Matīss: Līdz 2024.gadam «Pasažieru vilciena» budžetā ik gadu iztrūkst ap 14 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz 2024.gadam pasažieru pārvadātāja pa dzelzceļu "Pasažieru vilciens" budžetā ik gadu iztrūkst ap 14 miljoniem eiro - būtu nepieciešamas papildus dotācijas, sacīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Viņš uzsvēra, ka kompānijai beidzot jāsaved kārtībā saimniecība, jo šādas papildus dotācijas ik gadu no valsts budžeta tai nebūs iespējams saņemt. Tāpat, ja uzņēmuma finansiālā situācija ir šāda, neesot skaidrības, kā kompānija spēs finansēt elektrovilcienu nomas darījumu.

Ministrs norādīja, ka "Pasažieru vilciena" šā gada budžets joprojām nav apstiprināts un šāda situācija neesot pieņemama. Šogad kompānija prasot papildu dotāciju 14 miljonu eiro apmērā.

Viņš atgādināja, ka līdz 7.jūlijam no kompānijas gaida risinājumu, kā tā plāno savest kārtībā finansiālo situāciju un nomāt elektrovilcienus. "Satiksmes ministrijai nav jāveido uzņēmuma budžets, tas ir jādara valdei," uzsvēra Matīss.

"Pasažiera vilciena" elektrovilcienu nomas konkursā triju pretendentu starpā uzvarēja Šveices kompānija "Stadler Bussnang". "Pasažieru vilcienam" elektrovilcienu noma 15 gados izmaksās 150 miljonus eiro. Vienošanās paredz nomāt 25 elektrovilcienu sastāvus ar iespēju to skaitu palielināt līdz 45. Paredzēts arī elektrovilcienus izpirkt, taču konkrēta tam nepieciešamā summa nav zināma, jo to paredzēts darīt pakāpeniski, lai sabalansētu uzņēmuma finanšu plūsmu. Līgums starp "Pasažieru vilcienu" un "Stadler Bussnang" vēl nav noslēgts.

"Pasažieru vilciena" valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis minējis, ka kompānija attiecīgo darījumu varēs finansēt par saviem līdzekļiem.

"Pasažieru vilciens" ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no valstij piederošās kompānijas "Latvijas dzelzceļš" veiktajām funkcijām. Iepriekš "Pasažieru vilciens" 100% bija "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti