aizņemšanās iespējām. Tās ir dažādas - paņemot kredītu komercbankas vai arī Valsts kasē.

"Ir runa tikai par aizņemšanos uz to laiku, kamēr tiek atrasts investors, lai spētu samaksāt par lidmašīnām," norādīja Matīss.

Jau ziņots, ka Satiksmes ministrijas pārstāvis intervijā Latvijas Radio apliecināja, Ķīnas uzņēmējus ir ieinteresējušas iespējas investēt Latvijas nacionālajā aviosabiedrībā "airBaltic".

Iepriekš konsultantu uzņēmums „Prudentia” apgalvoja, ka ir atradis finanšu investoru aviokompānijai „airBaltic". Reaģējot uz to, valdība norādījusi, ka "Prudentia" pārkāpj konfidencialitātes principu, un pārtrauca sadarbību ar to.

Kopš 2008.gada "airBaltic" bija finansiālas grūtības, kā rezultātā 2010. un 2011.gadā uzņēmums cieta būtiskus zaudējumus, tam bija negatīvs pašu kapitāls un tika veikti vairāki valsts atbalsta pasākumi. Eiropas Komisija (EK) 2012.gada novembrī sāka padziļinātu izmeklēšanu, lai novērtētu dažādo pasākumu atbilstību Eiropas Savienības noteikumiem par valsts atbalstu. EK pērn konstatēja, ka "airBaltic" pārstrukturēšanas plāns ļaus uzņēmumam kļūt dzīvotspējīgam ilgtermiņā, neradot nepamatotus konkurences traucējumus vienotajā tirgū.

2011.gada nogalē pēc AS "Latvijas Krājbanka" darbības apturēšanas Latvijas valsts no bankas pilnvarnieka par akciju nominālvērtību 224 000 latu iegādājās 47,2% "airBaltic" akciju, kuras bija ieķīlājis aviokompānijas privātais akcionārs "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS). Latvijas valsts savu rīcību skaidroja ar lidsabiedrības privāto akcionāru neizpildītajām saistībām. BAS īpašnieki bija kādreizējais "airBaltic" vadītājs Bertolts Fliks un "Taurus Asset Management Fund Limited". Līdz ar to patlaban Latvijas valstij pieder 99,8% akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti